Política

Acord per continuar

Puigdemont i Rovira pacten a Brussel·les garantir una mesa amb majoria independentista i intentar una investidura a distància

Les converses s’allarguen i Forcadell aclarirà avui el seu futur polític

Acord perquè es constitueixi una mesa del Parlament amb majoria independentista i per intentar la investidura de Carles Puigdemont. El president de la Generalitat i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, es van reunir dimarts a la nit a Brussel·les per abordar la formació de la cambra catalana en ple compte enrere. Les negociacions van continuar durant el dia d’ahir a la capital belga. Segons fonts coneixedores de les converses, JxCat i ERC van descartar optar per un bloqueig institucional del Parlament que encaminés el mandat cap a unes noves eleccions, es van comprometre a intentar investir Puigdemont, malgrat les dificultats físiques i reglamentàries perquè així sigui, i es van conjurar per continuar acostant posicions.

La resta dels termes de la negociació són coneguts i lliguen amb la lògica anunciada d’intentar restituir el “govern legítim” malgrat els impediments. ERC nomenarà el pròxim president del Parlament, amb la possibilitat oberta que Carme Forcadell no repeteixi atesa la seva situació processal, i el vicepresident de l’executiu. Les dues forces mantindrien un pes igualitari al govern. Els republicans voldrien que Junqueras fos restituït en la vicepresidència però alhora són molt realistes pel que fa a la seva situació processal. Per això preveuen també la possibilitat que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena n’impedeixi el nomenament. Fonts dels republicans indicaven que Carme Forcadell aclarirà avui si repetirà com a presidenta del Parlament. Un moviment que aclariria una de les principals incògnites que planen sobre el ple de dimecres que ve, que obrirà el mandat amb la constitució de la mesa d’edat, que deixarà pas a la tria de la resta de membres de la mesa.

Delegació o telemàtica

Precisament ahir, la defensa de Junqueras va reclamar al jutge un trasllat del republicà a una presó catalana, que li permeti assistir als plens de constitució del Parlament, dimecres vinent, i al d’investidura. JxCat no es mou, si bé quedaria descartada l’opció del bloqueig institucional que derivi en una repetició electoral; des de la llista del president remarquen que l’acord inclou la investidura de Puigdemont. Es podria executar per via telemàtica o per delegació representativa en un altre diputat, que intervindria en nom seu. Els dos grups estudien les vies jurídiques per fer-ho, en espera que els lletrats del Parlament s’hi pronunciïn, però des de la llista del president de la Generalitat són partidaris que la mesa de la cambra tiri endavant la votació si interpreta que el reglament de la cambra ho permet fer, tenint en compte que no precisa que el candidat hagi d’estar físicament present a l’hemicicle i que l’opció de la delegació està regulada, encara que no formi part del procediment fixat per als debats d’investidura.

A JxCat, per tant, defensen tirar endavant la ratificació de Puigdemont malgrat la possibilitat que la investidura sigui impugnada al Tribunal Constitucional pel govern espanyol. Des d’ERC assenyalen els riscos jurídics que, si fos aquest el cas, la mesa de la cambra ja hauria d’assumir des del primer moment, un escenari que prefiguraria un inici molt concret per a la nova legislatura.

A hores d’ara, però, planen encara moltes incògnites sobre el ple de constitució del Parlament, tot i que el temps apressa. JxCat i ERC no poden garantir encara que els diputats que són a la presó puguin assistir a l’hemicicle, i tampoc no han aclarit si els quatre consellers que són a Brussel·les renunciaran finalment a l’escó, com s’havia indicat.

Dificultats per renunciar

Fonts dels republicans alerten que són conscients que la Junta Electoral Central no facilitarà que Antoni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí renunciïn a ser diputats per garantir dimecres vinent el manteniment de la majoria independentista a la cambra i el nomenament d’una mesa que la reprodueixi. Segons les mateixes fonts, la tramitació de la renúncia requeriria que anessin a una ambaixada espanyola, amb els riscos que això comporta tenint en compte l’ordre de detenció que els amenaça en territori espanyol, o que ho fessin a través d’un notari belga homologat per un notari espanyol.

La CUP, mentrestant, prioritza el projecte i exigeix que JxCat i ERC detallin el nou full de ruta per determinar per on avançar.

17.01.18
A les 11 h
començarà el ple de constitució del Parlament, segons va fixar per decret ahir Mariano Rajoy.

Forcadell, amb Maragall

E.A

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, es va reunir ahir amb el diputat electe d’ERC Ernest Maragall, que haurà de presidir la mesa d’edat que conduirà el ple de la constitució del Parlament i l’elecció dels membres de la mesa el 17 de gener. Mariano Rajoy, com a president en funcions de la Generalitat en aplicació de l’article 155, va signar ahir el decret de convocatòria d’aquesta sessió que començarà a les 11 del matí. A hores d’ara encara es desconeix si hi podran assistir vuit dels electes del bloc independentista, que són a Brussel·les i a la presó, la qual cosa deixaria els sobiranistes amb 62 diputats respecte als 57 que formen Cs, el PSC i el PP. En aquest context agafen força els vuit diputats dels comuns per escollir la presidència de la mesa, que tot indica que serà per a un diputat d’ERC. Avui Forcadell anunciarà si aspira a la reelecció encara que tot indica que desistirà a causa de la pressió que pot implicar la seva situació judicial per al càrrec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona