Política

senat

eleccions 21-D

El 155 converteix el Senat en un acte electoral del 21-D

Sáenz de Santamaría assegura que el procés era un ‘fake’ i valora la intervenció per combatre “un engany massiu”

ERC i el PDeCAT carreguen contra la manca de separació de poders

En una setmana en què al Congrés no hi ha activitat parlamentària perquè es pugui fer campanya a Catalunya, el Senat es va convertir ahir en un escenari electoral en el qual l’executiu espanyol va poder fer un dels últims mítings abans que avui al vespre conclogui el període per demanar el vot el 21-D. Amb el pretext d’informar la comissió constituïda per aprovar i analitzar el posterior desenvolupament de l’aplicació del 155, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va aprofitar la seva compareixença per exposar un dur al·legat contra les formacions independentistes, suggerint a l’electorat que el govern català els havia enredat a consciència, acusant-los d’actuar amb un “fanatisme quasi religiós” fent creure a una part de la ciutadania “que vivien en una República independent quan els seus governants sabien que era impossible”. El procés “va ser un fake en tota regla basat en la postveritat”, i va dir que tot plegat es va convertir en un engany massiu de conseqüències nefastes per a l’interès general, la convivència i el benestar dels catalans”.

Sáenz de Santamaría va presentar els polítics independentistes com uns irresponsables, capaços “de derrocar tota una societat”, malgrat que, segons la tesi de la número dos de La Moncloa, les seves pretensions eren de tot “inviables”. Davant d’això, la vicepresidenta va concloure que el 155 es va convertir en “necessitat ineludible”, i més després del que diu que ha anat coneixent sobre els plans dels sobiranistes des que es va formalitzar la intervenció de l’Estat. Pel simple fet de comparèixer ahir, en tot cas, també havia estat motiu de discussió, al cap i a la fi, i diferents formacions li havien recordat que la data escollida era, precisament, a les vigílies del 21-D i que, per tant, això era un ús electoralista de les institucions espanyoles.

“Escapçats”

Durant el torn d’intervenció dels grups, Sáenz de Santamaría es va haver d’enfrontar a la censura gairebé generalitzada de l’oposició –amb els representants d’ERC, del PDeCAT i d’En Comú al capdavant– per les seves polèmiques declaracions del cap de setmana durant un acte a Girona, durant el qual es vantava que l’executiu espanyol havia “decapitat” als líders de les formacions independentistes. Miquel Àngel Estradé, d’ERC, i Josep Lluís Cleries, del PDeCAT, ho van fer servir per posar en evidència el que el PP entén “per separació de poders”, mentre la vicepresident en cap moment no va rectificar, però sí que va voler fer el tomb a les seves paraules afirmant que ha estat l’aplicació del 155 la que ha “escapçat” els caps de la Generalitat, amb la seva destitució per retornar l’autogovern “a la normalitat”. Insistint, a més, que han estat els polítics independentistes els que “han perdut el cap” arran del procés. En tot cas, va aprofitar per posar el dit a la nafra del PDeCAT, tot recordant que van ser ells mateixos els que van sacrificar Artur Mas per aconseguir el suport de la CUP.

Estradé va acusar la vicepresidenta de comportar-se “com una jutgessa de l’Audiencia Nacional”, mentre carregava contra l’empresonament de càrrecs públics que “sempre han actuat des de la defensa del pacifisme”. I Cleries es lamentava de les declaracions “totalitàries” de membres del PP. “No volem un Estat que empresona o envia a l’exili els que pensen diferent”.

Simulacre electoral

D’altra banda, la número dos de l’executiu espanyol també va voler garantir que l’Estat s’ha volgut blindat per aconseguir que l’escrutini es produeixi amb total normalitat i seguretat. Així, per tal de rebatre les “acusacions sense fonament”, que suggerien una eventual tupinada, la popular va explicar que ja s’ha realitzat un simulacre de tot el procés electoral “sense que s’hagin detectat incidències”, alertava. En tot cas, també va revelar que s’ha sol·licitat la col·laboració de l’alta representant per a la Política Exterior i de Seguretat de la UE, Federica Mogherini, per evitar “ingerències” com les que han patit altres processos arreu del món.

LES FRASES

Els propòsits independentistes eren un engany massiu amb conseqüències nefastes
Soraya S. de Santamaría
vicep. del govern espanyol
Nosaltres no volem un Estat que empresona o envia a l’exili els que pensen diferent
Josep Lluís Cleries
portaveu del pdecat
Quina falòrnia quan vostès parlen d’estat de dret i quina farsa quan parlen de separació de poders
Miquel Ángel Estradé
portaveu d’erc
Un executiu no pot presumir d’haver enviat dirigents polítics a la presó. Això no pot passar
ÒScar Guardingo
portaveu d’en comú


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Presó per un un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Gallant adverteix “enemics i amics” que Israel aconseguirà els seus objectius

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA

Cañigueral destaca que l’índex d’atur és el més baix en 15 anys

riudellots de la selva
Guerra a Gaza

Desenes de milers de persones fugen de Rafah enmig de constants bombardejos

Barcelona
política

La JEC valida que RTVE emeti les entrevistes als candidats al Canal 24 hores

barcelona

Junts deixa el govern retraient el “menyspreu” de l’alcalde

MATADEPERA

Girona avalua les polítiques de cooperació per redactar un nou pla director

GIRONA