Política

YOLANDA LÓPEZ

DIPUTADA ELECTA DE CATALUNYA EN COMÚ-PODEM TARRAGONA

“La nostra aposta és liderar una etapa de canvi arreu de l’Estat”

L’única diputada dels comuns per Tarragona és activista social pel dret a l’habitatge. Viu al Vendrell des de fa deu anys, on ha estat secretària general de Podem

Quina valoració fa de l’escenari polític que queda després de les eleccions?
S’han evidenciat dos elements clau. En primer lloc, que el conflicte polític a Catalunya no es pot resoldre penalment. El 155 ha fracassat, i amb ell l’aposta del PP, PSOE i Cs per bloquejar una solució política a Catalunya. En segon lloc, no hi ha una majoria ciutadana que avali el procés, la qual cosa deslegitima també l’aposta unilateral. Estem, doncs, a les portes d’una nova etapa, on hem de ser capaços de construir un nou projecte de país.
Catalunya en Comú-Podem no ha aconseguit tenir la clau de la governabilitat. A què creu que es deu la davallada de suports?
Hem viscut unes eleccions excepcionals amb una alta polarització a Catalunya i provinents d’una situació política complexa. Hem d’analitzar els resultats amb calma. Hem de fer de l’anàlisi sobre els resultats una oportunitat per millorar, enfortir-nos i créixer com a partit.
Que s’hagin mantingut equidistants i ambigus amb el tema nacional, els ha perjudicat?
Nosaltres hem dit sempre que som una força no independentista i no hem donat suport en cap moment a la via unilateral. Som una força que té la seva pròpia aposta política, liderar una etapa de canvi arreu de l’Estat. A uns no els agrada que defensem el dret a decidir i a altres, que siguem una força no independentista. Però això no ens converteix en equidistants, sinó en un espai amb una proposta pròpia de país.
Quin paper ha de jugar en aquesta nova legislatura Catalunya en Comú-Podem?
Som l’espai de canvi al Parlament. Volem construir durant aquest cicle polític l’alternativa a JxCat, en la seva gestió econòmica, en la necessària regeneració i en la seva aposta nacional. Volem fer-ho sent motor també del canvi polític a Espanya. Hem de ser l’espai que construeixi una alternativa al bloqueig actual apostant per obrir el canvi arreu de l’Estat.
Amb el resultat electoral a les mans, qui creu que ha de ser el president de la Generalitat?
Nosaltres no participarem de cap acord d’investidura. Serem força d’oposició i per tant no ens correspon fer cap proposta. Volem que finalitzi l’excepcionalitat i que s’obri una nova etapa a Catalunya. Seran la resta de grups els que hauran de proposar els seus candidats.
Cap a quin dels dos blocs es decantarà el seu partit: cap al de l’independentisme o cap al de l’article 155?
Cap dels dos. Ho hem dit sempre, per més que no agradi ni a uns ni a altres. Hem recorregut contra el 155 i ens hem oposat a la DUI. Hem de ser capaços de liderar un projecte de canvi a l’Estat que reculli el dret a decidir i el reconeixement nacional de Catalunya, i això no passa per sumar-se a cap dels blocs.
Preveu una legislatura més difícil que l’anterior?
Probablement no repetirem jornades parlamentàries com les viscudes aquesta legislatu-  ra, però tot i així serà difícil. Partim d’una situació crítica, amb càrrecs electes empresonats i amb la intervenció de les institucions d’autogovern. Veurem si la tensió s’incrementa durant la legislatura o som capaços de construir, entre tots, espais de diàleg que facin avançar Catalunya.
Com creu que es pot aconseguir una taula de diàleg eficient?
Cal iniciar una nova etapa a Espanya i a Catalunya. El Partit Popular ha bloquejat un acord amb Catalunya i la seva aposta ha perdut. Hem de construir un nou acord de país que posi fi a l’austeritat, regeneri les institucions i reconegui a les nacions que el componen. Davant del bloqueig dels mal anomenats “constitucionalistes” al diàleg, cal obrir un diàleg constituent.
Com a diputada per Tarragona, quines seran les seves primeres actuacions per millorar aquest territori?
Tinc la gran sort de continuar la tasca d’una gran parlamentària, i per tant em marco com a objectiu primer revisar el compliment dels acords assolits per a la província i continuar amb la seva tasca parlamentària. Per exemple revisar l’elaboració de l’estudi de la qualitat de l’aire que s’havia proposat tenir preparat per abans que acabés el 2017.
Quina és la principal mancança de la demarcació de Tarragona avui dia?
Jo crec que la principal és no tenir una política provincial de creació d’ocupació de qualitat que defugi els models de precarietat i temporalitat. L’aposta per no deixar caure el potencial productiu de la província i fer-ne un dels pols principals de creació d’ocupació. Això passa per superar l’abandonament a què estem sotmesos des de la Generalitat i l’Estat, que ens ha conduït a ser una de les províncies amb pitjors infraestructures i taxes d’ocupació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES