Política

Posicions de partida

Junts per Catalunya fa del 21-D un plebiscit sobre la revàlida del president

La llista de Puigdemont diu que no rivalitza amb ERC ni amb la CUP

Catalunya en Comú-Podem rebutja participar en el govern de concentració contra el 155 que li proposen els republicans si també hi ha JxCat

A una setmana de l’obertura de la campanya electoral, la presa de posicions inicial dels partits sobiranistes ha canviat respecte del 27-S de fa dos anys i obre el ventall d’incògnites i possibilitats postelectorals més enllà del seu espai. El full de ruta no és exclusivament independentista, la unilateralitat no és la via prevista i diversos dirigents polítics i cívics plantegen com a camí ampliar la majoria social que ha de donar suport a la independència.

Junts per Catalunya (JxCat), la llista del president Carles Puigdemont, és la darrera que ha arribat al punt de sortida per la dificultat i la pressa de tancar una candidatura d’última hora després de descartada la llista unitària de PDeCAT, ERC i la CUP. Junts per Catalunya presentava ahir el logo i l’eslògan de campanya amb vocació de representar la llista unitària que no ha estat possible i de convertir el 21-D en un plebiscit perquè Puigdemont revalidi la presidència. “Les eleccions del 21-D no són per escollir president. De president ja en tenim. Si volem que Puigdemont torni a Palau, cal votar el president Puigdemont. És un missatge molt simple però té una càrrega institucional i democràtica molt gran”, afirmava ahir Elsa Artadi, la directora de campanya de JxCat, que fins ara havia estat directora general de Coordinació Interdepartamental del govern.

‘Junts pel president’

Amb el repte de guanyar les eleccions, JxCat es presenta com una llista que “representa el país” perquè “transcendeix els partits” i està integrada per persones de procedència i trajectòria política i professional “molt diferent”. I que comparteixen, segons Artadi, “un gran compromís personal amb el president i el país”. Que l’objectiu de sortida no és altre que guanyar perquè Puigdemont pugui continuar de president, ho confirma el pronòstic de la directora de campanya: “Estem convençuts que el resultat del 21-D expressarà que la societat catalana fa costat a la democràcia i al seu president.” El lema de campanya ho diu tot –Puigdemont, el nostre president– mentre al lloc web l’eslògan és Junts pel president, Junts per Catalunya.

Però JxCat entra al tauler de joc quan ja hi ha cartes sobre la taula sobre possibles aliances postelectorals. Junts per Catalunya es limitava a dir ahir que l’objectiu del pròxim mandat serà “restaurar” les institucions catalanes i “continuar treballant amb el mandat democràtic del 27-S i l’1-O”. Pel que fa a si la candidatura tenia un pacte de no-agressió amb ERC durant la campanya, Artadi es va limitar a dir que “el món independentista té molts objectius en comú com el 27-S i l’1-O” i que això, per si mateix, ja no fa “necessari” explicitar un pacte d’aquesta naturalesa.

Dilluns, el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, proposava un govern de concentració “fort” que sumi les forces “contràries al 155” i que comparteixen els valors republicans. Un govern que implicaria JxCat i la CUP, amb qui ja es negocien acords programàtics, però també Catalunya en Comú-Podem si surt de “l’espai ambigu” en què, segons Sabrià, s’ha instal·lat en situar-se igualment en contra del 155 que de la DUI.

No dels comuns

Els comuns ja han donat un cop de porta a aquest govern de concentració que proposa ERC i subratllen que ells mai no han governat amb la dreta ni tenen intenció de fer-ho. “Lamentem que la E d’ERC estigui cada cop més desapareguda”, va replicar ahir el seu cap de llista, Xavier Domènech, que va acusar els republicans de pretendre governar amb una formació que representa “polítiques fiscals regressives, models d’educació no progressius, que ha aprovat totes les reformes laborals i que té poc a veure amb la transparència en la construcció d’un país lliure de corrupció”. En aquest sentit, va instar ERC a “aclarir-se” entre si vol reeditar un govern amb els de Puigdemont o si vol apostar per “majories progressistes”. Alhora, va assegurar: “Els que ens han portat fins aquí no ens podran treure de la situació actual.”

En la presentació del cartell i el lema de campanya, Tenim molt en comú, Domènech va insistir que Catalunya en Comú no té vocació d’àrbitre postelectoral i que cal trencar la concepció de blocs (el dels avaladors de l’article 155, per una banda, i el de l’independentisme, per l’altra).

I per trencar la imatge d’equidistància, el sabadellenc va rebutjar que els vots dels comuns serveixin per fer presidenta la candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, ja que seria “absolutament contradictori amb el desplegament d’una agenda social”. “El que no farem és donar suport a algú que diu que vol mantenir la intervenció de l’autogovern”, va sentenciar.

El que no farem és donar suport a algú que diu que vol mantenir la intervenció de l’autogovern
Si volem que Puigdemont torni a Palau, cal votar el president Puigdemont. Simple, però amb una gran càrrega institucional
L’independentisme té molts objectius en comú (27-S i 1-O). No és necessari un pacte de no-agressió
Elsa Artadi
directora de campanya de junts per catalunya
Lamentem que la E d’ERC estigui cada cop més desapareguda
Xavier Domènech
Cap de llista dels comuns-Podem
Estaria bé que ERC s’aclarísi digués si vol seguir reiterant la construcció de governs que no tenen a veure amb el progrés o una majoria progressista

Polèmica similitud de cartells

El cap de llista dels comuns i Podem, Xavier Domènech, va acusar de plagi Junts per Catalunya pel cartell de campanya, amb una tipografia similar, inclinada i colors aproximats.“És la mostra més clara que quan no tenen idees les han d’agafar dels altres”, va criticar. Segons Domènech, el cartell de JxCat és el millor exemple que “et pots oferir com la gran solució per Catalunya i no ets capaç ni de fer un cartell propi”. JxCat adaptarà la campanya a les possibilitats dels seus candidats en cas que els consellers empresonats puguin sortir o Puigdemont i els consellers de Brussel·les puguin tornar. Si no pot ser, aprofitaran les possibilitats de la videoconferència i les xarxes socials. En els debats televisats hauran de resoldre-ho “cas a cas” depenent de les condicions pactades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona