Política

GEMMA ESPIGARES

NÚMERO TRES DE LA LLISTA D'ERC PER LLEIDA

“No és una campanya normal i no hem de deixar de denunciar-ho”

Balaguer (1988). Debuta en política. Ha exercit tasques de representació dels estudiants al Consell de l’Estudiantat de la UdL (CEUdL) i al Consell de les Universitats Catalanes (CEUCAT)

Vista la llista que han confeccionat, queda clar que no se’ls pot preguntar on són les dones.
Per cada dona, un home. Fins i tot, a les primeres posicions de la llista hi ha més presència de dones que no pas d’homes.
Ha estat difícil trobar candidats atès el context que viu el país?
No, normalment la dificultat és per trobar candidates, de candidats sempre en surten. Aquí el que hi ha hagut ha estat un esforç del secretariat de la dona d’ERC i una clara voluntat de tots els territoris d’aportar una dona per cada home. Jo, per exemple, hi soc per designació del consell comarcal d’Esquerra al Segrià.
Amb l’ofensiva judicial que hi ha hagut contra els càrrecs polítics catalans, un candidat independentista s’hi pensa més d’una vegada abans d’accedir a anar a una llista?
La setmana passada vam estar visitant la Meritxell Serret i es fa evident que ser a l’exili, lluny de la teva família i de la teva gent, a ningú li agrada. Però el moment és transcendental i hem de tenir clar que això, o ho fem nosaltres o ens ho faran. Que els joves fem un pas endavant és clau per tombar aquestes incerteses que pesen sobre el nostre país.
El 2015 JxSí va obtenir el 55% dels vots i va aconseguir 10 dels 15 diputats que hi havia en joc a Lleida. Però ara l’antiga Convergència i ERC van separats. Quines perspectives té per aquestes eleccions i quin panorama preveu per després del 21 de desembre?
Les enquestes ens parlen d’un possible repartiment de sis diputats per a cadascun o de sis i cinc. En qualsevol cas, el més important és que sumant-nos, més la representació que tingui la CUP, tornem a tenir almenys 11 de 15. A Esquerra estem disposats i preparats per governar però és fonamental tenir majoria independentista. Si no hi ha aquesta majoria, el 21 de desembre el procés es refreda, si no és que s’acaba.
Ho té clar?
Si Europa, que ens estarà mirant, veu que no les guanyem nosaltres sinó els del 155, ens quedem davant un període de quatre anys en el qual ells tindran les mans lliures per parar el procés.
La victòria del bloc del 155 la preveu com una possibilitat real?
A les eleccions totes les possibilitats són reals. Són partits amb un electorat molt fidelitzat, no ho oblidem.
Aquesta, la del vot unionista fidelitzat, és una cantarella recurrent. Si els partits independentistes no tenen un electorat fidel, potser és que han fet alguna cosa malament?
Això abans es deia dels partits d’esquerres, que tenien la culpa de no saber mantenir la seva base electoral. Nosaltres tenim un electorat que és crític, que ens mira amb lupa i avalua cada decisió que prenem. I així és tal com ha de ser. Ara bé, en el cas del PP, per exemple, sembla que com més malament ho faci, més vots aconsegueix.
Lleida té un fet diferencial?
A Lleida no passa ni més ni menys del que també passa a la resta de Catalunya.
L’Aran sí que té unes característiques especials?
Sí, l’Aran sí.
Com es fa una campanya electoral a l’Aran?
Es fa igual com a tot arreu. El que passa és que hi ha territoris on tenim més arrelament que en d’altres i on ens és més fàcil arribar a la gent. Però la campanya es fa de la mateixa manera a tot arreu. Volem apropar-nos a la gent en mercats, als mítings, a les associacions o a les entitats de veïns.
El fet de tenir el número 1 del seu partit a la presó, com condiciona la campanya?
Primer de tot, la condiciona des del punt de vista personal.I després, perquè estem arribant a uns punts que estem normalitzant coses que no ho són. Telèfons punxats, correus espiats o seguiments a persones... Aquesta no és una campanya normal i no hem de deixar de denunciar-ho perquè no ho podem normalitzar. Més enllà de tot el tema personal, que ens afecta, si té o no alguna significació política no ho sabrem. Perquè el resultat de les eleccions es produirà amb Oriol Junqueras a la presó i mai podrem saber quins resultats s’haurien donat si l’haguessin deixat en llibertat.
Els perjudicarà no concórrer amb una llista unitària?
Els estudis interns i els assessors diuen que és justament al revés. Junts pel Sí va tenir un efecte positiu: fem la independència i la fem junts, però ara del que es tracta és d’implementar la República.
Què n’espera dels Comuns?
Que deixin de jugar a aquest joc d’estar al mig, que vegin que així no ajuden a ningú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona