Política

còmics

procés sobiranista

Plomes per la llibertat

Més de vint dibuixants aporten vinyetes satíriques en defensa de la llibertat d’expressió a Catalunya a ‘Illegal Times’

La publicació, impulsada per l’Apòstrof i per ‘Kap’, aplega també diversos articles de denúncia dels atacs als drets

Més de vint dibuixants d’arreu del món s’han aplegat per reivindicar la llibertat d’expressió a Catalunya amb la seva millor arma: la ploma. El resultat ha estat la publicació Illegal Times, nascuda a partir d’una idea original de la cooperativa l’Apòstrof i del dibuixant Jaume Capdevila, Kap, i que té firmes d’habituals de publicacions com ara el diari britànic The Guardian, la revista francesa Charlie Hebdo i altres representants de la premsa belga, portuguesa, palestina i espanyola.

Capdevila va detallar ahir, en declaracions recollides per ACN, que la publicació neix “d’una certa indignació de voler denunciar una situació excepcional i complicada”. Per això s’ha volgut que inclogués “veus diverses i plurals que volen fer sentir i transmetre a la població que cal despertar i desvetllar consciències perquè els drets s’han de defensar de forma col·lectiva”. Les vinyetes, de fet, no estan soles, sinó que a Illegal Times es troben acompanyades d’articles d’una vintena de persones representatives de la societat civil, cultural i informativa, com ara Jaume Cabré, Pepa Plana, Natza Farré, Arcadi Oliveres o Ramón Cotarelo.

La publicació s’ha començat a distribuir coincidint amb el final de campanya, però sense cap ànim de lucre. Així, els participants ho han fet de manera desinteressada, i se n’han distribuït un total de 10.000 exemplars en paper per tot Catalunya. Qui ho vulgui, però, també pot accedir a la seva versió electrònica a través de la pàgina web www.illegaltimes.org.

A l’editorial d’Illegal Times els seus impulsors aspiren a ser “un crit plural i valent per denunciar els atacs contra els drets col·lectius i individuals” i utilitzant “ com a tota arma la ploma, en forma de vinyetes i de reflexions”. A través del llenguatge de la sàtira, la publicació vol posar el focus “en les conseqüències de la censura i en la degradació del dret a la llibertat d’expressió”, amb un protagonisme centrat sobretot a Catalunya.

“Hi ha una voluntat que la por s’instal·li i nosaltres hem de lluitar”, va subratllar ahir Capdevila, que va afirmar que la idea va sorgir a la cooperativa l’Apòstrof a partir de la indignació que els va provocar un acudit publicat pel mateix setmanari Charlie Hebdo. “Ho vam canalitzar amb aquesta publicació”, va detallar, en què hi participen tant dibuixants que donen suport a la independència de Catalunya com d’altres que no. Illegal Times també aspira a anar més enllà de les fronteres i estendre la denúncia internacionalment. “La vulneració de drets no pot quedar impune ni a Catalunya ni enlloc”, va afirmar Alba Gómez, de l’Apòstrof.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona