Política

Netanyahu insta els palestins a “acceptar la realitat”

El primer ministre israelià inicia a París la seva gira europea mentre creixen les protestes als països àrabs per la decisió de Trump sobre Jerusalem

Macron l’adverteix que la pau està en risc i li demana que “aturi la colonització”

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, atiava el foc ahir amb els palestins en la seva visita a l’Elisi. En la primera parada de la gira europea, el mandatari es va reunir amb el president francès, Emmanuel Macron. “És la nostra capital [amb referència a Jerusalem] i mai ha estat la capital d’un altre poble”, subratllava, i hi afegia que, quan els palestins ho acceptin, es podrà avançar “en el camí cap a la pau”. Abans, el mandatari havia fet unes declaracions en què assegurava que no acceptaria “la hipocresia” i lamentava no haver sentit encara “cap condemna pel llançament de coets” contra Israel.

Per la seva banda, Macron va criticar la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, assegurant que “és perillosa per a la pau”. A més, el president francès va demanar a Netanyahu que tingui “gestos coratjosos” amb els palestins. El president francès, tot i dissentir sobre l’estatus de Jerusalem, es va mostrar ferm a l’hora de condemnar “totes les formes d’atac dels últims dies i de les últimes hores” contra Israel, i “tot el que amenaça la seguretat d’Israel, que és un país amic”. Netanyahu té previst visitar avui Brussel·les, mentre a Tel-Aviv milers de persones sortien a manifestar-se dissabte a la nit en contra del mandatari, investigat per frau i suborn. Aquestes manifestacions quedaven eclipsades per la violència que s’ha desfermat els últims dies. Ahir era el quart dia consecutiu d’enfrontaments a Jerusalem, a la franja de Gaza i a Cisjordània. Els xocs ahir entre els soldats israelians i els manifestants palestins van pujar de to, amb 400 ferits. A Jerusalem, un guarda de seguretat de 25 anys va quedar ferit de gravetat quan un jove palestí, de 24 anys, el va atacar amb un ganivet i el va apunyalar a l’estació central d’autobusos. L’atacant va ser detingut. D’altra banda, l’exèrcit israelià anunciava que havia destruït un túnel excavat sota la frontera de Gaza, a prop de Khan Yunis (sud-est). Un portaveu militar deia que el túnel subterrani havia estat construït pel grup islamista Hamas. Aquestes instal·lacions servirien per endinsar-se en territori israelià i perpetrar atemptats o segrestos.

Disturbis al Líban

Al Líban, un miler de persones es van manifestar també en suport dels palestins i en contra de la decisió de Trump de reconèixer Jerusalem com a capital d’Israel. L’exèrcit libanès va actuar amb gasos lacrimògens contra els manifestants, que llançaven pedres contra els uniformats. Es van registrar fins a una cinquantena de ferits. Per avui, Hezbol·là ha convocat manifestacions al sud de Beirut.

Les protestes van continuar ahir en diversos països del món àrab, com ara a la capital del Marroc, Rabat, on milers de persones arribades de diversos punts del país feien proclames en contra de Trump i d’Israel. També es van registrar concentracions a Turquia –on milers de persones es van manifestar a Istanbul–, al Pakistan, a Egipte i a Indonèsia, entre altres indrets.

LES FRASES

Jerusalem és la nostra capital i mai ha estat la capital d’un altre poble
Benjamin Netanyahu
primer ministre israelià
França, en qualsevol cas, ajudarà a construir la pau
Emmanuel Macron
president francès


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona