Política

Eleccions 21-D

Iceta proposa recaptar i gestionar tots els impostos a Catalunya

El líder socialista aposta per una reforma “urgent” del sistema de finançament sense esperar a introduir canvis en la Constitució

El candidat del PSC a les eleccions del 21-D, Miquel Iceta, proposa aquest dijous en un article a ’El Mundo’ que la Generalitat pugui recaptar i gestionar tots els impostos recaptats a Catalunya mitjançant una Hisenda federal que permetria assumir “tota la responsabilitat fiscal i de govern”. En l’article, el líder socialista recorda que tres dels cinc pilars bàsics de l’estat del benestar –educació, sanitat i serveis socials- són competència de les comunitats autònomes i el seu compliment ha estat condicionat pel sistema de finançament, del qual considera que li cal una “reforma urgent” sense necessitat a esperar a introduir canvis a la Constitució. “Un sistema que per a les comunitats de règim comú ha fet aigües durant la crisi i s’ha deteriorat encara més per la negativa del govern del PP a resoldre-ho quan tocava; d’això fa quatre anys”, subratlla Miquel Iceta.

Per tot això, Iceta suggereix crear un “vincle fort” entre la recaptació conjunta de l’IRPF, l’IVA i els impostos especials i el finançament de les competències relacionades amb l’estat del benestar transferides a les comunitats.

“Suposaria augmentar els percentatges de cessió d’aquests impostos per augmentar la suficiència financera necessària i al mateix temps crear també amb aquests recursos un fons de garantia a repartir de manera igualitària entre les CCAA”, detalla Iceta com a mètode per assolir una “igualtat” en l’accés als serveis públics de l’estat del benestar, ja que a més es donaria “claredat i simplicitat al sistema”.

Pel candidat socialista, també seria una manera de complir amb la sentència del TC sobre l’Estatut perquè “entén aquest principi de manera que la contribució interterritorial no col·loqui en ’pitjor condició relativa a qui contribueixi respecte a qui se’n beneficia’”.

D’altra banda, segons explica a ’El Mundo’, Iceta es marca com a objectiu “recuperar i consolidar” l’Estat del Benestar per després aprendre de la història recent”, en referència als nou anys des de la posada en funcionament del sistema de finançament actual, aprovat el 2009.

El líder del PSC també comenta que els socialistes catalans volen “participar de forma activa” en el debat i negociació del nou sistema de finançament i reclama que els governs autonòmics no es converteixin en “meres gestores d’un estat descentralitzat”, a més de defensar un estat federal per a Espanya i Europa i una “necessitat ineludible” d’efectuar transferències interterritorials “per aconseguir els nostres objectius de justícia social i de cohesió interna”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona