Política

Eleccions 21-D

El bumerang de Rajoy

Mitjans internacionals destaquen la derrota del partit del govern espanyol, malgrat haver convocat els comicis

La situació a curt termini es veu incerta

La majoria dels mitjans internacionals han destacat que la victòria del bloc independentista en les eleccions catalanes, que va convocar el mateix Mariano Rajoy, han suposat un revés per al partit que lidera i que en certa manera els comicis se li han girat en contra. Les incògnites sobre el futur immediat de Carles Puigdemont i la nova negativa de Rajoy al diàleg també han estat àmpliament comentades pels mitjans estrangers. La victòria en escons de Ciutadans, en canvi, ocupa un espai molt petit en la majoria d’informacions sobre les eleccions catalanes.

El corresponsal a Madrid del britànic The Guardian, Giles Tremlett, remarca l’augment de la “polarització” i de “l’atrinxerament” dels dos blocs, després de les eleccions i, en general, considera els resultats un fracàs de Mariano Rajoy. “Més que curar ferides, aquesta escissió les ha inflamat.” A favor de les posicions moderades per les dues bandes, Tremlett lamenta que “ni la dura obstinació de Rajoy ni els esforços per tirar endavant la independència malgrat una majoria que s’hi oposa, ajudarà els catalans a millorar les seves vides a curt termini”.

L’enviat especial del diari italià La Repubblica, Alessandro Oppes, posa l’accent en la nova proposta de diàleg de Carles Puigdemont i en la nova negativa de Rajoy. “És el dia d’allargar la mà, però amb un missatge enverinat”. El periodista remarca que les eleccions catalanes s’han acabat girant en contra de Rajoy, que és qui les va convocar: “Les eleccions s’han revelat com un bumerang pesant que ha reduït el PP del president espanyol a un inèdit paper de llums del darrere en el panorama polític català.”

La cadena nord-americana CNN destaca la negativa de Rajoy a la proposta de trobada de Carles Puigdemont, mentre que la cadena Al Jazeera remarca que el president català, des del seu “autoimposat exili a Brussel·les”, ha “declarat la victòria de la República Catalana”.

El diari francès Le Figaro parla de victòria “ajustada” del bloc format per les tres formacions independentistes i destaca que per primer cop des del retorn de la democràcia a l’Estat espanyol, “una força no nacionalista guanya les eleccions catalanes”. “La victòria és bonica, però el risc és que podria ser inútil”, hi afegeix el diari francès.

Tampoc es canta gaire victòria respecte al bloc independentista des del diari alemany Frankfurter Allgemeine. “Catalunya es manté ingovernable”, diu el titular del prestigiós rotatiu. Pels alemanys, el resultat de les eleccions catalanes “difícilment podria ser més contradictori” perquè per primer cop ha guanyat els comicis a Catalunya un partit que ha lluitat contra la independència catalana. Aquesta situació “és una derrota contra ERC i contra la llista de Carles Puigdemont”.

D’altra banda, el diari escocès The National dedicava ahir tota la seva portada en paper a Catalunya amb un contundent “Sí!”, sobre la imatge d’una mà votant amb una estelada al costat. El rotatiu veu la victòria del bloc independentista com un important “pas endavant” per a Catalunya i ha remarcat especialment l’oferta de diàleg feta per Puigdemont i la negativa de Rajoy a la trobada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona