Política

Londres afirma que no haurà de pagar la factura del divorci si no hi ha pacte comercial

El ministre britànic per al ‘Brexit’ diu que les possibilitats que el Regne Unit surti de la UE han disminuït sense ell

Titlla l’acord de May de “declaració d’intencions”

El Regne Unit no haurà de pagar la seva factura del divorci europeu, estimada en uns 44.460 milions d’euros, si no arriba a un acord comercial amb la UE. Així ho va assegurar, ahir, el ministre britànic del Brexit, David Davis, en declaracions a la cadena britànica BBC, en el marc de què va aclarir que l’acord assolit per la seva cap de govern, Theresa May, divendres a Brussel·les, per aconseguir passar a la següent fase de les negociacions amb la UE va ser una “declaració d’intencions” més que una cosa “legalment aplicable”. “Nosaltres volíem protegir el procés de pau” a Irlanda del Nord “i també volíem protegir Irlanda de l’impacte del Brexit”, va explicar Davis, que va voler deixar clar, però, que si el Regne Unit no aconsegueix tancar l’acord comercial que busca amb la UE per després que es produeixi la seva sortida del club comunitari, aleshores no pagarà la factura del divorci. “Si no hi ha acord, significa que no pagarem els diners”, va assenyalar Davis, assegurant que sobre aquest tema el govern britànic ho té clar.

Les paraules, però, de Davis contradiuen el ministre d’Economia, Philip Hammond, que, el 6 de desembre passat, va assegurar que el Regne Unit complirà amb les seves obligacions financeres amb la Unió Europea, fins i tot si no s’aconsegueix un acord de lliure comerç. “Em resulta inconcebible que, com a nació, ens allunyem d’una obligació que reconeixem com a tal”, va dir, fa ni una setmana, Hammond, en al·lusió a la factura del Brexit que Londres hauria de pagar als seus encara socis europeus. Les possibilitats, però, que no hi hagi acord haurien disminuït considerablement, segons va dir, ahir, Davis, segons qui la possibilitat que el país hagi de regir-se per les normes de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) en matèria d’acords comercials també han disminuït.

Interrogat sobre com ha de ser aquest futur acord comercial amb la UE, que des de Brussel·les s’ha avançat que seria similar a l’existent amb el Canadà, el ministre del Brexit va dir que Londres vol que sigui “Canadà plus plus plus” en què hi hagi inclosos el comerç en serveis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona