Política

Jorge Soler

Cap de llista de Ciutadans a Lleida

“No hem escollit aquest escenari, Puigdemont podia haver-lo evitat”

Metge de professió. Es va presentar com a cap de llista de Ciutadans per Lleida les eleccions del 2015. La formació va obtenir llavors dos diputats. Ara aspira a repetir o millorar resultats

Com veu la recta final de la campanya?
Amb un cert optimisme. Fa dos anys ens presentàvem a Lleida sense cap diputat, les enquestes no ens en donaven cap, i finalment en vam treure dos, jo mateix i Javier Ribas, que representa molt bé el Pirineu i Aran. Aquesta vegada millorarem. Hem estat clars, hem treballat moltíssim, hem impulsat projectes econòmics importants per a Lleida. La gent s’adona que som un partit de fiar, alternativa de govern, i amb una bona líder. Inés Arrimadas és sensible al territori, és una dona preparada, coneix les mancances del país, i està il·lusionada de poder governar per a tothom. Som un projecte gran, molt consolidat, i la millor alternativa al processisme. Posarem fi a aquesta etapa d’estructures d’estat, ambaixades, xiringuitos, endollats... i tots aquests diners els portarem a temes socials, al sistema educatiu, als sistemes de protecció social, que és on fan falta.
Per governar, en tot cas, hauran de pactar. Amb qui? Miquel Iceta es reivindica com a líder d’una possible coalició.
Som nosaltres els qui ho tenim a tocar. El processisme ha perdut, el nostre és un projecte guanyador i, junts, hi ha forces suficients per ser alternativa de govern. Els ciutadans no entendrien que no hi hagués cap acord entre les forces que volem posar fi a la crispació social, que les empreses tornin. Hem de ser generosos i estendre la mà a qui vulgui fer un projecte alternatiu al que hem viscut aquests darrers anys.
Són unes eleccions anòmales, amb líders a la presó o a l’exili.
Nosaltres no hem escollit aquest escenari. Puigdemont va estar a punt de signar ell el decret de convocatòria electoral. Nosaltres el vam animar a fer-ho, era la millor manera de tornar a la normalitat. Ell ja tenia el paper a punt, però la rauxa a què ells han donat suport tant de temps se’ls va girar en contra. Va ser una gran errada. L’escenari l’han creat ells, podien haver-lo evitat.
Està dient que la situació processal, que ve d’abans de la DUI, s’hauria evitat signant la convocatòria d’eleccions?
El problema és que hi ha hagut polítics que no han entès que les lleis s’han de complir. Tots ho hem de fer. Hi ha lleis que no ens semblen justes, però precisament els polítics estem per fer lleis, per modificar-les, amb unes vies legals per fer-ho. Ara bé, que els arribi una citació judicial i trenquin el paper i se’n vantin, que fugin... La gent normal no podem trencar citacions del jutjat, per molt que ens semblin injustes. Nosaltres els vam avisar moltes vegades. Els lletrats del Parlament els ho advertien, els van dir que no es podia fer i que era un error, que tindrien problemes. El Consell de Garanties Estatutàries també. Però es van deixar endur per la rauxa, després de fer tantes promeses que ara s’han vist com han acabat, portant-nos a un pou del qual per sort es pot sortir si la setmana vinent la gent diu prou al processisme, que tornin les empreses i que es deixi de dividir la societat.
Precisament el Consell de Garanties ha dit ara que el 155 no s’ha aplicat legalment.
Jo soc metge, no soc advocat. El que és clar és que s’han de respectar les lleis quan t’agraden i quan no t’agraden. El Parlament té uns lletrats que han fet informes. Nosaltres els vam demanar que en fessin una lectura pública i no van voler, jo ho vaig haver de fer en una intervenció. Deien clar que aprovar aquelles lleis era una il·legalitat. Cal respectar aquest criteri de legalitat i de les regles del joc, i en tot cas reformar-les.
Coincidint amb el 155, el jutjat d’Osca ha ordenat que es treguin les obres de Sixena del Museu de Lleida.
Ha estat lamentable, molt trist. Jo era aquell matí en un debat al rectorat de la UdL i vaig poder veure tota aquella operació. És el fracàs de la vella política, que va tenir temps suficient per pactar una sortida raonable al conflicte i no ho va fer. Aquest tema no havia d’acabar en un jutjat. I, ens agradi o no, el que diuen els jutges s’han de respectar. Jo des del Parlament vaig viure en primera persona com el conseller Santi Vila, llavors encara a Cultura, ens va informar a un grup de diputats de l’acord que havia arribat amb el govern d’Aragó sobre les obres de Sixena, i que consistia a cedir les del MNAC, de poc valor i ni tan sols exposades, i després una part d’aquesta obra no exposada a Lleida, i compensar posteriorment el Museu de Lleida amb obres més bones i més específiques. Vaig veure com, en aquella reunió i davant d’un acord raonable, els representants d’ERC i la CUP reaccionaven de manera virulenta. Els socis de govern li van fer la vida impossible. Vila és una persona sensata, pactista, que és com jo també entenc que ha de ser la política. Les relacions amb Aragó ara s’han trencat molt. Si ara aconseguim ser alternativa de govern, restablirem les naus i podrem refer tot el que s’ha trencat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona