Política

Tribunals

Cas Palau

Condemnen CDC per haver cobrat comissions

L’Audiència de Barcelona ordena el decomís al partit de 6,6 milions que Ferrovial va pagar-li a través del Palau, a canvi d’obra pública

Millet i Montull, castigats a 9 i 7 anys de presó

El fiscal vol demanar presó provisional

Ferrovial va pagar un 4%: 2,5% a CDC i 1,5% a Millet, segons el tribunal

Primera condemna, no ferma, contra Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) per haver-se lucrat d’almenys 6,6 milions d’euros, que va pagar-li Ferrovial, entre els anys 1999 i 2009, a canvi d’obra pública i usant com a intermediari i tapadora el Palau de la Música. Així ho afirma l’Audiència de Barcelona en una resolució (de 547 planes, amb índex inclòs) difosa ahir, i en la qual també es condemna els lladres confessos del Palau, amb una reducció de la pena demanada pel fiscal ja que el tribunal ha apreciat els atenuants de confessió, dilacions indegudes i reparació parcial del dany.

En concret, Fèlix Millet és condemnat a nou anys i vuit mesos de presó, mentre que la seva mà dreta, Jordi Montull, a set anys i sis mesos de presó. La que en surt més malparada és Gemma Montull, a qui, davant la seva confessió sobre el finançament de CDC, el fiscal havia rebaixat la petició a dos anys (pena per no entrar a la presó) i ara la sala eleva la condemna a quatre anys i sis mesos, càstig que haurà de complir en un penal. Al tresorer de CDC Daniel Osàcar se li fixa una condemna de quatre anys i cinc mesos de presó. La sentència no és ferma i els acusats i responsables de Convergència ja van anunciar ahir mateix que presentaran un recurs davant del Tribunal Suprem. Per això, el decomís dels 6,6 milions a CDC, ordenat per l’Audiència, queda en suspens, i en execució de sentència s’haurà d’aclarir si l’ha d’assumir el PDeCAT com el seu hereu o no. El tribunal manté embargades quinze seus de CDC per fer-hi front.

La majoria de grups polítics van criticar Convergència per la confirmació del seu finançament il·legal, un delicte pel qual no s’ha condemnat la formació conservadora catalana perquè va entrar en vigor l’estiu del 2015 i el cas Palau va esclatar l’estiu del 2009. Per la seva part, la fiscalia anticorrupció va anunciar ahir, en un comunicat, la seva “satisfacció” per la sentència, i que davant les elevades penes imposades pel tribunal, demanarà la celebració d’una vista dels condemnats Fèlix Millet, Jordi Montull, Daniel Osàcar i Gemma Montull per “sol·licitar les mesures sobre la situació personal que estimi oportunes”. És a dir, que la fiscalia demanarà presó provisional, i els tres arguments legals possibles per aprovar-ho són risc de fuga, reiteració delictiva i destrucció de proves. El tribunal tindrà la decisió final, tot i que algunes acusacions particulars dubten que prosperi la iniciativa de la fiscalia.

A dos quarts de deu del matí d’ahir, els acusats, amb els seus advocats, van anar al Palau de Justícia per recollir la sentència, tal com va fixar el tribunal, presidit per la magistrada Montserrat Comas i completat amb els magistrats José Antonio Lagares i Julio Hernández –aquest darrer ha estat el ponent de la resolució–. La més contenta va ser Rosa Garicano, exdirectora comercial del Palau per a qui el fiscal demanava cinc anys de presó i que la sala ha absolt perquè no considera provades les acusacions cap a ella.

A banda de Garicano, dels catorze processats del cas Palau, el tribunal ha absolt els responsables de Ferrovial Pedro Buenaventura i Juan Elízaga del tràfic continuat d’influències –en pagar les comissions a CDC– perquè aquest delicte ha prescrit perquè han passat els tres anys legals, tal com va plantejar el seu advocat, el penalista Cristóbal Martell. El tribunal tampoc accepta condemnar-los per administració deslleial ja que Ferrovial, que patrocinava concerts al Palau, no reclama els 6,6 milions que els seus directius van desviar a Convergència. El mateix va passar amb l’empresari Marc Martí: com que era tan evident la prescripció de la falsedat de factures, ja no va haver d’assistir al judici.

La redacció de la sentència és força detallada i mancada de qualsevol adjectiu despectiu i cridaner. D’entre els pocs qualificatius, el tribunal afirma que és “aclaparadora” la prova documental aportada per demostrar que Convergència va rebre comissions il·legals a través del Palau de la Música, fet pel qual la sala no accepta rebaixar la pena excessivament a Millet i els Montull amb la seva confessió que eren mediadors de CDC. A més, diverses secretàries que feien totes les anotacions de les comissions a CDC, ordenades per Montull, i tres empresaris corroboren aquest finançament il·lícit del partit.

El raonament nou aportat per la secció desena de l’Audiència és que Ferrovial i CDC acordaven “any a any” les obres públiques a adjudicar, tant en l’àmbit autonòmic com en el municipal. I, del valor total de l’obra, Ferrovial pagava un 4% de comissions, que es repartia: un 2,5% per a CDC i un 1,5% entre Millet i Montull per la seva mediació. Per contra, la teoria exposada en el judici pel fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled és que Ferrovial pagava comissions per endavant a CDC per aconseguir una bona posició en concursos d’obres futurs.

Per l’Audiència, la pràctica de les comissions il·legals es remunta a abans del 1999 i cita l’exdiputat Jaume Camps i l’exgerent de CDC i exdiputat Germà Gordó com a presents en algunes reunions, segons anotacions en les agendes de Millet i Montull.

Així, en la sentència, el tribunal afirma: “Amb la indispensable mediació i participació de Millet i Montull, Buenaventura i Elízaga, com a mínim en la temporada 1999/2000, van pactar amb Carles Torrent, responsable de tresoreria de Convergència i sense excloure la participació d’altres persones d’aquesta formació que no han pogut ser completament identificades, o amb responsabilitat penal prescrita (Jaume Camps), que Ferrovial entregaria fons dineraris a Convergència a canvi que aquesta fes valer l’ascendent que algunes de les persones que la integraven tenien sobre aquelles que formaven òrgans de govern i d’adjudicacions d’obra pública, i garantís l’adjudicació d’un determinat volum econòmic d’obra pública de forma anual.” I, en morir Torrent, en accident de trànsit el 10 de març del 2005, Daniel Osàcar va ser el nou tresorer de CDC i “va mantenir el pla actiu”, segons l’Audiència, que sosté que almenys s’han demostrat quatre obres adjudicades a Ferrovial.

Les comissions de Ferrovial, camuflades en convenis reals, es cobraven i es treien dels caixers en efectiu, una tècnica –segons el tribunal– que Gemma Montull, amb la seva incorporació el desembre del 2003 al Palau, va “perfeccionar” amb el camuflatge de les comissions en factures falses, de feines que empreses feien per a CDC i que pagava el Palau, o de convenis no reals com per exemple amb la Fundació Trias Fargas, després CatDem.

23 milions espoliats

D’altra banda, a més de les penes de presó i les multes, l’Audiència fa tornar els milions espoliats a les tres entitats afectades i unides a l’Orfeó Català: el Consorci del Palau de la Música (ens públic compartit amb la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona), la Fundació Privada Orfeó Català i l’Associació Orfeó Català, entitat privada que, en no ser registrada per no ser controlada, va permetre l’extracció de grans quantitats, en traspassar els diners als seus comptes. Dels 23 milions espoliats, el tribunal admet que sis milions es desconeix on han anat a parar. La resta els fa tornar, fins i tot a les dones i filles de Fèlix Millet i de Jordi Montull, que a títol lucratiu van disfrutar de viatges per tot el món i dels casaments de les filles.

LES FRASES

L’atenuant de confessió no pot ser molt qualificat perquè ho van fer a l’inici del judici, en què ja hi havia ingent prova per acreditar-ho
Torrent i Osàcar van planificar comissions a CDC, amb altres caps del partit que no s’han pogut determinar
p
Secció 10 de l’Audiència
sentència
La sentència és injusta. Els nostres advocats l’estudiaran ara per presentar recurs al Suprem
Gemma Montull
acusada

Quatre obres per a Ferrovial

En la sentència, l’Audiència de Barcelona considera “acreditat” l’import de 6,6 milions d’euros pagat a Convergència per part de Ferrovial per obtenir, “almenys”, quatre adjudicacions d’obra pública. En els treballs trobats als ordinadors del Palau, les comissions són calculades en pessetes, tot i que ja estaven fora de circulació.

La primera obra és la séquia Bellet, adjudicada l’any 2000 a Ferrovial-Agroman per Regs de Catalunya per 439.008.854 pessetes. L’adjudicació, segons el tribunal, va comportar que es paguessin a CDC uns 11 milions de pessetes (2,5% per a Convergència i 1,5% entre Millet i Montull, que s’ho repartien en l’habitual 80/20). Ferrovial va ingressar aquests diners en un compte del Palau, el 26 de desembre del 2000. La segona obra és la construcció del nou pavelló municipal de Sant Cugat del Vallès, adjudicada a Ferrovial per 4,1 milions d’euros el 2002. La comissió pagada: 167.040 euros. La tercera obra és la construcció de la línia 9 del metro de Barcelona, de la qual surten anotacions i càlculs de comissions l’any 2001, amb pagaments anuals fins al 2009. La participació de Ferrovial en l’UTE era del 20%. En aquest cas, el tribunal admet que en la pericial de la defensa es destaca que en cap combinació surten els 86,6 milions d’euros anotats, un cop calculat el 20% (el més aproximat és 85,4 milions), però que les proves “es valoren en el seu conjunt, no d’un únic document”. I la quarta és la construcció de la Ciutat de la Justícia de Barcelona, adjudicada el 2003 per 220 milions d’euros, a la qual s’aplica un percentatge del 22%, que coincideix amb la participació de Ferrovial en l’UTE que va obtenir-la, i la comissió va ser de 48,4 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona