Política

Eleccions 21-D

Puigdemont assegura que si el resultat és “nítid” el 21-D tornarà al Palau de la Generalitat acompanyat de tot el govern

El cap de llista de Junts per Catalunya assegura que Europa mira Catalunya “més que mai” i que la comunitat internacional està “expectant”

Josep Rull pregunta a Iceta si acceptarà el mandat de les eleccions després que el PSOE hagi insinuat que mantindrà el 155 en cas de victòria independentista

El cap de llista de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions del 21-D, Carles Puigdemont, ha assegurat que si el resultat dels comicis és “nítid” i “clar” tant ell com el vicepresident, Oriol Junqueras, i la resta de consellers destituïts per l’Estat tornaran al Palau de la Generalitat.

En una intervenció en directe des de Brussel·les a l’acte de JxCat d’aquest dissabte al vespre a Igualada, el president ha desafiat el govern espanyol: “A veure si tenen tanta covardia per empresonar tanta dignitat”. En el míting celebrat a l’Ateneu igualadí -amb unes 600 persones dins i unes 200 a fora, segons l’organització- també hi ha participat Josep Rull.

El conseller i número sis de la llista per Barcelona ha preguntat al candidat del PSC, Miquel Iceta, si acceptarà el mandat del 21-D, després que el PSOE hagi insinuat que l’aplicació de l’article 155 es mantindria en cas que les forces independentistes sumin majoria.

Puigdemont ha reiterat que Europa mira Catalunya “més que mai” i que la comunitat internacional està “expectant” per saber el resultat del 21-D. A més, ha insistit que perquè la societat catalana avanci cal “derrotar els qui la fan retrocedir”.

També ha constatat que per a defensar el progrés els catalans només es tenen a ells mateixos, mentre que les forces constitucionalistes -Cs, PSC i PP- tenen el “cosí de Zumosol, Mariano Rajoy”. En aquesta línia el cap de llista de JxCat ha advertit que si els afins a l’article 155 guanyen les eleccions el president serà Miquel Iceta, Inés Arrimadas en serà la vicepresidenta i, potser, el Xavier García Albiol serà el conseller de Territori o de Cultura del proper executiu.

Així mateix, Puigdemont ha preguntat que si el 21-D es pot “derrotar” i “enviar a la paperera de la història” l’article 155, els partits constitucionalistes es comprometran a retirar-lo. Segons el cap de llista de la candidatura que engloba el PDeCAT i independents, si la resposta és que ‘no’ es demostrarà “l’estima” que tenen C’s, PSC i PP per les decisions dels catalans.

Encara sobre l’endemà del 21-D, Puigdemont també ha apuntat que caldrà veure si les forces constitucionalistes deixaran que els diputats escollits per la ciutadania, així com els consellers designats, prenguin possessió dels seus càrrecs.

“Mai els emmanillarem”

Al seu torn, Rull ha criticat que per a “alguns” les manifestacions i accions del sobiranisme siguin “violentes i sedicioses”, i ha lamentat que, per això, s’hagi empresonat dirigents independentistes. En aquesta línia, el conseller destituït ha subratllat que el sobiranisme mai no ha emprat la violència per defensar els seus ideals i ha remarcat que els ajuntaments catalans poden respondre “què és la violència”, en referència a les accions policials de l’1-O.

Per Rull, algú que “frivolitza” sobre la presó i el patiment dels altres expressa de quin tipus de categoria és. “La diferència és que nosaltres mai els emmanillarem ni els privarem de llibertat per defensar les seves idees”, ha exclamat el candidat de JxCat.

Finalment, Rull ha conclòs que el seu desig és que Puigdemont entri al saló Tàpies de Palau -on es reuneix l’executiu- per a presidir el govern des de Catalunya, i no des de Brussel·les.

L’acte també ha comptat amb les intervencions de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells; la candidata i fins ara diputada de JxSí al Parlament Maria Senserrich; el portaveu de JxCat, Eduard Pujol; i la també candidata Laura Borràs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES