Política

eleccions 21-D

balanç

ERC obté el millor resultat, però no cobreix expectatives

Els republicans, que esperaven guanyar, van quedar tot just com a tercera força, però celebren el triomf de l’independentisme

Exigeixen a Rajoy que retiri el 155 i aposten per reeditar el govern

Nit agredolça a l’estació del Nord de Barcelona, on Esquerra va situar el seu quarter general ahir. Els republicans van obtenir de llarg els millors resultats de la seva història, amb 32 diputats, però això no els va servir per guanyar les eleccions, tal com moltes enquestes suggerien a priori que podia passar. De fet, ni tan sols es van poder situar com a segona força, ja que no van resistir l’ascens imparable de l’efecte Ciutadans, que sí que va aglutinar arreu el vot útil unionista, ni la força de Junts per Catalunya, la llista del president Puigdemont, que es va erigir en la veritable sorpresa de la nit. Els republicans van quedar lluny de les expectatives de poder disputar de tu a tu la victòria a Cs, i el vot útil independentista, si es va decantar per algú, ho va acabar fent per JxCat. Això sí, entre les dues candidatures van sumar quatre escons més que els 62 que va obtenir Junts pel Sí fa dos anys, i amb els quatre de la CUP conserven, amb 70 escons, la majoria absoluta independentista al Parlament. A diferència del 2015, això sí, si es revalidés un pacte entre les dues forces que van compartir govern en l’última legislatura, es dona la circumstància que no necessitarien ara, a diferència de llavors, el vot favorable de la CUP, i en tindrien prou amb una abstenció per tirar endavant les seves iniciatives, com ara la d’investir president per exemple.

Curiosament, els republicans van ser els que van obtenir uns resultats més homogenis en el conjunt del país, ja que van quedar en segona posició en les quatre demarcacions: darrere Junts per Catalunya a Lleida i Girona, i darrere Ciutadans a Barcelona i Tarragona. Tot i obtenir dos escons menys que JxCAT, això sí, en nombre de vots van quedar gairebé empatats, ja que es van quedar a tot just uns 12.000. ERC, concretament, va superar els 925.000 vots (21,4%), quan el seu millor resultat històric datava del 2003, quan van obtenir 544.000 vots i 23 diputats (16,4%). Les últimes catalanes a què s’havia presentat ERC en solitari són les del novembre del 2012, quan havien vorejat el mig milió de vots, un 13,7%. La suma de vots ahir de les dues principals forces independentistes també va ser superior a la que va obtenir Junts pel Sí el 2015, ja que va superar els 1,8 milions de vots, quan llavors no va arribar a 1,7 milions. L’independentisme ha superat també la barrera dels 2 milions de vots, superant fins i tot el nombre de sís de l’1-O.

Els republicans tot just van guanyar a Tortosa i en tres comarques de l’Ebre (Montsià, Baix Ebre i Ribera), i una del Pirineu, l’Alta Ribagorça, però el segon lloc va ser el predominant arreu. Hi van quedar a Barcelona i Tarragona, i en grans ciutats metropolitanes com Badalona, Terrassa, Sabadell i Castelldefels, i altres com Vic, el Vendrell, Igualada, Manresa o Valls. A Girona van ser tercers, igual que a l’Hospitalet, Reus o Lleida.

Govern a la vista

La cúpula del partit va aparèixer passats dos quarts de dotze de la nit entre aplaudiments de les desenes de simpatitzants que s’havien congregat també a l’estació del Nord. Hi havia satisfacció, però les cares no eren d’alegria desfermada. D’entrada, almenys, el seu líder i candidat, Oriol Junqueras, difícilment podrà aspirar a sortir de la presó per ser president. “Hi ha suma independentista, clarament republicana”, proclamava la número 2, Marta Rovira, entre crits de “llibertat!”. “Les forces independentistes hem guanyat les eleccions malgrat l’ofensiva policial, judicial i mediàtica”, constatava. Rovira demanava a Rajoy que “respecti el joc democràtic”, retiri el 155 i segui en una taula de negociació.

La recuperació de les institucions i la sortida dels presos polítics i el retorn dels exiliats serà la prioritat de la reedició del govern que s’esbossa un cop han “recuperat” el mandat democràtic. “Els ciutadans han votat per una via negociada”, insistia Rovira, que felicitava Cs i JxCAT pels seus resultats, i admetia que ERC “volia quedar primera força”, per bé que destacava la reedició de la majoria republicana i convidava els comuns a treballar per “trobar espais per construir república”.

LES FRASES

L’independentisme ha guanyat les eleccions i Rajoy les ha perdut. La república ha guanyat el 155
Hem aconseguit més vots que el 2015, en una situació que ens deien que era impossible
Avui més que mai, visca la república! Oriol, que segur que ens veus, et vindrem a buscar ben aviat!
Marta Rovira
número 2 d’esquerra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona