Política

Eleccions 21-D

Eleccions de país

S’ha prioritzat el debat nacional enfront de les propostes territorials

Rajoy visita Girona i Mas tanca a Puigcerdà l’acte de JxCat

El PSC apel·la al vot catalanista no independentista com a únic vot útil

L’anormalitat de les eleccions del 21-D ha deixat en un segon terme les problemàtiques territorials. El país ha passat al davant en uns comicis cabdals per a la història de Catalunya; és un caixa o faixa

Els candidats gironins del 21-D han centrat el pes de la campanya en la qüestió nacional. Així, en l’últim gran acte d’ERC a l’Escala, la candidata republicana, Dolors Bassa, destacava un cop més que “Esquerra és l’única opció per aturar el bloc del 155 que lidera Ciutadans”. Durant aquests dies, ERC s’ha reivindicat com un partit de govern i ha donat valor a la feina feta a la Generalitat, sobretot en Economia. El fet que el presidenciable d’ERC, Oriol Junqueras, estigui a la presó ha jugat en contra dels republicans a l’hora de fer campanya. El número dos d’ERC a Girona, Roger Torrent, va formar part de la comitiva que es va desplaçar a la presó d’Estremera per mostrar el seu suport a Junqueras. Al vespre, els candidats gironins van participar també en l’acte de final de campanya a Sant Vicenç dels Horts, la localitat d’Oriol Junqueras.

Artur Mas va acompanyar Gemma Geis, la candidata gironina de Junts per Catalunya (JxCat), en l’acte final de la demarcació, a Puigcerdà. Mas ha fet territori en diferents mítings a la demarcació, com ara a Olot, la Bisbal i Palafrugell. Des de Junts per Catalunya destacaven que no ha estat “una campanya fàcil” amb Puigdemont i el número dos per Girona, Lluís Puig, a l’exili. Posaven èmfasi en el fet que la llista havia nascut “de la voluntat popular de treballar pel país, en un moment en què la ciutadania demanava ser militants de Catalunya i no d’un partit concret”. En aquest sentit, van donar valor a “una candidatura de professionals independents” que a Girona encapçala Geis, vicerectora de la UdG.

Liderat per Rafel Bruguera i amb Montse Surroca, exdirigent d’Unió de número dos, el PSC va destacar la falta de programes territorials de la resta de partits. Bruguera assenyalava que els socialistes han estat els únics que han presentat propostes concretes per a les comarques gironines fixant-se en les infraestructures com ara l’aeroport, els ports de Palamós i Roses, la UdG i el Parc Tecnològic. Montse Surroca va apel·lar al vot del “catalanisme no independentista” com a únic vot útil “per iniciar una nova etapa amb més llums que ombres”. El PSC va tancar la campanya a La Cate de Figueres reunint 200 persones, amb la presència de Ramon Espadaler, d’Units per Avançar, i de l’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu.

La visita de Rajoy va centrar l’últim dia de campanya del PP a Girona. El president del partit a la demarcació, Enric Millo, va demanar de nou el vot “als 30.860 gironins que van fer confiança al PP en les últimes eleccions generals”. Apel·lant també al vot útil i, segons els càlculs de Millo, amb aquesta xifra poden aconseguir un segon diputat que ajudi “a fer el canvi a Catalunya”.

La mateixa idea de canvi per a Catalunya la va demanar el cap de llista de Cs a Girona, Jean Castel. Dirigint-se als abstencionistes, va instar a la participació per contribuir a “encetar una nova etapa”.

La cap de llista de la CUP a Girona, Natàlia Sànchez, va fer una crida també al “vot útil de la gent d’esquerres que vol canviar les coses”. Sànchez va recordar que la CUP “es juga els últims escons amb el PP i Cs”. Els cupaires van reunir més de 250 persones als Caputxins de Figueres en l’acte final de campanya amb la presència de Bel Olid i David Fernàndez.

La importància del territori per construir el país va ser l’últim missatge de campanya dels comuns. El cap de llista, Llorenç Planagumà, va reivindicar un govern catalanista i d’esquerres acompanyat del periodista Jaume Barberà, candidat per Barcelona, i de la número dos per Girona, Eugènia Pascual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona