Política

El DOGC publica la suspensió de la llei de Transitorietat Jurídica per part del Tribunal Constitucional

La sentència del TC es va dictar el 8 de novembre després del recurs d’inconstitucionalitat presentat pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica aquest dimarts la suspensió per part del Tribunal Constitucional (TC) de la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República aprovada pel Parlament i que pretenia emparar jurídicament la transició cap a una Catalunya independent després del referèndum de l’1 d’octubre. La sentència del TC es va dictar el 8 de novembre després del recurs d’inconstitucionalitat presentat pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

El Parlament va aprovar la matinada del divendres 8 de setembre la llei amb la qual JxSí i la CUP volien consumar la ‘desconnexió’ de Catalunya en cas que el ‘sí’ s’imposés l’1-O, malgrat que el TC ja havia suspès la tramitació de la norma. El text es va aprovar amb els 71 vots de JxSí, la CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó, i els 10 vots en contra de SíQueEsPot, mentre que C’s, el PP i el PSC van abandonar l’hemicicle en el moment de la votació.

D’entrar en vigor, la llei establia que Catalunya es constituiria com una república “de dret, democràtica i social”; que el llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont, passava a ser automàticament el cap de l’Estat; s’assumia el control de fronteres i duanes, i s’expulsava l’exèrcit fins que una futura Assemblea Constituent decidís si se’n creava un de propi o se’n prescindia.

La llei preveia que els treballadors públics de l’Estat s’integressin automàticament en el cos funcionarial de la Generalitat, i que passessin a tenir doble nacionalitat -catalana i espanyola- tots els qui tinguessin la nacionalitat espanyola i estiguessin empadronats a Catalunya abans del 31 de desembre del 2016.

Entre d’altres novetats, creava un nou ordenament jurídic: un dels canvis més substancials era la substitució del Tribunal Constitucional (TC) -hagués passat a anomenar-se Sala de Garanties- i del Tribunal Suprem (TS), les funcions del qual havien de ser assumides pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona