Política

Política

Cs, en el punt de mira

El Tribunal de Comptes detecta presumptes irregularitats en les finances de Ciutadans de l’any 2015 i li pica el crostó

L’ens fiscalitzador descobreix partides mal comptabilitzades o que podrien infringir la llei

També suspèn els comptes d’altres formacions com ara Convergència, Esquerra Unida, Aralar, EH Bildu i Compromís

L’informedetermina que els partits polítics tenen un deute amb entitats de crèdit de 233,3 milions d’euros

Des del seu naixement, sempre s’ha especulat sobre qui finançava Ciutadans. Un dels més crítics ha estat el diputat al Congrés per ERC Gabriel Rufián, que vincula la formació taronja amb l’Íbex. Durant aquesta campanya electoral, s’estima que els d’Inés Arrimadas s’han gastat prop de 2,1 milions d’euros, i el cap de llista per Lleida, Jorge Soler, va al·legar, curiosament, que estalviaven molt perquè no feien cafès i així podien gastar més en els comicis.

Al marge d’aquesta polèmica, el que és segur és que els números de Cs estan en el punt de mira després de l’informe que ha presentat el Tribunal de Comptes sobre els exercicis 2014 i 2015. La institució suspèn les xifres de Ciutadans de l’any 2015 –“no reflecteixen adequadament la situació financera i patrimonial de la formació”, matisa l’ens fiscalitzador– i assenyala un seguit de possibles anomalies i errors. L’informe comença amb una afirmació rotunda: “Els saldos referits als comptes bancaris titularitat de les institucions contenen, amb caràcter general, nombrosos errors i omissions en registre comptable d’entrades i sortides de fons.” El Tribunal de Comptes deixa clar que no ha pogut fiscalitzar a fons tots els números de Cs perquè el partit no ha incorporat la comptabilitat dels grups parlamentaris a les Corts del País Valencià i Castella i Lleó, ni de l’Assemblea d’Extremadura, ni tampoc dels grups polítics de 574 entitats locals.

A partir d’aquí, es van detallant situacions anòmales com ara registrar com a donacions el pagament per part de terceres persones de determinades factures electorals emeses a nom del partit, per un import total de 14.371,16 euros. Aquesta circumstància vulnera la llei de finançament de partits –que prohibeix a les formacions “acceptar que, directament o indirectament, terceres persones assumeixin el cost de les despeses que genera la seva activitat”– i, com reconeix el Tribunal de Comptes, podria derivar en una sanció.

També s’indiquen altres aspectes erronis: no registrar com a ingressos de l’exercici 2015 un import de 678.023,15 euros, corresponents a la subvenció concedida pel Parlament de Catalunya; no declarar com a despeses electorals un import acumulat de 166.28,19 euros; diversos errors de contractació de personal; duplicitat de despeses, etcètera. La llista d’anomalies de la formació d’Albert Rivera afecta diverses agrupacions locals a Catalunya com ara Cornellà, Sant Cugat, l’Hospitalet de Llobregat i Lleida.

El PP ja ha aprofitat aquest estudi per atiar encara més la guerra que manté amb Ciutadans arran dels resultats de les eleccions del 21-D. El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha assegurat que el missatge “regenerador” que propugna la formació taronja és “incompatible” amb les conclusions del Tribunal de Comptes. El número dos de Cs, Carlos Carrizosa, per contra, ha defensat els comptes de la seva organització i ha subratllat que l’informe que no avala la comptabilitat de Ciutadans en realitat només reflecteix una “diferència de criteri” sobre quan cal justificar les subvencions.

Més formacions

Ciutadans és un dels partits que presenten més errors en els seus números, però el Tribunal de Comptes també suspèn altres organitzacions: Aralar, Compromís, EH Bildu, CDC, Eusko Alkartasuna, Esquerra Unida i el Partit Aragonès el 2014. I l’any següent, aquestes mateixes formacions més Ciutadans. Pel que fa a CDC, l’òrgan fiscalitzador censura, sobretot, que no hagi reconegut en el passiu la provisió corresponent per atendre les responsabilitats –per un import d’uns 6,6 milions– “que es puguin derivar de les diligències prèvies que estan obertes al jutjat d’instrucció número 30 de Barcelona”, l’anomenat cas Palau.

Finalment, l’estudi determina que el conjunt dels partits polítics tenien el 2015 un deute amb entitats de crèdit de 233,3 milions d’euros, mentre que el 2014 era de 193,9 milions.

14.371
euros
és un dels comptes presumptament irregulars. La formació ha registrat com a donacions el pagament per part de terceres persones de determinades factures electorals emeses a nom del partit. Aquesta situació podria vulnerar la llei de finançament dels partits, tal com reconeix el mateix Tribunal de Comptes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona