Política

EUSEBI CAMPDEPADRÓS

DIPUTAT ELECTE DE JUNTS PER CATALUNYA A TARRAGONA

“Qualsevol solució que es pretengui sòlida passa per la multilateralitat”

Després de 32 anys exercint d’advocat i militar en partits i entitats independentistes, Campdepadrós (Montblanc, 1961) estrena una etapa com a polític actiu que, diu, serà només de quatre anys

El context no és fàcil. Com afronta aquesta etapa?
La situació és difícil, però això és un repte. La ciutadania ha fet confiança a la nostra llista i hem de respondre al que la gent ha votat, responent a les necessitats del país. Hi ha molta feina a fer, tant per treure’ns de sobre el 155 i els seus efectes com també per alliberar-nos d’aquesta voluntat deliberada que hi hagi divisió en la societat, por i denúncies constats.
Qualsevol escenari que impliqui tornar a fer eleccions queda descartat?
Sí. Hi ha majoria absoluta independentista al Parlament, però més enllà d’això hi ha una majoria més gran de forces partidàries d’una solució política negociada i pactada en el plantejament polític de l’independentisme, que són els comuns, amb qui es pot negociar i pactar. Hi ha una altra part minoritària que es nega que ni tan sols aquesta qüestió pugui ser plantejada, fet inacceptable després dels resultats, i més tenint en compte que ja no poden apel·lar a la seva “majoria silenciosa”, perquè ara l’avantatge d’aquestes eleccions és que hi ha un retrat exacte de com tenim el país i ningú pot al·legar que la gent no s’ha pogut expressar.
El retrat diu que Cs creix molt al litoral tarragoní. Els fa patir de cara a les municipals?
No tenen res a veure; aquestes s’han fet en un context concret, i diguem-ho com vulguem però han estat clarament plebiscitàries i ni tan sols en grans ciutats com Tarragona es poden extrapolar resultats.
Vostè ve d’ERC; no sé si més enllà de diputat al Parlament es planteja políticament res més?
La meva és un trajectòria política des de l’àmbit de l’activisme, tant a l’ANC com a ERC, on tot i haver fet campanyes en llistes sempre havia estat amb la voluntat de col·laborar. Incorporar-me a aquesta llista ha estat diferent, perquè va ser una petició expressa que se’m va fer per part del president Puigdemont, però mai havia tingut el projecte d’ocupar càrrecs institucionals. Ara com ara no em plantejo cap altre recorregut més enllà del Parlament i aquesta legislatura
Ho deia perquè el pas al costat de Mas era, en part, per fer-los sentir còmodes a tots?
El president Mas mai m’ha fet sentir incòmode i sempre li he reconegut el mèrit d’haver fet el 9-N. On jo he militat sempre és en l’independentisme i en la voluntat d’aconseguir la llibertat d’aquest país, i des d’aquest punt de vista m’he sentit molt còmode en aquesta candidatura, formada bàsicament per gent independent.
En el proper govern hi han de ser tots els independentistes?
JxCat i ERC som les dues forces que hem de formar govern sense perjudici que eventualment hi pugui entrar la CUP. De totes maneres jo no estic en les negociacions, i això és només la meva opinió.
La CUP insisteix en la via unilateral...
És que no existeix la via unilateral! Unilateral vol dir implantar pel teu compte una cosa sense tenir en compte que això afecta a altres, i des del moment que et vols independitzar de l’Estat espanyol ja estàs incidint en un altre subjecte, que reaccionarà més bé, més malament o pitjor, però reaccionarà. Si també vols cridar a intervenir en el plet a la Unió Europea ja hi haurà més gent. Per tant, qualsevol solució que es pretengui sòlida, duradora, democràtica i pacífica per a Catalunya passa necessàriament per l’acord i la negociació, i per tant ha de ser multilateral.
Doncs per tot plegat hi ha gent a l’exili i a la presó.
En realitat en l’actuació del govern no hi ha hagut mai unilateralitat, sempre hi ha hagut voluntat d’arribar a un acord, abans del referèndum, fins al mateix moment del referèndum i també un cop passat, perquè el que fa el president no és pas declarar cap independència, sinó oferir la possibilitat de negociar, i únicament davant la impossibilitat de negociar el Parlament acaba reconeixent els resultats del referèndum, i insta el govern a aplicar-los. El govern no va fer cap aplicació de la independència ni va fer cap acte executiu d’implementar la llei de transitorietat; per tant, no hi va arribar a haver, en absolut, cap actuació unilateral. Aquí l’única actuació unilateral és la reacció de l’Estat, d’intentar impedir l’1-0 a cops de porra, i després l’aplicació del 155.
Això no treu que hi continuï havent gent a la presó.
Alguns dels argumentes que donen, com els emprats per mantenir Oriol Junqueras a la presó, són delirants i són el súmmum de la perversió del dret penal. Em sap greu, en 32 anys d’advocat, haver de veure ara aquesta instrumentalització de la justícia per la repressió política, perquè això taca la imatge de tota la judicatura espanyola de forma injusta i de tots els jutges que actuen amb professionalitat i imparcialitat, fet que em consta i en puc donar fe.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona