Política

Eleccions 21-D

Rull i Mundó retreuen a Garcia Albiol els empresonaments polítics

Els consellers afirmen que se’ls va enviar a la presó “perquè no molestin durant la campanya” i neguen cap acció violenta

El popular els respon que l’“avorreix” escoltar-los dir que van anar a la presó per motius polítics

ERC i la CUP s’enfronten per la unilateralitat i els republicans arremeten contra JxCat per la restitució de Puigdemont

El número sis de la candidatura de Junts per Catalunya (JxCAT), Josep Rull, i el número cinc d’ERC, Carles Mundó, han retret al candidat del PP, Xavier García Albiol, l’empresonament de membres del govern de la Generalitat per motius polítics.

Durant el debat electoral d’aquest diumenge a La Sexta, Mundó ha dit que se’ls va enviar a la presó “perquè no molestin durant la campanya electoral” i no es poguessin explicar als ciutadans.

De la seva banda, Rull ha defensat que en cap moment van impulsar cap acció violenta per imposar les seves idees, del que ha dit que se’ls acusa.

El líder del PP a Catalunya els ha contestat que l’“avorreix” sentir-los dir que estan a la presó per ser independentistes i ha considerat que si hi han estat o hi són alguns encara és per haver intentat “un cop d’Estat”. El popular ha defensat que la democràcia a l’Estat espanyol és “exemplar” i que existeix la separació de poders.

En aquest sentit, ha dit que quan la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, deia que s’havia escapçat l’independentisme estava parlant d’“escapçament polític”.

ERC i CUP s’enganxen per la unilateralitat

Els partits independentistes també han topat entre ells en parlar de la seva aposta política per a després del 21-D. El candidat d’ERC, Carles Mundó, i el de la CUP, Vidal Aragonès, s’han enfrontat per la possibilitat de seguir per la via unilateral i han evidenciat la seva diferència de criteri al respecte. “ERC no vol complir el mandat de l’1-O”, ha arribat a dir Aragonès.

Després d’una de els primeres preguntes de la moderadora, Ana Pastor, a Carles Mundó sobre l’abandonament de la unilateralitat, el republicà ha dit que ERC “sempre ha defensat el diàleg i la negociació com a forma de fer política” i ha afegit que el seu programa “conté de forma explícita el concepte de bilateralitat”. “Establir un diàleg de tu a tu amb el govern espanyol per fer efectiu el que plantegen els ciutadans”, ha declarat.

Al seu torn, el candidat de la CUP no ha dubtat en carregar contra ERC per la seva estratègia. “Nosaltres volem avançar en la construcció de la República, i diu ERC que no vol la unilateralitat i aposta per la bilateralitat. Això és no complir amb el mandat de l’1-O, el mandat és majoritari i democràtic”, ha dit. Aragonès ha afegit que recuperar la via unilateral serà una de els condicions que posarà la CUP sobre la taula per a possibles pactes postelectorals.

Mundó ha recordat el seu pas per la presó decretat per l’Audiència Nacional i ha replicat que “no s’entenen els atacs” a ERC per aquesta qüestió “quan l’objectiu polític és compartit”. És per això que ha volgut matisar que la proposta d’Esquerra i explicar-ne el motiu. “És més fàcil receptar que prendre. I els que hem estat a presó hem de posar la cosa en el context de la realitat”, ha dit.

D’altra banda, sobre si ERC mantindria Carles Puigdemont com a president, Mundo ha dit que si ERC resulta la llista més votada el 21-D estaran “obligats a fer i escoltar el que hagin dit els ciutadans” i ha afegit que seria “estrany” no atendre al que han votat majoritàriament. Ha apuntat, però, que això no vol dir que ERC justifiqui ni se senti còmode amb la situació “menyspreable” que ha provocat el 155.

En aquest context, ha lamentat les paraules d’alguns candidats de JxCat que han insinuat que ERC acatarà el 155 si no investeix Puigdemont, encara que aquest no guanyi les eleccions. El republicà ha estat contundent: “Això només es pot dir des de la mala fe. Tenim a Oriol Junqueras a la presó i estem en unes eleccions sense joc net per part del PP”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona