Política

Diputats de parlaments d’estats europeus insten el govern espanyol a dialogar

Reclamen l’alliberament dels empresonats i demanen a Rajoy que eviti l’ús de la força

Esperen que les eleccions es desenvolupin sense interferències

Més d’un centenar de diputats de parlaments de diversos estats europeus han subscrit una declaració en defensa de la democràcia a Catalunya. La declaració, titulada Crida europea per la democràcia a Catalunya, defensa la necessitat que el govern espanyol eviti l’ús de la força i dialogui amb el govern “elegit pels catalans”. A més, exigeix que es posin en llibertat el vicepresident del govern, Oriol Junqueras; el conseller d’Interior, Joaquim Forn; el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez.

Rubriquen el manifest diputats de cambres legislatives d’Irlanda, Estònia, Suècia, el Regne Unit, Irlanda del Nord, Dinamarca, Eslovènia, Bèlgica, Escòcia, Finlàndia i Letònia. Els signants expressen la seva “més profunda preocupació” per la situació que es viu a Catalunya, després de la destitució del govern català “democràticament escollit” i l’empresonament “de consellers i líders d’organitzacions civils”. En aquest sentit, reclamen al govern espanyol que “cessi aquest ús excessiu de la força”.

Els diputats de parlaments europeus també fan una crida al govern espanyol i a la comunitat internacional a vetllar perquè les eleccions d’avui “es duguin a terme de forma democràtica i lliure d’interferències indegudes del govern espanyol”.

La iniciativa va partir dels diputats danesos Magni Arge, diputat per les illes Fèroe, i Nikolak Villumsen. Aquest darrer és membre del partit d’esquerra Enhedlisten (Aliança Roja i Verda), i ha seguit de prop el conflicte català. Els dos diputats, de fet, ja van demanar abans de l’1-O al govern espanyol que tingués “un paper constructiu” i obrís una via de diàleg amb el govern català, alertant que s’havia arribat a un “punt crític”.

La senyera, un mes a Dublín

L’Ajuntament de Dublín ha hissat la senyera sobre el city hall. Després d’una ajustada votació d’una moció que es va produir el 13 de desembre, el consistori va aprovar expressar així la seva solidaritat amb el poble català. També es va manifestar en contra de “la repressió i la violència” perpetrada pel govern espanyol durant la celebració del referèndum de l’1-O. El text va permetre que la bandera catalana s’hissi durant un mes, i va ser presentat per diversos diputats independentistes, amb l’aval de l’alcalde de Dublín, Mícheál Mac Donncha, del Sinn Féin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.