Política

eleccions 21-D

balanç

La demarcació de Lleida, la més independentista

El bloc favorable a la República manté els 11 diputats amb JxCat com a primera força, tot i que la CUP perd la representació

Triple empat a la ciutat de Lleida, amb Cs lleugerament al davant

Amb un augment de la participació, que ha assolit un màxim històric (80,62%), el bloc independentista ha revalidat i fins i tot millorat els resultats electorals obtinguts el 2015. Manté els 11 dels 15 diputats, i supera el 64% dels vots, mantenint-se com la demarcació on el bloc de candidatures favorable a la independència té més suport ciutadà.

En xifres absolutes, el bloc independentista ha sumat (amb el 99,95% escrutat) un total de 153.493 vots. Això són gairebé vuit mil vots més que els que aquest bloc va sumar el 2015. La pugna entre JxCat i ERC l’ha guanyat la candidatura de Carles Puigdemont, que a Lleida liderava l’independent Josep Maria Forné, mentre que els republicans, tot i aconseguir el resultat més alt des de la represa democràtica, amb la candidatura que encapçalava a Lleida la consellera Meritxell Serret, han quedat en segona posició. La mala notícia en aquest bloc l’ha tingut la CUP, que ha perdut l’escó que tenia i no ha pogut tornar a enviar l’aranesa Mireia Boya al Parlament.

En el bloc espanyolista, Ciutadans ha crescut fins als tres diputats, a costa del PP, que s’ha quedat sense representació lleidatana. És el primer cop que el Partit Popular es queda sense representació de la demarcació de Lleida. Per la seva banda, el PSC ha aconseguit mantenir els vots de fa dos anys i revalidar l’escó del pirinenc Òscar Ordeig.

Els comuns, igual com fa dos anys, no han aconseguit l’escó per Lleida, que sí que havia tingut Iniciativa el 2012, i s’han quedat per sota del 4% dels vots.

JxCat, amb una llista farcida d’independents, ha aconseguit 6 diputats i s’ha imposat com a força més votada a totes les comarques excepte a l’Alta Ribagorça, on ho ha estat ERC, mentre que a la Val d’Aran Ciutadans és qui ha aconseguit la primera posició. La candidatura de JxCat enviarà al Parlament un alcalde del PDeCAT, el de Mollerussa, Marc Solsona, mentre que els altres cinc són candidats independents. ERC, per la seva banda, envia al Parlament l’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, i l’alcaldessa de Vilanova de l’Aguda, Montse Farnells, mentre que la cap de llista, Meritxell Serret, es troba de moment exiliada a Brussel·les.

A la ciutat de Lleida, s’ha produït un triple empat, amb un lleuger avantatge per a Ciutadans (25,4%), mentre que JxCat ha quedat segon per un miler de vots (23%), i uns 400 enrere ERC (22,8%). El PSC, que governa la ciutat, ha mantingut i millorat lleugerament el resultat de fa dos anys, amb un increment d’un miler de vots, però es queda en la quarta posició.

LA XIFRA

64,2%
és el percentatge
de vots assolit pel bloc independentista, un punt per damunt de l’assolit el setembre de 2015


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona