Política

XAVIER MILIAN

Cap de la candidatura de la CUP a Tarragona

“Lluitar contra el 155 és construir la República; no n’hi ha d’altre”

És el primer cop que aquest reusenc, que viu a Tarragona des de fa set anys, ocupa el lloc de sortida en una llista electoral. Ha estat un dels investigadors del cas Innova de Reus.

Ha dit que les eleccions del 21 de desembre són una farsa. Tot i així, s’hi ha de ser?
El nostre plantejament inicial era boicotejar-les. Però ERC i Junts per Catalunya van decidir participar en el joc, i el que no podem fer és regalar l’abstenció perquè el vot unionista es pugui imposar. Hi participem com un obstacle per poder complir amb el mandat democràtic de l’1 d’octubre. I si apostem per la via unilateral és perquè és l’única sortida que ens deixa l’Estat: ens diu que o ens rendim o violència. No n’hi ha d’altre.
No concep cap alternativa a la via unilateral?
Dir a la gent que intentarem buscar un nou encaix amb l’Estat és enganyar-la conscientment. S’ha demostrat que l’únic diàleg que entén el govern espanyol és el cop de porra.
Què ens hi juguem, el 21-D?
L’opció és clara: o un projecte republicà inclusiu que permeti a totes i a tots poder decidir com afrontar els problemes, o fer un retrocés al passat, amb un sistema autonòmic més magre que el que teníem fins ara, amb un 155 permanent.
Encara que guanyi l’independentisme, com fer front a aquest article 155?
Lluitar contra el 155 és construir la República. No n’hi ha d’altre. Aquests darrers mesos ens han donat moltes lliçons. La primera és que cal que totes les institucions tinguin clar quin paper juguen com a primera fortalesa per defensar la República davant de l’embat de l’Estat. En segon lloc, el carrer, que ha demostrat que està per davant dels polítics i disposat a mobilitzar-se constantment. I un tercer espai, que és el que ens acabarà legitimant, és la comunitat internacional.
Què passarà el 21-D?
L’estratègia de l’Estat espanyol era imposar aquestes eleccions i, mitjançant la violència i l’amenaça, desmobilitzar el vot sobiranista per poder-se imposar ells a través de les urnes de forma antidemocràtica. Confiem en la nostra gent, en la gent que aquests mesos ha vist que la dialèctica és o república i procés constituent, o tornar al passat mitjançant la violència.
Quines condicions posa la CUP per formar part del govern?
Estem al servei de l’avenç democràtic, social i nacional d’aquest poble. No ens importa quin serà el nom del president del nou govern ni si el nostre suport ha de ser des de l’exterior o des de dins. L’únic que ens importa és que la majoria que surti el 21-D serveixi per construir un govern que abandoni d’una vegada l’encaix amb l’Estat i les terceres vies que han fracassat històricament, i comencin a iniciar de forma unilateral la implantació de la República.
Què hi guanyaran Tarragona i l’Ebre amb la CUP?
Poder iniciar un procés constituent que ens doti dels instruments per afrontar els problemes estructurals. No podem fer front a l’herència del franquisme, del pujolisme, de la sociovergència, amb els instruments que ens dona el sistema autonòmic, que a més està intervingut. Necessitem la República. I cal un procés constituent per poder debatre de tu a tu, i no amb els debats que hi ha hagut fins ara, en què universitats i experts pagats pel govern ens han dit que BCN World [ara Hard Rock] representaria milers de llocs de treball i la salvació a l’atur que patim. S’ha de posar fi a aquest model.
Quin model turístic alternatiu a Hard Rock proposen?
Un model que no es basi en polítiques faraòniques com són Hard Rock, els Jocs Mediterranis, els creuers..., i que aposti per sortir del monopoli de la terciarització de l’economia i la diversifiqui, no sols a la zona de la costa, de Reus-Tarragona, on es concentra la inversió, sinó al conjunt del territori.
Quines són les prioritats de la CUP per a Tarragona?
En primer lloc, revertir el procés de destrucció del territori; això vol dir el tancament de les nuclears i enterrar d’una vegada el pla hidrològic i qualsevol transvasament de l’Ebre per recuperar el cabal ecològic no sols del delta de l’Ebre sinó del Siurana, del Gaià, del Francolí. En segon lloc, recuperar l’equilibri territorial que durant dècades ens hem carregat centralitzant tota l’economia en el triangle Reus-Tarragona-Valls. I potenciar el cooperativisme, que és l’única estructura d’estat que hem sabut mantenir amb més de cent anys d’història.
Ha estat un dels investigadors del cas Innova a Reus, que ja porta més de cent investigats. Queda molt per netejar a les administracions?
Queda molt per fer, perquè la corrupció està estesa de forma estructural. El cas Innova porta cinc anys i encara no tenim ni la primera sentència. Però ens hem cansat de denunciar la corrupció perquè el sistema judicial l’empara, i ens centrem en el procés constituent, que faci una llei que eviti la corrupció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona