Política

Merkel guanya la pugna i avança cap a la gran coalició

La cancellera aconsegueix un preacord amb el socialdemòcrata Schulz en la negociació més llarga de la seva carrera política

El pacte obtingut ha de passar encara per la ratificació del congrés i les bases de l’SPD

Quan Angela Merkel entra en una negociació determinada a invertir-hi el temps que faci falta, té pràcticament guanyada la batalla, sigui qui sigui el seu rival, a escala alemanya o europea. Aquest cop l’objectiu era aconseguir la governabilitat per a un quart mandat, amb el temps a punt d’esgotar-se després de tres mesos i mig de govern en funcions i sense cap alternativa més o menys raonable a una nova gran coalició, fora de tornar a anar a les urnes, una opció molesta per a l’elector i, a més, sense garanties d’obtenir un resultat millor que l’anterior. A les vuit del matí de dijous, la cancellera havia entrat a la seu del Partit Socialdemòcrata (SPD) de Martin Schulz, l’edifici que porta el nom del polític més visionari d’aquesta formació rival –l’excanceller Willy Brandt–, decidida a fer valer la seva experiència negociadora. No en va tornar a sortir fins al cap de 24 llargues hores, quan els mitjans de comunicació ja avançaven que hi havia preacord. Ja cap a mig matí de divendres, Merkel, Schulz i el líder bavarès Horst Seehofer van comparèixer davant les càmeres per confirmar el compromís, amb rostres cansats i molts somriures, com si fossin companys de tota la vida i repartint elogis al “joc net” de la llarga negociació. “Ha estat una negociació tensa, amb turbulències. Però en cap moment hem estat a punt de fracassar”, va assegurar Merkel, en uns termes molt semblants als emprats per Schulz i també per Seehofer, l’eterna veu crítica tant per a la cancellera conservadora com per al líder socialdemòcrata. Després d’enfonsar-se, al novembre, la negociació empresa per Merkel amb els verds i els liberals amb intenció de formar govern, la cancellera semblava que enviava així un missatge de confiança plena a una aliança que encara ha de superar dos obstacles importants: el vistiplau del congrés de l’SPD, diumenge de la setmana vinent, a Bonn, i després el de la consulta entre la militància socialdemòcrata sobre el pacte de govern en què s’ha de convertir aquest preacord.

A Merkel li convenia adoptar, per tant, el paper de líder generosa, com si el seu propòsit principal fos ara seduir la família socialdemòcrata, vist que Schulz no té assegurada la disciplina del seu partit. Les Joventuts socialdemòcrates –els Jusos– han declarat la guerra oberta a una nova gran coalició, i el congrés de Bonn serà el primer escenari de la confrontació entre les noves generacions i el seu líder. El rebuig dels Jusos és palès des de la campanya electoral, en què Schulz es va comprometre a no repetir una aliança amb Merkel. A aquesta ruptura de la promesa feta, s’hi afegeix que l’acord té poques concessions per a la militància socialdemòcrata i moltes més per a la Unió Socialcristiana bavaresa (CSU) de Seehofer, la formació agermanada de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de Merkel.

Són tres els partits implicats en una gran coalició: la CDU, la CSU i l’SPD. Merkel, però, ha volgut fer bondat amb els bavaresos, immersos en la seva pròpia campanya electoral de cara a les regionals de la tardor vinent, i ha inclòs en el preacord algunes de les exigències bavareses pel que fa a les restriccions en l’arribada dels refugiats. Per exemple, la imposició d’un límit de 220.000 sol·licitants d’asil per any (entre el 2015 i el 2017, Alemanya en va rebre 1,3 milions), així com la limitació del dret al reagrupament familiar a 1.000 nous asilats cada mes. La CSU es reforça així de cara a la campanya al land on governa des dels anys cinquanta i on ara els ha sortit la competència emergent de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD).

Schulz ha hagut de renunciar a propostes com ara una pujada dels impostos a les rendes més altes i la implantació d’una nova taxa a les grans fortunes. Ha quedat a mitges en altres aspectes de l’àmbit de la política social, sanitària i de jubilacions, en què pretenia deixar la seva empremta socialdemòcrata. A canvi, es garanteix l’estabilitat de les pensions, s’inclouen millores en les jubilacions mínimes, es redueixen les càrregues als treballadors i es rebaixa l’assegurança contra l’atur.

El líder socialdemòcrata no té més opcions que defensar el preacord davant les bases. La seva supervivència política depèn del vistiplau del congrés del diumenge 21. Després d’haver enfonsat el partit obtenint el pitjor resultat de la seva història en les passades eleccions i d’haver hagut d’acceptar negociar amb Merkel com a única sortida per garantir un govern estable per a Alemanya, no es pot permetre encaixar ara una nova bufetada a la seva credibilitat com a líder.

LES FRASES

És un acord sòlid, equilibrat, basat en la idea de donar i rebre
Confio a obtenir el suport del meu congrés per ratificar un acord que és excel·lent
Martin Schulz
líder socialdemòcrata (SPD)
A Alemanya només li anirà bé si a Europa li va bé
Angela Merkel
cancellera alemanya
És un compromís que garanteix l’equilibri i la cohesió social
Horst Seehofer
líder Unió Socialcristiana bavaresa (CSU)

Un sí per Europa i per Macron

Europa i el món no esperaran que Alemanya surti de la paràlisi política, havia advertit el socialdemòcrata Martin Schulz, necessitat d’arguments per donar el sí a una gran coalició, després d’haver-s’hi negat durant mesos. “A Alemanya només li va bé si a Europa li va bé”, va dir ahir Angela Merkel, decidida a enaltir el curs europeista de Schulz, que en les últimes setmanes ha expressat el seu suport a les reformes que vol emprendre el president francès, Emmanuel Macron. Cal revitalitzar el motor francoalemany, adverteix el socialdemòcrata, a qui, d’acord amb el repartiment tradicional de papers entre socis de coalició, correspondria ser el pròxim ministre d’Afers Estrangers alemany.

El preacord, de 38 pàgines, no fa esment directe a les propostes de Macron de crear uns pressupostos comuns i un Ministeri d’Hisenda compartit a la zona euro. Merkel es mostra reticent i els seus socis bavaresos –com la resta del bloc conservador de la cancellera– no són partidaris de renunciar a part de la sobirania nacional, especialment en matèria econòmica. El preacord dista de ser un pacte de govern. Merkel se sotmetria cap a Setmana Santa a la seva quarta investidura, un cop lligada la gran coalició. Ahir l’euro es va disparar als nivells més alts dels últims tres anys, després d’anunciar-se la fumata blanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona