Política

parlament europeu

guerra per la llengua

Tajani vol retolar en castellà la seu del PE a Barcelona

El representant de la cambra europea accepta la queixa d’un exmembre d’UPyD sobre “l’exclusivitat” del català

El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, va decidir ahir encarregar que l’oficina d’aquesta institució a Barcelona incorpori “en el termini més breu possible” el castellà en “els rètols a la via pública, el mobiliari i la creació de la seva imatge corporativa”. Els canvis responen a una queixa de l’eurodiputat Enrique Calvet, exmembre d’UPyD, que denunciava “l’exclusivitat” del català en la “comunicació corporativa” d’aquesta oficina que comparteix seu al passeig de Gràcia amb la de la Comissió Europea. Totes dues utilitzen el català en els seus rètols i logos públics des que es van establir a la ciutat, el 1991 i el 1998, respectivament.

En la seva carta, Calvet considera “intolerable i il·legal” que l’eurocambra permeti que els ciutadans es trobin amb panells que contenen informació institucional només en català i va demanar al seu president que traslladés la queixa a la mesa del Parlament. Segons un full informatiu d’aquesta institució del 2014, les oficines d’informació formen part de la seva direcció general de Comunicació i són responsables d’implementar la seva estratègia comunicativa “definida per la mesa”. Però Tajani, membre destacat del Partit Popular Europeu, creu que la petició de Calvet no és competència de la mesa i va assegurar que ell mateix exigirà els canvis proposats. De moment, l’oficina no ha rebut cap comunicat oficial en aquest sentit, segons fonts de l’eurocambra que creuen que els costos d’aquesta mesura seran “mínims”.

Calvet també es va queixar que les oficines a Madrid i Barcelona es descriguin com seus per la institució als seus webs, posant-les al mateix nivell. Tajani també va acceptar aquesta protesta i va dir que el text ja s’ha modificat i ara concreta que “l’oficina principal de la institució té la seu a Madrid i hi ha una altra oficina oberta al públic a Barcelona”.

L’eurodiputat espanyol també va enviar una carta a la Comissió perquè doni el vistiplau als canvis, però encara no ha rebut resposta. En aquesta, Calvet argumenta que l’oficina “no pot ser un instrument en mans del separatisme”. Si bé Tajani afirma en el seu escrit que l’oficina de la cambra europea a la Ciutat Comtal sempre ha seguit la pràctica de la Comissió respecte a l’ús de la llengua, aquest s’avança ara a l’opinió de l’executiu comunitari i expressa la seva intenció de demanar la modificació per incloure-hi el castellà, això sí, amb “la necessària coordinació amb la Comissió”.

Crítica a Estònia

Catalunya també va estar present ahir en el ple europeu d’Estrasburg. L’eurodiputat irlandès Luke Ming Flanagan va criticar la presidència d’Estònia de la Unió Europea dels darrers sis mesos per haver “oblidat” Catalunya. Durant el debat de balanç, Flanagan va retreure al primer ministre estonià, Jüri Ratas, la seva “simple declaració” després de l’1-O en què Tallin va afirmar que “Espanya és un estat democràtic basat en l’estat de dret”.

LA FRASE

L’antena (del PE) a Barcelona no pot ser un instrument en mans del separatisme
Enrique Calvet
eurodiputat i exmembre d’UPyD


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona