Política

Eleccions 21-D

Puigdemont exigeix a Rajoy que restitueixi l’autogovern

El president vaticina des de Brussel·les que d’aquí a un any el discurs de Cap d’Any es farà des de la Generalitat i hi afegeix: “Fins aleshores”

El cap de l’executiu insta l’Estat a rectificar i obrir-se al diàleg

“En les circumstàncies més inversemblants imaginables”, és a dir, havent d’enregistrar des de l’exili de Brussel·les i difondre per les xarxes socials el tradicional missatge de Cap d’Any del president de la Generalitat, Carles Puigdemont es va adreçar dissabte poc abans de les nou del vespre als catalans per desitjar-los que el 2018 gaudeixin dels valors fundacionals de la República. En un discurs d’uns set minuts, va instar en dues ocasions el govern de Mariano Rajoy i la resta d’institucions de l’Estat a reconèixer i acceptar el resultat de les eleccions del 21-D i, per tant, “que rectifiquin allò que no funciona, que reparin el dany causat i que restitueixin tot allò que han destituït sense el permís dels catalans”. Acceptar el resultat voldria dir restaurar l’autogovern, començar a negociar políticament amb el govern legítim de Catalunya i saludar així “finalment l’era del diàleg i la negociació”, que és el que esperen, va recordar Puigdemont, no solament els catalans i els espanyols, sinó també molts ciutadans europeus i els seus governs i institucions.

Hi havia una gran expectació per la possibilitat que fes algun tipus de referència al seu retorn. El discurs, que no va ser emès per TV3, com és tradicional, sinó pel 3/24, igual que el del rei Felip VI la nit de Nadal, arriba en plena negociació entre la seva llista –vencedora en el bloc independentista el 21-D–, la d’Esquerra i la de la CUP per investir un president a final de gener, amb l’interrogant sobre la taula sobre l’eventual final de l’exili de Puigdemont. Doncs bé, el president té intenció de tornar aquest 2018, segons donava a entendre en l’ambigua part final del missatge. Primer va anunciar que “d’aquí a un any, el discurs de Cap d’Any del president de la Generalitat es farà des del Palau de la Generalitat” i després va afegir-hi un “fins aleshores” gens casual que alimentava l’especulació i insinuava que el pensa pronunciar ell. D’entrada, Rajoy, en virtut dels poders que es va arrogar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, ha fixat per al 17 de gener la sessió inaugural de la nova legislatura al Parlament, de manera que el 31 és la data límit per a la investidura d’un president en primera fase, per majoria absoluta –48 hores més tard, en segona, simple–.

Sigui com vulgui, el president, amb un llaç groc a la solapa i dues banderes, catalana i europea, al darrere, va preguntar a l’Estat de què ha servit tanta repressió i haver provocat tant de dolor a les víctimes de la violència de l’1 d’octubre, als membres del govern i de la mesa del Parlament, als alcaldes i als líders socials empresonats, però també als bombers, mestres i policies que han d’acudir als jutjats “o han de témer una delació ideològica”. “Era aquesta la proposta espanyola per a Catalunya?”, va preguntar.

Puigdemont no es va estar de constatar que l’estratègia de suprimir l’autogovern, intervenir la Generalitat i convocar ràpidament les eleccions al Parlament pensant que venceria el bloc constitucionalista ha fracassat estrepitosament i el partit de Rajoy “ha quedat relegat a la darrera posició”. Lluny de considerar-se destituït, va celebrar que el govern que presideix, després del 21-D, pot mantenir el suport parlamentari. Així, el cap de l’executiu va donar per fallida “la recepta de la violència, la repressió i la liquidació de l’autogovern”, una solució que pretenia ser “ràpida i indolora, un remei gairebé miraculós”.

El missatge va mencionar la presó del vicepresident, Oriol Junqueras; el conseller Joaquim Forn; el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez. “Fa només un any, ningú a Catalunya ni a Europa hauria pogut ni pensar que assistiríem a la vergonya i a l’escàndol de tenir, avui, presos polítics a les presons d’un país de la Unió Europea”, va lamentar. “Són a la presó per les seves idees polítiques, i això ho sap tothom”, va reblar.

Maduresa democràtica

D’altra banda, Puigdemont va agrair als catalans l’altíssima participació, de fins a un històric 82%, en les eleccions, malgrat haver estat convocades per Rajoy. Per al mandatari, aquesta xifra demostra que els catalans no tenen por de les urnes, convoqui qui convoqui els comicis, i envia un missatge “que no admet discussió”: la voluntat catalana de fer servir les urnes per resoldre les aspiracions nacionals del país. “Som un poble democràticament madur que s’ha guanyat el dret a fer-se a si mateix com a República d’homes i dones lliures”, va insistir. El 2018 es tornarà a parlar de referèndum.

LES FRASES DEL PRESIDENT

Com a president, exigeixo al govern espanyol i als que li donen suport que rectifiquin allò que ja no funciona
Que restitueixin tot allò que han destituït sense el permís dels catalans. A què espera Rajoy per acceptar els resultats?
Els catalans no tenim por de les urnes, convoqui qui convoqui unes eleccions
Espero que sigui un any d’harmonia en què gaudim dels valors fundacionals de la República: llibertat, igualtat i fraternitat
D’aquí a un any, el discurs de Cap d’Any del president de la Generalitat es farà des del Palau de la Generalitat
El govern espanyol té l’oportunitat de comportar-se com la democràcia europea que assegura ser i reconèixer el resultat
Fins aleshores, us desitjo de tot cor que l’any que ara comença dugui aparellades les millors perspectives per a tothom
Fracassada la recepta de la violència, la repressió i la liquidació de l’autogovern, que comenci l’era del diàleg i la negociació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez només es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona