Política

Xevi Safont-Tria

Número 77 de la llista de la CUP per Barcelona. Diputat i exregidor de Mataró

“La gent està desorientada perquè hem rebut de valent”

Nascut a Mataró el 1969, és enginyer tècnic agrícola. Va impulsar la CUP a Mataró, on va ser escollit com a únic regidor el 2007, i el 2012 va acompanyar David Fernàndez al Parlament

Un final de mandat convuls. Vostè ha estat el diputat més efímer del Parlament?
No ho sé segur, però diria que dels que més. No per voluntat pròpia, sinó per un cop d’estat imposat des dels partits unionistes, que han decidit que aquest país ja no s’autogovernava i que l’Estat espanyol ho passava a controlar tot.
Què li va semblar la proclamació de la República? S’ho esperava?
Va directament lligat amb l’1-O, en què més de dos milions de persones van manifestar el seu vot de si volien que Catalunya esdevingués un estat independent. La resposta a favor del sí va ser aclaparadora i el 27 es va materialitzar la voluntat de tirar pel dret i construir el que ha de ser la República catalana. El que la CUP no sabia és que quedaria en una proclamació i que no es faria efectiva.
Creu que es podia haver tirat endavant? Hi ha qui ho posa en dubte.
El referèndum de l’1-O també estava prohibit i ens perseguien les urnes. Malgrat tot el vam fer i vam guanyar. Això ho vam aconseguir desobeint ordres i confiant uns i altres. El 27 calia mantenir aquesta dinàmica perquè teníem un poble dempeus. El que va fallar és que el govern ho posés al congelador. Tirar endavant demana fermesa i voluntat.
Es va advertir d’una violència extrema. No s’ha de tenir por?
També ens van advertir, però no podem tenir un discurs paternalista dient que faran un mal ús de la seva violència i acotar el cap. S’ha de confiar en el poble, que ha tingut un paper molt digne, i posar-nos a l’altura de les institucions. A partir del 28 calia fer decret, recollir els suports internacionals i donar un missatge de tranquil·litat i fer pinya entre tots.
Ara veu complicat tornar a tenir la gent mobilitzada?
Ara la gent està desorientada i és normal perquè hem rebut de valent. Tenim un 155, els presos polítics i un govern a l’exili. Les multinacionals i els lobbies financers han fet el joc perquè aquest moviment popular s’espanti. Sabem com les gasta l’Estat espanyol. La República no es proclamarà únicament des d’un Parlament sinó que serà un pas col·lectiu del poble.
I amb el 155 es pot fer efectiva?
La història ens diu que, malgrat les amenaces i la repressió, si un poble està decidit a avançar, avança. Tenim la plena confiança que si responem igual que l’1-O la República es pot materialitzar. No es pot oblidar que hi ha causes obertes a més de 800 persones que estan en procés de judicialització. No m’estranyaria que la repressió s’intensifiqués i continués aquesta cacera de bruixes als qui defensem construir un estat propi.
Si guanya l’independentisme només la CUP aposta per la unilateralitat.
ERC i JxCat fan un joc molt en clau electoral. Nosaltres diem el que pensem i es pot parlar de desobediència o via unilateral, però és una resposta al que reclama la gent. Volem un futur i una societat més justa en els valors del republicanisme.
Per a què han de servir aquestes eleccions?
S’han de posar al centre del debat polític les actuals necessitats socials que tenen les famílies. S’han d’esmenar temes en clau financera, amb l’estafa que hi ha hagut per part de les entitats bancàries, i també d’habitatge i drets laborals. El 155 i el Tribunal Constitucional no volen que aquí es pugui legislar, i imposen un model que no té res a veure amb la sensibilitat en temes de caràcter social o ambiental. S’ha de qüestionar el model alimentari, energètic, de transports o de comunicacions que volem.
La reacció d’Europa creu que canviarà l’endemà del 21-D?
La sentirem si anem decidits. Va començar a parlar arran de les mobilitzacions però va callar quan es va congelar la República. No serà immediat però Europa s’acabarà pronunciant. També és cert que no li interessa gaire la democràcia dels pobles i la prova és que s’ha anat tancant en ella mateixa.
Potser coincidiria amb Puigdemont a fer un referèndum sobre Europa?
Ens ho podem plantejar, per què no. Nosaltres som crítics amb la UE perquè pensem que no defensen els interessos de les classes populars i només pensen en unes minories elitistes. A partir d’aquí es pot valorar què ens interessa a tots plegats i un referèndum és una bona eina.
Ocupa ara una posició simbòlica a la llista. Està de retirada?
Una de les esmenes que ha fet la CUP és trencar la dinàmica d’apoltronament a la política i els diputats actuals anem a la cua. Tenim una organització viva, on tenim gent a tot arreu i amb capacitat de generar relleu. Continuo exercint la política defensant la sobirania alimentària com a pagès o estant als carrers en qualsevol reivindicació de caràcter nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona