Política

Fauna en perill de prohibició

El dibuixant Toni Llobet reuneix en un pòster reivindicatiu la fauna catalana amb tonalitats grogues

Es ven per contribuir a la caixa de solidaritat

El dibuixant Toni Llobet (Barcelona, 1975), un dels il·lustradors naturalistes més destacats del país, ha reunit en un pòster la fauna catalana amb tonalitats grogues, la manera com ha trobat de participar en la campanya per demanar la llibertat dels presos polítics catalans i, de passada, recollir diners per a la caixa de solidaritat d’Òmnium Cultural i de l’ANC.

Llobet va tenir primer la idea de fer un llaç groc amb una salamandra. “La vaig penjar al Facebook i va tenir molt d’èxit”, comenta. “Se’m va acudir llavors que podria reunir en un pòster tota o bona part de la fauna catalana que té el groc com a element distintiu”, explica Llobet, que no va haver de dibuixar de nou cap dels animals. El dibuixant disposa d’un ampli arxiu després d’anys de treball en la il·lustració de llibres –dels nou volums de la magna obra Handbook of the mammals of the world (Lynx Edicions), entre d’altres– o de pòsters –els més de trenta publicats, per exemple, en col·laboració amb la revista Presència i El Punt Avui. D’aquest arxiu va estirar, doncs, els dibuixos.

Entre els animals destaquen ocells com ara l’oriol, la verderola i la bosqueta. També hi ha insectes com ara la vespa, el saltamartí, les papallones reina i llimonera i l’escarabat abella; amfibis com ara la tortuga mediterrània i la salamandra; invertebrats com ara el corall groc i l’esponja groga; algun mol·lusc, com ara el caragol ratllat; un crustaci, l’aranya cranc, i un parell de peixos, la rabosa groga i el cabot daurat.

“Dels colors vius en la fauna se’n diu coloració aposemàtica o d’advertiment i amb ella els animals que la utilitzen estan dient als seus depredadors que poden representar un perill per a ells perquè són verinosos, per exemple”, explica el dibuixant des del Pla de l’Estany, on viu i treballa. En el pòster hi ha el cas de la salamandra i de les vespes. També pot servir de camuflatge, com seria el cas de la tortuga o, simplement, per cridar l’atenció. “És per això que nosaltres també fem servir el groc per protestar contra l’empresonament dels nostre polítics”, assegura Llobet, que troba “molt bèstia” tot el que està passant. “En el cas dels Jordis ho trobo encara més increïble si és possible. Ells que, justament, podrien ser mereixedors d’un premi Nobel”, diu.

Com a anècdota, Toni Llobet explica que el pòster no va ser retirat aquest dijous del Departament de Medi Ambient a Barcelona pels Mossos, que sí que es van emportar llaços grocs de la decoració nadalenca.

El pòster, que el dibuixant ha titulat irònicament Fauna catalana molt i molt groga en perill de prohibició, s’ha pogut editar –ja acumulen cap a mil exemplars impresos i més de sis-cents venuts– gràcies a la col·laboració de Fotocomposició Roger de Figueres i es pot comprar a partir de 5 € en una vintena d’establiments del país, alguns d’aquests llibreries, però també en hostals, cellers i restaurants. A Barcelona es ven a Oryx, botiga de productes per als amants de la natura que col·labora en la distribució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona