Política

Cs i el PP pressionen per retirar els símbols grocs a Barcelona

Ambdues formacions anuncien recursos a la Junta Electoral per la il·luminació de les fonts en suport dels presos

El govern de Colau recorre contra l’ordre de despenjar la pancarta reivindicativa

Després d’aconseguir que la Junta Electoral ordenés retirar la pancarta que el 2 de novembre es va penjar a la façana de l’ajuntament de Barcelona per reclamar la llibertat dels presos polítics, els grups de Cs i el PP ja han fet els primers passos perquè també es limiti la presència de simbologia anàloga a la capital catalana durant la precampanya electoral. Ambdues formacions van anunciar ahir que o bé ja han presentat –en el cas dels populars– o bé presentaran aviat un recurs davant la mateixa junta perquè no es permeti la col·locació d’elements com ara llaços a la via pública, i que les fonts de la ciutat es deixin d’il·luminar de color groc en suport dels presidents de l’ANC i Òmnium i els consellers empresonats. La tesi que sustenta la petició és la mateixa que es va esgrimir en el litigi per la pancarta, i que defensa que l’ús d’aquestes representacions icòniques vulnera el principi de neutralitat exigible a qualsevol institució amb vista a les eleccions del 21-D, ja que, entre altres raons, alguns dels empresonats tenen la condició de candidats. “El consistori ha de garantir la pluralitat i la neutralitat”, va justificar ahir la líder de Ciutadans, Carina Mejías, mentre que el cap de la bancada popular, Alberto Fernández Díaz (PP), ho va aprofitar per assenyalar directament l’alcaldessa de Barcelona, recorrent a l’agudesa: “Colau es posa morada en il·luminar de groc fonts i edificis pels polítics presos, un fet que crea enrogiment democràtic.” La decisió d’engroguir l’aigua que brolla d’una trentena de fonts emblemàtiques de Barcelona, com la de Montjuïc, va ser acordada entre el govern d’Ada Colau i les formacions del bloc sobiranista al consistori –el PDeCAT, ERC i la CUP– dins una campanya de suport als presos. Es va començar a visualitzar a finals de la setmana passada, coincidint amb l’encesa dels ornaments nadalencs.

La façana del consistori ja es va llevar ahir sense la pancarta. L’executiu de BComú la va despenjar diumenge a la nit, tot i que ha decidit recórrer contra el manament de la Junta Electoral. El regidor de Presidència, Eloi Badia, va ser l’encarregat ahir d’actuar com a portaveu de l’executiu local en aquesta qüestió. Va subratllar, en primera instància, la seva disconformitat amb l’ordre però, posteriorment, va recordar que és de compliment obligat. Ja en clau més política, Badia va entrar en el moll de l’os del debat manifestant que elements com les proclames o els llaços grocs no són “l’anormalitat” en aquests comicis, sinó que “la gran anormalitat” és la presència de “candidats a la presó”. En termes molt similars es van expressar tant el portaveu del PDeCAT, Jaume Ciurana –“les eleccions no se celebren en una situació de normalitat institucional”–, com Alfred Bosch (ERC) i María José Lecha (CUP), que –tots dos a través de Twitter– van criticar la decisió de limitar l’ostentació d’aquesta simbologia.

En aquest seguit de reaccions, Ciutadans va anunciar que el de Barcelona no serà un cas únic i que demanarà que es tregui qualsevol element reivindicatiu, com ara pancartes, dels ajuntaments. Sant Cugat és un dels municipis on ja ho han demanat.

La gran anormalitat d’aquestes eleccions no són les pancartes, sinó el fet de tenir candidats a la presó
Eloi Badia
Regidor de presidència
Ens agradaria que la Junta Electoral digués si considera neutralitat que hi hagi candidats a la presó o l’exili
Jaume Ciurana
portaveu del grup del Pdecat
La pancarta afavoria determinats candidats que són polítics presos pel fet de no complir la llei
Carina Mejías
presidenta del grup de Ciutadans
El PP vol prohibir el groc de les fonts. O alliberen els presos polítics o acabaran prohibint els taxis
Alfred Bosch
president del grup d’erc
Colau es posa morada en il·luminar de groc fonts i edificis pels polítics presos, un fet que enrogeix
Alberto Fernández Díaz
president del grup del pp
La Junta Electoral no pararà d’ordenar coses en línia amb el 155. Aquí la clau és què farem nosaltres
María José Lecha
presidenta del grup de la cup

L’alcalde treu la proclama de l’ajuntament de Mataró

Ll.A

Mataró també va treure ahir al matí la pancarta en què es demanava la llibertat dels presos polítics i que estava penjada des de dissabte a la façana de l’ajuntament. Segons fonts municipals, l’alcalde, David Bote (PSC), va demanar la retirada de la pancarta en qüestió arran del cas de Barcelona. Les mateixes fonts van explicar que aquesta acció també es fa per “garantir la neutralitat institucional” a la façana del consistori. Tant CiU com ERC van lamentar aquest fet i van assegurar que es demanaran explicacions al govern socialista. Les dues formacions van assenyalar que la retirada “s’ha fet sense cap notificació prèvia i sense cap informe jurídic”. Les dues forces van recordar que la col·locació de la pancarta responia a una proposta de resolució presentada pels republicans que es va aprovar en el ple del 17 de novembre. En veure que el govern no ho posava en marxa, CiU i ERC van avisar l’executiu que serien ells mateixos els que complirien aquest acord penjant la pancarta als balcons dels respectius despatxos que tenen a les dependències municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia