Política

Esther Guirao

Número 37 a la llista d'ERC per Barcelona

“L’Estat espanyol utilitzarà l’article 155 cada vegada que li vagi bé”

Va néixer a Mataró al 1994. És secretària de comunicació de les JERC del Maresme-Baix Besòs. Forma part per primera vegada d’unes llistes a les eleccions del Parlament

Com s’afronten una campanya i unes eleccions amb el seu cap de llista a la presó?
Amb tristor. Hem vist que són unes eleccions il·legítimes, convocades per Madrid i que ens deixen en una situació de vulnerabilitat i amb menys garanties que la resta de partits. Els seus candidats sí que poden fer campanya, ja sigui des d’una pantalla o des dels mítings. Ens està costant una mica més afrontar aquest cop que ens ha donat l’Estat espanyol. La campanya, però, l’estem tirant endavant i estem treballant poble a poble tal com volíem fer, i crec que som l’aposta guanyadora.
Creu que els resultats permetran reeditar el bloc independentista al Parlament?
Penso que sí. Crec que les enquestes ens assenyalen com el partit guanyador, però sí que és cert que tenim el bloc del 155 just al darrere, sobretot Ciutadans. Per tant, hem de seguir treballant. Crec, però, que els independentistes, que ja érem majoria i que ja hem guanyat algunes eleccions, no hem deixat de ser-ho, tot el contrari. El bloc del 155 i la repressió han fet que molta gent que no era independentista s’hi tornés.
Per què no es va aconseguir fer una llista unitària del bloc sobiranista?
En les eleccions passades la llista unitària era una proposta guanyadora. Ha servit per iniciar un procés de desconnexió de l’Estat, però creiem que ara era el moment de sumar totes les forces possibles amb tres partits diferents. L’opció guanyadora era anar separats i intentar esgarrapar tots els vots que ens puguin fer guanyar, a l’independentisme com a projecte, i ajudar en la construcció de la República Catalana.
Creu que l’Estat retirarà el 155 si surt un govern independentista?
Ens van dir que després de les eleccions el 155 quedava inhabilitat. Però també que depenia del resultat, i que si seguíem amb la República, ja fos de manera unilateral o bilateral, el seguirien aplicant. Per tant, l’Estat espanyol utilitzarà l’article 155 cada vegada que li vagi bé.
Quina valoració en fa, de la resposta d’Europa vers el procés?
Esperàvem molt d’Europa i s’ha demostrat que només vetlla pels interessos econòmics dels grans lobbies. Hem de ser-ne conscients i intentar ser completament autosuficients i sobirans per no deixar-nos influir pel que ens diuen des de l’exterior. La República serà una realitat en el moment en què la seva gent així ho vulgui.
Si governa, ERC seria partidària de la unilateralitat per tirar endavant el mandat de l’1-O?
Fa molts anys que demanem diàleg i més diàleg, i l’Estat ens ha tancant sempre la porta. Hem de seguir reivindicant el diàleg, però ens seguirem trobant amb el no a tot per part de l’Estat. No demanarem permís per intentar que la població de Catalunya no tingui problemes de pobresa energètica, entre d’altres, i seguirem lluitant perquè la justícia social sigui efectiva.
Ara sembla que el jutge Llarena també s’hauria fixat en la seva número 2, Marta Rovira. Temen que pugui acabar com Junqueras?
Igual que tenien por de Junqueras, i per això el mantenen empresonat, també temen totes les formes organitzades que té el republicanisme o l’independentisme. De la mateixa manera, estan perseguint els comitès de defensa de la República (CDR) i tot allò que fa olor de català.
La preocupa el frec a frec que la majoria de les enquestes donen entre el seu partit i Ciutadans?
I tant! Ens preocupa que torni a governar el 155, la repressió i que governi un partit que no li importen els catalans i que no vol governar per a tot el país. A més, volen fer veure que l’independentisme i tot l’anhel que té el poble català en aquest sentit no existeix.
Albira la possibilitat que s’hagin de repetir les eleccions si no s’aconsegueixen formar majories?
Espero que això no passi. És cert que intentarem que aquest bloc independentista que vol construir la República Catalana vagi tot unit al Parlament mirant de fer grans pactes d’estat amb els Comuns, com sempre hem fet en aquells afers socials que els interessen. Amb la resta de partits no sobiranistes no hi tenim res a fer perquè no volen diàleg.
Com a maresmenca, quines polítiques li calen a la comarca que es puguin impulsar des del Parlament?
En Pere Aragonès va fer molt bona feina en aquest sentit. S’ha d’apostar per una gestió nacional de les platges per renaturalitzar-les i és molt important que vetllem per una gestió forestal. Com a jovent tenim una gran preocupació per l’oci nocturn, que és totalment sexista. A més, la comarca ja fa molts anys que reclama un transport de qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió