Política

Política

Alcaldes i Universitat

Un alcalde al servei de la convivència

L’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, inaugura l’Alcaldes i Universitat que organitza Alcalde.eu i la UPF amb el 17-A, que ha marcat el municipi, a la retina

Jordi Munell va ser l’alcalde triat per Alcaldes.eu i la UPF per a la primera sessió del cicle Alcaldes i Universitat, que vol apropar als estudiants el món de la gestió pública des de la perspectiva de la política local. Munell, que és alcalde pel PDeCAT, és un gran coneixedor del món municipal des que el 1991 va entrar a l’Ajuntament de la capital ripollesa com a regidor. Es defineix com un alcalde “accessible” i que intenta transmetre il·lusió amb el seu programa electoral en aquest municipi de més de 10.600 habitants a la falda del Pirineu però amb un important pes industrial.

Però la intervenció universitària d’ahir va anar molt més enllà d’uns consells d’alcalde veterà. Amb el 17-A a la retina, Munell va haver de respondre a preguntes sobre l’atemptat de Barcelona i Cambrils que va situar Ripoll involuntàriament en el mapa de l’actualitat d’arreu del món perquè bona part dels integrants de l’escamot terrorista eren joves del poble. Un cop especialment inesperat en un poble amb un percentatge d’immigració del 9% i sense aparents problemes d’integració social.

El 17-A va provocar dubtes sobre la feina d’integració realitzada i una preocupació essencial per l’alcalde i el seu equip “a Ripoll no hi ha, i no hi ha d’haver, un problema de convivència”. L’anàlisi de la feina realitzada fins al fatídic dia indiquen, però, segons l’alcalde, que el model d’integració de Ripoll està en la línia correcta però que cal reforçar-lo. “Cap jove ha de quedar exclòs del cap activitat per motius econòmics” assegura amb determinació Munell, i els immigrants han de participar en la vida del poble com qualsevol altra persona. Així, apunta a la capacitat de “captació sectària” del terrorífic imam que va aconseguir rentar el cervell dels joves ripollencs, sense estalviar crítiques a l’Estat per la falta d’informació respecte a la tasca al servei del CNI d’un personatge tan perillós. Però el fonamental en aquest cas és haver evitat a Ripoll el que l’alcalde considera que és l’objectiu d’ISIS: “L’estigmatització de la comunitat musulmana.” És llavors quan se li trenca la veu i amb els ulls humits l’alcalde relata com una veïna li va demanar perdó i va rectificar unes crítiques de to racista per les ajudes als que “no són de Ripoll”. “Ho va fer després que el seu fill portés a sopar a casa un amic del col·legi” musulmà, explica Munell emocionat. I llavors l’alcalde fa la gran pregunta: “Al cap i a la fi podem dir avui qui és i qui no és de Ripoll? És clar que no.” I els estudiants van aplaudir el que va ser la veritable lliçó de la xerrada, molt més que mil normes administratives municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona