Política

violència policial durant l'1-O

Víctimes de l’1-O impulsen una associació

La iniciativa, que vol tenir vocació nacional, neix al Maresme

Reclamen una investigació per les càrregues

Víctimes de l’1-O de Dosrius promouen la creació d’una associació d’afectats i damnificats per les càrregues policials que es van viure durant la jornada del referèndum. El municipi maresmenc va ser un dels que va patir en primera persona la repressió dels cossos de seguretat de l’Estat, que es van personar en dos dels tres col·legis electorals que s’hi havien habilitat, i que en conjunt va originar una trentena de ferits, entre els quals hi va haver el mateix alcalde, el republicà Marc Bosch, i molts afectats emocionalment.

Amb la intenció d’arreplegar el màxim de gent possible, els promotors aposten perquè l’entitat tingui una vocació nacional i no se subscrigui únicament a l’àmbit local. “Nosaltres llançarem la proposta i ara veurem la resposta que tindrà”, explica Virgínia Martínez, una de les impulsores, que creu que, com a Dosrius, hi ha més llocs on existeix la inquietud d’unir-se i fer-se sentir. D’entrada, si prospera la iniciativa, que es presentarà públicament demà a les 12 del migdia a l’Ajuntament, tenen dos objectius clars. D’una banda, reivindicar una comissió d’investigació, que ja va tombar el Senat amb els vots en contra del PP, de Cs i del PSOE, entre d’altres, que serveixi per exigir responsabilitats i esbrinar qui va donar les ordres d’atacar els col·legis, i, de l’altra, implementar grups terapèutics perquè no només les persones que van rebre els cops, sinó també les que van quedar colpides per les imatges de violència de les càrregues, rebin ajuda psicològica professional.

“Afectats per l’1 d’octubre ho són tots”, defensa Martínez, que reconeix que el germen de constituir l’associació va sorgir després de les nombroses trobades i concentracions de protesta que les víctimes de Dosrius han anat fent però també de la necessitat de fer justícia, superar l’episodi i intentar guarir la ferida.

Atenció psicològica gratuïta

L’Ajuntament de Dosrius va posar en marxa pocs dies després de les càrregues policials un servei gratuït d’atenció psicològica dirigit a tots els veïns afectats en un aspecte emocional per les càrregues policials que va dur a terme la Guàrdia Civil durant el referèndum. Unes sessions d’ajuda dirigides per professionals en la matèria, que s’han anat allargant i que encara estan actives. “El grup no es desfarà fins que tothom no ho hagi superat”, indica Virgínia Martínez, que admet que ella va necessitar participar-hi perquè va ser una de les víctimes. “Si no fos per aquest espai encara ara no podria parlar-ne”, assenyala. Amb 62 anys, recorda com un munt de furgonetes de la Guàrdia Civil es van presentar a l’escola Castell de Dosrius, mentre el seu fill i el seu home eren a dins. “No m’ho vaig pensar i vaig córrer fins al col·legi, però quan era a prop de la porta per entrar-hi, els agents van tirar-me a terra i em van escridassar de mala manera”, recorda Martínez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona