Política

Mark Demesmaeker

Eurodiputat

“La justícia belga és independent, no pas com l’espanyola”

Membre del partit nacionalista NV-A, diu que Puigdemont sigui a la capital no afecta la política belga

Espanya ha enverinat molta gent a Brussel·les amb una única versió sobre els fets

Entre els eurodiputats amics de l’independentisme català n’hi ha un que ha sobresortit per sobre dels altres des de l’arribada del president Carles Puigdemont a Brussel·les. El flamenc Mark Demesmaeker ha adoptat una de les posicions més dures al Parlament europeu contra l’actitud del govern espanyol respecte al moviment sobiranista. Membre del partit nacionalista NV-A, Demesmaeker ha fet costat al govern a l’exili en diversos actes a Bèlgica.

La presència de Puigdemont a Brussel·les ha afectat la política belga?
Fins ara, no. Nosaltres som el principal aliat a la coalició de govern i el resultat ha estat que el primer ministre belga, Charles Michel, fos el primer a condemnar la violència de l’1-O. Malauradament, som un país petit i estem sols. Puigdemont està sota la jurisdicció belga, que és independent, no pas com a Espanya. Crec que la seva presència ha tingut un efecte en l’opinió pública perquè s’ha conegut el cas català. Per la manifestació d’avui, per exemple, els ciutadans belgues acolliran famílies catalanes a casa seva com a mostra de solidaritat.
La campanya electoral del 21-D té un dels seus eixos a Brussel·les. Té previst participar-hi?
No ha de ser el meu paper participar en la campanya, però Carles Puigdemont és un amic i també ho són Raül Romeva i Oriol Junqueras, així que els desitjo bona sort. Tanmateix, estem organitzant un acte per al 7 de desembre, el dia de la gran manifestació catalana; és una coincidència, perquè ja havíem reservat l’espai abans de saber-ho. Serà un acte sobre el dret a l’autodeterminació, juntament amb altres companys d’arreu d’Europa, però el focus estarà posat a Catalunya.
Quins efectes creu que poden tenir les eleccions del 21-D en la crisi catalana?
Crec que hi ha un gran efecte de mobilització a propòsit dels esdeveniments recents, però ningú pot predir en quina direcció serà, ja que poden convèncer més gent per votar a favor de la independència o motivar el vot al costat unionista que se sent frustrat.
Creu que es respectaran els resultats?
Els partits independentistes han estat molt constructius, tot i la repressió, però no he notat la mateixa resposta des del govern estatal, que no ha dit si respectarà els resultats de les eleccions. Si aquest manté l’aplicació del 155 perquè el resultat no el satisfà i hi ha un Parlament electe i un govern que no tenen poders, la democràcia haurà mort.
Com hauria de reaccionar, llavors, la Unió Europea?
La Unió Europea hauria d’haver reaccionat fa temps, no ha sigut prou activa en la defensa de la democràcia i els drets civils i ha escollit posar-se al costat de Madrid. La UE ara mateix no pot defensar aquests valors perquè està més interessada en el poder i en la influència. L’Estat espanyol és un estat clau en el club europeu, ara que el Regne Unit abandona el vaixell.
La situació a Catalunya impulsa altres moviments similars a Europa?
No només això, sinó que pot mobilitzar també gent que no necessàriament està a favor del dret a l’autodeterminació però que respecta els valors democràtics. Espanya ha enverinat molta gent a Brussel·les amb una única versió sobre els fets que han passat a Catalunya. No hi ha democràcia sense estat de dret, però l’estat de dret ha de donar suport a la democràcia.
Els fets de l’1-O perjudiquen la imatge de la UE?
Que existeixi el crim de sedició a la UE és una vergonya i hauria d’alertar tothom. És un crim medieval! La sedició era un dels crims a la República Democràtica Alemanya que s’utilitzava per fer callar les veus opositores. La UE hauria d’haver aturat això immediatament, intervenir-hi per impulsar un diàleg entre Madrid i Barcelona. Això no ha passat i em temo que no passarà si no hi ha una escalada del conflicte, però això tampoc ho vull...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA