Política

Santamaría diu que el 155 és una “mostra de respecte”

La vicepresidenta estatal defensa l’aplicació “proporcionada” de l’article de la Constitució perquè d’aquí a un mes hi haurà eleccions

En la primera visita a Catalunya, Balletbò li demana “canvis” per seduir independentistes

La vicepresidenta del govern estatal, i màxima responsable política en funcions de l’administració de la Generalitat en aplicació de l’article 155 de la Constitució, Soraya Sáenz de Santamaría, va trepitjar ahir per primer cop territori català des que la intervenció de l’autogovern català va rebre el vistiplau del Senat, el 27 d’octubre. Ho va fer com a protagonista de la sessió inaugural de la Trobada d’Economia de s’Agaró, i no va obviar l’oportunitat de defensar el recurs al 155 com a “mostra de respecte a tots els catalans”.

Santamaría va argumentar que ha estat una “decisió difícil, però necessària”, que el govern espanyol del PP l’ha pres de manera “proporcionada i amb una majoria molt àmplia al Senat”, i que els catalans tindran la “capacitat de tornar a escollir govern d’aquí a un mes”, el 21-D.

El to en l’inici de la trobada econòmica va virar diametralment respecte als darrers anys, una sessió introductòria que habitualment protagonitzaven els presidents –l’any passat hi va assistir Carles Puigdemont i el 2013 i el 2014, Artur Mas– o els consellers d’Empresa –Andreu Mas-Colell o Santi Vila–. Aleshores, les veus de l’empresariat, canalitzades pel president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, i la presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme, l’exdiputada socialista Anna Balletbò, només alertaven amb sordina dels riscos del xoc de trens del procés. Però ahir, tots dos van aprofundir en les xifres d’empreses que han traslladat les seus socials fora de Catalunya –prop de 2.700– i fiscals –un miler–, a més de les dades a la baixa de consum, ocupació, creixement econòmic i exportacions registrades en les darreres setmanes. També van demanar estabilitat perquè el Mobile World Congress mantingui la seu a la Fira de Barcelona, la gestió de la qual Valls va reclamar que continuï “en mans d’empresaris i sense ingerències polítiques”.

Balletbò, per la seva part, també va recordar el fet que Barcelona hagi estat descartada per la UE com a seu per a l’Agència Europea del Medicament. Però, malgrat tot, també va demanar a Santamaría una actitud diferent del govern espanyol per capgirar el sentiment dels independentistes forjats en els darrers temps –que va xifrar en un milió–: “El que ha passat, no ho arreglarem en anys, però necessitem veure canvis [...]. Ajudi’ns a sentir-nos còmodes, tot i les veus que sortiran davant qualsevol concessió als catalans”, li va etzibar al final del discurs.

La vicepresidenta espanyola, però, no va donar gaires pistes abans del 21-D. Va desitjar un govern que retorni al marc constitucional, per “revertir la fractura social i la factura econòmica”, va acusar Puigdemont de no haver volgut parlar de finançament i va dir que a final d’any funcionarà en proves el tram català del corredor mediterrani.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona