Política

Setge al procés sobiranista

Jové demana al jutge qui ha desbloquejat el seu mòbil

El seu advocat alerta que per fer-ho la Guàrdia Civil ha contactat amb l’empresa Cellebrite, “criticada” als EUA

L’ex-secretari general del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda, Josep Maria Jové, ha demanat al titular del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, encarregat d’investigar l’organització de l’1-O, si la Guàrdia Civil ha sol·licitat la col·laboració de l’empresa privada israeliana Cellebrite per desbloquejar un dels seus cinc mòbils comissats en el registre a casa seva, a les Franqueses del Vallès, el 20 de setembre.

En l’escrit, l’advocat de Jové, el penalista Andreu Van den Eynde, recorda al jutge que en tota pràctica de desbloqueig i abocament de dades s’ha de citar i ha d’estar present la part afectada, i l’alerta que en un informe, adjuntat a la causa, la Guàrdia Civil indica que estaria fent gestions amb Cellebrite, empresa de la qual recorda la “crítica que va fer-li l’Associació Americana de Drets Civils per la seva assistència suposadament irregular a la policia”. Per això, demana al jutge que ordeni diverses accions, com ara que s’identifiqui els pèrits de Cellebrite que hagin intervingut en l’anàlisi del mòbil, si el terminal s’ha transportat i analitzat fora de la Unió Europea i “quina tècnica d’atac” s’ha usat per desbloquejar-lo.

Els escorcolls i detencions del 20 de setembre van provocar una mobilització ciutadana pacífica, per la qual els líders Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són des del 16 d’octubre en presó provisional. Avui, el magistrat del Suprem ha de respondre a la seva nova petició que els deixi en llibertat provisional.

Identifiquen 30 policies de les càrregues a Girona

Els advocats que representen més de dos-cents afectats per les càrregues de l’1-O en col·legis gironins han aconseguit identificar una trentena de policies espanyols i guàrdies civils, a partir de les diligències que han sol·licitat al jutjat d’instrucció que s’ha fet càrrec de les denúncies, segons informava ahir l’ACN.

Es tracta dels responsables operatius de cada comandament, a més d’alguns agents concrets, com el qui portava la càmera GoPro abans de l’operació al col·legi Verd. Els lletrats lamenten l’actitud “reticent” del Ministeri de l’Interior a l’hora d’identificar els agents que van actuar. En concret, els lletrats expliquen que Interior identifica l’agent només si s’indica el seu número d’identificació policial (que du a la roba). Aquesta tasca, l’han de fer els advocats tot veient les imatges de les càrregues, detalla el lletrat Albert Carreras. Tot plegat fa que el procés sigui més lent del que s’esperava. Per contra, dels 27 punts de votació a Barcelona on hi ha denúncia de ferits, Interior ha identificat el total de 1.152 agents actuants. L’objectiu final, explica Carreras, és saber “qui va donar les ordres” i si cal demanaran que s’investigui els caps del dispositiu, siguin policials o polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom