Política

Estats Units

Noves tecnologies

La fi de l’internet lliure

Els EUA eliminen la neutralitat a la xarxa i obren la porta a les desigualtats en l’accés

Les empreses de telecomunicacions, úniques beneficiades de la decisió

Activistes i juristes porten el cas davant dels tribunals

Els EUA van camí posar fi a internet tal com es coneix fins ara. La xarxa, paradigma de la universalitat del coneixement, d’accés infinit a velocitat impensable fa dècades, té els dies comptats per als nord-americans, que, a partir d’ara, veuran com l’experiència coaxial vindrà determinada per les companyies de telecomunicacions.

La decisió de la Comissió Federal de Telecomunicacions (FCC) d’acabar amb la normativa de neutralitat a la xarxa, més enllà d’una decisió política –formava part del llegat de Barack Obama–, és un canvi radical en el dret a la informació i l’accés a serveis. Comença l’era de l’internet de, com a mínim, doble velocitat, el que separa rics i pobres, el que limita la xarxa en funció de la butxaca i decisions de companyies amb interessos propis i que només vetllaran pel benefici del seu servei, no per la universalitat d’accés.

La fi de la neutralitat a la xarxa acaba amb els conceptes de llibertat i igualtat. A partir d’ara, les empreses podran decidir la qualitat del serveix que ofereix, en quines condicions, quin preu dona accés a què, quines pàgines poden ser consultades i quines queden bloquejades, amagades o, simplement, alentides. L’únic requisit: que informin els clients de què faran, per maquillar el procés en nom de la transparència. La decisió és un triomf enorme per a companyies de telecomunicacions com ara Verizon, AT&T i Comcast. “Esteu entregant les claus d’internet a un grup de corporacions multimilionàries”, va criticar la demòcrata Mignon Clyburn, una de les dues membres de la FCC que van votar en contra de revocar la normativa de neutralitat. Els tres que hi van votar a favor van ser republicans. Clyburn té raó: les companyies podran fer i desfer com vulguin, només mirant pels seus interessos i deixant en mans d’acords empresarials i de les butxaques dels clients a què i a què no poden entrar. Cal tenir en compte que les grans telecos són conglomerats que, casualment, tenen molts interessos en el sector de la comunicació. Comcast, per exemple, és propietària del conglomerat NBC, un dels grups mediàtics més importants del país. Verizon, per la seva banda, controla Yahoo i AOL, ferotges competidors de Google.

El canvi de paradigma es basa en un canvi de denominació d’internet, que deixa de ser un servei de telecomunicacions a ser simplement “informació”. Aquest matís fa que la FCC no pugui regular-lo, obrint la veda perquè les empreses juguin com vulguin amb la xarxa. Ningú no podrà evitar que sigui més fàcil accedir a un diari digital o a un altre, o que un sistema de visionat de vídeos a la carta costi un preu especial. Els experts no esperen canvis immediats, però la llavor està sembrada i pot germinar en qualsevol moment. “Abandonar-la [la neutralitat a la xarxa] amenaçaria el final d’internet tal com el coneixem”, advertia Obama el 2014, un any abans que la mesura que va impulsar es consolidés com a normativa federal. De res van servir les queixes de gurus del sector com ara Vinton Cerf, pare d’internet, o grans empreses tecnològiques com ara Facebook i Google, que temen que les seves pàgines podrien ser menystingudes si no arriben a acords amb les empreses de telecomunicacions.

Per als contraris a la mesura, no tot està perdut. Més d’una dotzena de fiscal generals d’estats majoritàriament progressistes, liderats per Nova York, han promès que duran el cas als tribunals per evitar una decisió que consideren “il·legal” perquè vulnera els drets constitucionals dels nord-americans.

2
anys
ha durat la normativa de neutralitat a la xarxa, impulsada per Barack Obama.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona