Política

Julià de Jòdar

Número 79 de la llista de la CUP per Barcelona com a independent i escriptor

“La nova situació és que ja no es pot tornar a l’autonomisme”

Després del seu pas fugaç pel Parlament durant l’anterior mandat, en què va dimitir coincidint amb la renúncia d’Artur Mas a la presidència, torna en un lloc simbòlic de la llista

Per què hi torna?
Es va acordar que tots els exdiputats anéssim al final de la llista i no m’hi podia negar. Continuo creient en la línia política de la CUP. Crec que han fet una bona feina i la poden continuar fent a partir del 21 de desembre.
Per què es presenten a unes eleccions que no consideren legítimes?
S’ha de distingir la legitimitat de la part política. No podem deixar espais de poder perquè, si no els ocupem, ens els ocuparan. Ara, l’Estat vol ocupar el poder de forma bastarda. Si guanyen ells, ho tindran facilíssim. Si guanyem els independentistes, els bastons a les rodes seran segurs i dubto que retirin el 155. La nova situació és que ja no es pot tornar a l’autonomisme.
Ha valgut la pena tot el que s’ha fet per arribar on som ara?
S’havia de fer. S’ha tancat una primera etapa. Hem provat les nostres forces amb més o menys ingenuïtat i por a exercir un poder que s’havia guanyat al carrer i a les urnes. Qui vulgui pot renegar de l’1-O, però és un fet històric.
No es podia preveure la reacció de l’Estat?
La CUP havia estat advertint sistemàticament. Aquesta legislatura, no hi ha hagut actes de desobediència reals i sistemàtics. S’ha esperat al dia final.
S’hauria pogut mantenir la república proclamada el 27-O?
S’havia de mantenir posant un milió de persones al carrer aquell mateix dia.
Per què no es va fer?
L’estratègia ideològica era creure que la independència seria un corriment de terres. Ha estat un terratrèmol produït per nosaltres i les nostres reclamacions, però la rèplica de l’Estat ha estat molt superior a la nostra capacitat. L’Estat ha reaccionat com una bèstia ferida perquè s’ha vist en perill de perdre Catalunya definitivament. Ara, estem patint les seves urpades i cal decidir si l’ajudem a guarir-se les ferides o la rematem.
Com se la pot ajudar a guarir-se les ferides?
Si entrem en el terreny de les bilateralitats, el diàleg i la idea de poder arribar a un pacte amb l’Estat. Històricament, això s’ha acabat, i ells ho saben, però han actuat de la manera que ho han fet i d’aquí al 21-D veurem coses molt pitjors. L’estratègia és bloquejar Catalunya. O ens converteixen en una regió, si guanyen, o no ens deixaran governar, si guanyem nosaltres.
Fins on es pot arribar amb la unilateralitat?
Demana una estratègia que només segueix la CUP, però som minoria. Podem dissenyar estratègies molt bones, però no tenim la força ni el poder. Qui vulgui governar des del moviment independentista hauria de ser molt més clar i explicar quin programa té en matèria social i què pensa fer enfront de l’Estat.
Hauria estat més fàcil anar en una llista única?
Tenia l’avantatge de donar a la gent la certesa que hi havia una unitat molt forta, però tenia més inconvenients. Creava una política de blocs i, en situació d’intervencionisme, l’altre bloc ho pot convertir en un plebiscit entre l’Estat i el desgovern que volen presentar. Les tres línies d’independentisme poden cobrir tot el ventall d’interessos que pot hi haver en la societat des del centredreta a l’esquerra radical, tot i que tinc seriosos dubtes que això es pugui convertir en un bloc de govern.
Aquest bloc pot aconseguir més del 50% dels vots?
Depèn de la campanya que facin. Crec que falta claredat a explicar què es farà amb el poder enfront de l’Estat, perquè parlar de bilateralitat és una posició perdedora. Si guanyem, s’ha de materialitzar la República en l’àmbit executiu i al carrer i posar l’Estat un altre cop contra les cordes, a veure on arriba amb el seu tarannà i com es defensa davant la recuperació del poder.
Quin serà el paper de la CUP?
Si guanyem el 21-D, això torna a posar la pilota a la nostra teulada per reprendre allò que es va segrestar o reprimir. Ha quedat un interregne i hem de tornar on érem, amb tota la prudència i l’estratègia que calgui i sense caure en la ingenuïtat. La CUP posa la República al centre de la campanya i vol que tingui un contingut social tan ampli com sigui possible.
I si no s’aconsegueix la majoria absoluta?
Llavors, jugaran els interessos de partit per damunt del interessos de país.
I en aquest cas on se situarà la CUP?
Haurà d’anar a la contra sistemàticament i fer el treball fora. La CUP farà d’esperó perquè la República surti al carrer. Estarà obligada a treballar fora i tornar a la lluita municipal, a fer processos constituents per demostrar que fora de la institució també hi ha vida política per ajudar a estimular la reorganització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona