Política

Europa entra en campanya

Puigdemont suavitza la crítica a la UE i recorda que el catalanisme “és europeista”

ERC i el PDeCAT s’oposen a un referèndum sobre la permanència al club dels 28

La CE respon que és una unió de democràcies

La campanya electoral que comença la setmana que ve tindrà una nova protagonista, la Unió Europea (UE), en un moment en què el bressol d’aquest club d’estats, Brussel·les, s’ha convertit en el domicili del cap de llista de la candidatura de Junts per Catalunya. El president Carles Puigdemont s’hi va referir dissabte amb unes declaracions polèmiques sobre el paper que el govern del Vell Continent ha tingut en el procés independentista de Catalunya.

Puigdemont es va mostrar favorable a la celebració d’un referèndum per decidir la permanència de Catalunya a la Unió Europea, una proposta que ahir ja va ser matisada pel mateix president i rebutjada per les forces polítiques que han donat suport al procés independentista, a excepció de la CUP.

A través d’un parell de piulades, ahir al matí el president ja va voler deixar clara la voluntat europeista dels catalans, “ara i en el futur”. Puigdemont, tanmateix, també va voler concretar quina és l’Europa per la qual ell aposta: “Més integradora, més pròspera, més democràtica i més compromesa.” És a l’entorn d’aquests valors que el president català va fer seva la defensa d’Europa. “El cas català és una oportunitat per avançar cap a una Unió Europea més forta on la ciutadania tingui cada vegada més poder de decisió i els estats en tinguin menys”, va piular Puigdemont ahir. El rol d’Europa entrava així en la campanya en una jornada en què els partits celebraven executiva i quan la maquinària electoral ja treu fum i tot comentari és bo per posar-hi el focus.

Un dels més contundents a l’hora de mostrar el rebuig a aquestes declaracions va ser el portaveu republicà, Sergi Sabrià, que va assegurar que els catalans són “eurocrítics”, no pas “euroescèptics”, i que, en aquest cas, no cal la celebració de cap referèndum com el que va plantejar el president. D’aquesta manera, els republicans intentaven treure importància a unes declaracions que destarotaven el missatge d’ERC elaborat ahir per alertar que el 21-D és clau. “O guanyem a les urnes o ens arrasaran”, amb referència al bloc polític favorable al 155 que ha ocupat les institucions catalanes. El diputat d’ERC al Congrés dels Diputats Gabriel Rufián també posava el seu gra de sorra en la polèmica i atiava el foc qualificant de “miserable” la Unió Europea per la seva actuació en alguns àmbits. “Només cal veure els morts al Mediterrani”, assenyalava. “Nosaltres el que volem és posar decent aquesta UE, que en molts casos no està vivint el seu millor moment”, va cloure.

Des del PDeCAT, la secretària general, Marta Pascal, es va afanyar a repiular el missatge de Puigdemont en què afirmava que “el catalanisme és indubtablement europeista”. “Volem ser Europa. Que ningú en dubti”, hi afegia Pascal per mirar de tancar la polèmica.

Les declaracions de Puigdemont no van passar per alt ni als mateixos responsables de la UE. Un portaveu de la Comissió Europea va respondre a la crítica de Puigdemont assegurant que ells s’estimen més veure Europa com “una unió de democràcies basada en l’estat de dret”. Fins i tot va anar més enllà en els elogis subratllant que la UE és “el mercat intern mundial més gran, amb totes les seves economies en creixement i amb l’ocupació en nivells històricament alts, el màxim subministrador d’ajuda humanitària i una àncora d’estabilitat i prosperitat en un món amb problemes”, finalitzava.

Els partits de l’oposició també es van apuntar a la corrua de reaccions que van provocar les declaracions del president. Una oposició, però, que responia a la polèmica amb alguna dosi de sarcasme. Pel delegat del govern espanyol, Enric Millo, les declaracions de Puigdemont “formen part de la llista interminable de bajanades que anem sentint d’un president que ha perdut el nord”. “Em sembla un error i crec que fa el ridícul. Per desgràcia, però, últimament el senyor Puigdemont ja ens hi té molt acostumats”, etzibava la ministra Fátima Báñez.

El mateix president del govern espanyol, Mariano Rajoy, advertia que era una proposta “absurda i fora de lloc”. Rajoy va assegurar: “Que digui el que vulgui o el que li sembli convenient, però qui ha de parlar ara és la gent, i no ell”, amb referència a les eleccions del 21-D.

En un to més prudent, s’hi referia també el candidat del PSC, Miquel Iceta, des de Madrid. “Tal com van les coses, d’on voldran que marxem la pròxima vegada?”, va ironitzar. Finalment, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, va qualificar de “desafortunades” les paraules del president en defensa d’un referèndum sobre la UE. “No em van agradar les declaracions de Puigdemont. Jo tinc moltes crítiques a l’actual UE, sobretot per la gestió de la crisi econòmica, però soc europeista”, va afirmar Pisarello en el debat posterior en un fòrum. “Tampoc m’agrada que el president Puigdemont aparegui amb representants de partits flamencs d’extrema dreta”, hi va afegir el primer tinent d’alcalde, que ha defensat que el catalanisme “transversal i progressista” sempre ha estat “europeista i internacionalista”.

LES FRASES

El cas català és una oportunitat per assolir una UE més forta on la ciutadania tingui més poder de decisió
Carles Puigdemont
President i candidat de jxCat
Som eurocrítics, no pas euroescèptics, i ara no fa falta cap referèndum [sobre la pertinença a la UE]
Sergi Sabrià
portaveu d’erc
És absurd que Catalunya surti de la Unió Europea. És una proposta fora de lloc
Mariano Rajoy
PRESIDENT del govern DE L’ESTAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona