Política

Els comuns volen un pacte de claredat que fixi les condicions del referèndum

El candidat de Catalunya en Comú Podem avança el programa electoral de la formació

Presenta el partit com l’únic que pot solucionar l’atzucac actual

El cap de llista de Catalunya en Comú Podem (CatECP), Xavier Domènech, va anunciar ahir la que vindria a ser una de les propostes estrella del programa de la formació que lidera per treure Catalunya de l’atzucac en què es troba reclosa. Una solució, segons els comuns, passaria per aprovar un pacte de claredat a Catalunya, inspirat en la via canadenca, que tingués el vistiplau del Congrés i que fixés fil per randa els detalls d’un referèndum legal. Encara confien, per tant, en el referèndum pactat. “Hem de superar el Pacte Nacional pel Referèndum, ja que per aquesta via només el govern català decidia elements com ara la pregunta o la majoria que era necessària per aplicar el resultat”, va afirmar Domènech al centre cívic Parc Sandaru, on va protagonitzar una conversa amb la periodista Milagros Pérez Oliva.

El candidat de CatECP considera que la nova llei pot ajudar a pactar una pregunta que no sigui tan binària i vagi més enllà del sí o del no, o fixar les majories necessàries, que en opinió de Domènech convindria que fos idèntica a la que és obligada per modificar l’Estatut, és a dir, una majoria qualificada de dos terços del Parlament. En aquest sentit, va interpel·lar tant els independentistes i com els socialistes: “Que es defineixin també els que defensen el dret a decidir i que ens han conduït a la situació actual, que si ho volen discutir amb el conjunt de la societat, i no només amb els companys de govern”, ha comunicat als independentistes.

D’altra banda, Domènech va presentar la formació que lidera com l’única que concorre a les eleccions del 21-D que pot aportar solucions en l’actual escenari de “tots contra tots”. Es va mostrar convençut, i així ho va reiterar, que els comuns seran “decisius” després del dia 21, sense aprofundir en les aliances que es gestaran a partir d’aquella data. Sí que va recordar, entre somriures, que el candidat socialista Miquel Iceta no s’ha manifestat contrari a fer-lo president.

D’altra banda, Xavier Domènech va receptar moderació a totes les forces polítiques durant la campanya: “Fóra bo no accentuar elements com el 155 i l’1 d’octubre sinó apostar per la claredat en tot allò que es diu, perquè veiem gent que ja està canviant el discurs.”

LES FRASES

Si el 21-D hi ha un vot útil per transformar la societat no hi ha dubte que serà el que vagi a parar a Catalunya en Comú Podem
La via de la unilateralitat és un fracàs perquè es construeix només sobre una part de la societat i ens debilita com a país
No podem pensar com a societat que el 21-D és un plebiscit; així no sortirem de l’atzucac on som ara
Xavier Domènech
candidat de catecp

L’Agència Tributària pròpia, en el programa

Xavier Domènech va desgranar alguns dels compromisos que inclou el programa electoral de CatECP, un document que prioritza l’eix social per sobre del nacional. Entre les propostes, destaca la creació de l’Agència Tributària pròpia, que hauria de permetre a Catalunya gestionar els seus impostos però, això sí, sense renunciar a la solidaritat interterritorial. Domènech va reiterar que si hi ha un vot útil per transformar la societat és el de Catalunya En Comú Podem, tot afegint-hi que la proposta de la unilateralitat “és fracassada perquè es construeix sobre una part de la societat i ens debilita com a país”. La voluntat dels comuns és treballar per construir un nou acord polític, social, econòmic i nacional, garantint el blindatge del model lingüístic i de l’escola catalana i, entre altres coses, apostant molt fort pel municipalisme. Tot plegat s’hauria d’acompanyar, va subratllar, “d’una reforma constitucional profunda”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona