Política

Els vuit consellers de JxSí, Sànchez i Cuixart demanen la seva llibertat al Suprem

Avui presenten la petició de declaració davant del jutge per aclarir-li que no hi ha cap risc que justifiqui mantenir-los a la presó

La defensa contra la rebel·lió, després

El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena rebrà avui la petició dels vuit consellers i dels líders d’Òmnium i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) en què li demanen la seva llibertat i poder declarar sobre les seves circumstàncies personals per demostrar-li que no hi ha cap dels tres riscos legals –fuga, reiteració delictiva i destrucció de proves– exposats per l’Audiencia Nacional per mantenir-los a la presó.

Així ho van acordar ahir, segons va detallar l’advocat Jordi Pina, que porta la defensa dels consellers Josep Rull i Jordi Turull i de Jordi Sànchez. El vicepresident Oriol Junqueras i els tres consellers d’ERC, Dolors Bassa, Carles Mundó i Raül Romeva, defensats pel penalista Andreu van den Eynde, també subscriuen aquesta iniciativa, així com Joaquim Forn, defensat pel penalista Daniel Pérez-Esqué. Tots ells, a més, es presenten a les eleccions del 21-D. El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, defensat per Marina Roig, i la consellera Meritxell Borràs, defensada per Xavier Melero, són els únics que no concorren a les eleccions, però també aposten per demanar la llibertat.

El penalista Jordi Pina, que ahir els va visitar a la presó, exposa que els empresonats apel·len a l’article 400 de la llei d’enjudiciament criminal, que fixa que “el processat pot declarar tants cops com vulgui” i que “el jutge rebrà de manera immediata la seva declaració si té relació amb la causa”. El magistrat Llarena va assumir la setmana passada tota la causa contra el sobiranisme que hi ha a l’Audiencia Nacional, menys els Mossos. Mentre espera la documentació, s’especulava que podria citar a declarar els consellers o que els podia deixar en llibertat sota fiança. Pot fer les dues coses d’ofici, però la resposta podria ser més ràpida ara que ho demanen totes les defenses. El govern espanyol els vol fora de la presó amb vista a la campanya electoral, que comença el 5 de desembre.

Pina hi afegeix que, un cop en llibertat, tots els investigats volen preparar a fons la defensa contra les acusacions de sedició (Sànchez i Cuixart) i de rebel·lió (els consellers). No obstant això, declarant davant del jutge que no reiteraran el delicte, tots ells –com ja es recull en els escrits de defensa–, assumeixen la intervenció de la Generalitat. D’altra banda, Institucions Penitenciàries ha obert un expedient disciplinari a l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez per “vulneració del conducte reglamentari” per haver enviat cartes des de la presó sense ser registrat per un funcionari, segons l’ACN.

LA FRASE

Els consellers volen preparar la seva declaració a fons, i no ho poden fer darrere d’una mampara
Jordi Pina
advocat de rull, turull i sànchez

LA XIFRA

44
dies
fa que són a la presó de Soto del Real els líders de les entitats sobiranistes. Els consellers, 27 dies, a Estremera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona