Política

aplicació del 155

Rajoy i Rivera, d’acord a mantenir l’aplicació del 155

El líder dels taronges, Albert Rivera, s’ha reunit avui amb el president espanyol a la Moncloa

Els dos coincideixen que el Govern de la Generalitat, “tingui el color que tingui” haurà de “complir la Constitució i la llei”

El secretari general de Cs, José Manuel Villegas, ha desvetllat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el de Cs, Albert Rivera, han dedicat bona part de la seva trobada, d’hora i mitja, ha parlar de Catalunya. Villegas no ha volgut donar gaire detalls de la reunió, però sí que ha dit que Rajoy i Rivera estan d’acord a seguir aplicant el 155 a Catalunya.

Així, s’ha limitat a dir que tots dos s’han mostrat d’acord que fins que es creï el nou Govern s’ha de “preservar les gestió dels serveis públics de la Generalitat” i que el futur Executiu autonòmic, “tingui el color que tingui”, haurà de “complir la Constitució i la llei”.

Villegas també ha explicat que Rajoy no ha traslladat a Rivera l’“ocurrència” que la líder dels taronja a Catalunya, Inés Arrimadas, obri negociacions per intentar formar govern. “Sembla que aquestes ocurrències les hi deixa a d’altres, i se circumscriuen a nivell de partit; sembla que Rajoy sí que sap sumar i quan es pot obtenir la majoria i quan no”, ha comentat Villegas en una roda de premsa al Congrés.

Per tercer dia consecutiu, els que porta el PP reptant Arrimadas a obrir una ronda de contactes per explorar si té possibilitats de presentar-se a la investidura, Villegas ha insistit que, de moment, la guanyadora de les eleccions del 21 de desembre no té previst fer aquest pas, que també li reclama el PSOE, perquè segueix a l’expectativa del que facin JuntsxCat i ERC.

“Ara com ara no hi ha opció per governar, però no donem per fet res”, ha assenyalat, incidint que són els que “diuen que tenen majoria” per seguir en la Generalitat els que han de demostrar si poden “ratificar-la o no”.

Villegas ha dit desconèixer de qui va partir la idea de la cita d’aquest dijous, que ha definit com “una de les reunions ordinàries” que Rajoy i Rivera celebren “de tant en tant”, i en la qual el líder de Cs ha plantejat la necessitat que s’aprovi com més aviat millor un nou sistema de finançament autonòmic, ja que el vigent va caducar el 2014.

Respecte a l’evolució del pacte subscrit entre el PP i Cs per a la investidura de Rajoy, Villegas ha xifrat el seu compliment en un 25%, mentre que el PP parla que ja s’estan aplicant el 35% de les mesures i de les que encara no són efectives ja hi ha un 44% en tramitació.

Per al secretari general de Cs, els càlculs del PP són “massa optimistes” i el futur de molts dels punts d’aquell acord que segueixen pendents dependran de si s’aproven o no els Pressupostos Generals de l’Estat per la 2018.

Finalment, ha posat en relleu que al seu partit li està resultant més fàcil pactar amb el PP mesures en l’àmbit econòmic i pressupostari que no pas en el de la regeneració, i ha criticat la negativa del PP a acceptar la propostes de Cs per reformar el sistema de nomenaments d’òrgans com el Tribunal Constitucional i del Tribunal de Comptes o la reforma de la Fiscalia. “Per fer aquestes coses, el PP arrossega els peus, però si vol seguir comptant amb el nostre suport hauran de complir, per molt que els faci mal i que el seu immobilisme congènit es resisteixi”, ha avisat Villegas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA