Política

tribunals

cas bemba

Arrenca el judici del cas Bemba 14 anys després

Els acusats, entre els quals hi ha l’exjugador del Barça Oleguer Presas, neguen haver participat en cap incident la nit del comiat del bar situat a Sabadell

El govern actual els dona suport

El judici pel conegut com a cas Bemba va arrencar ahir als jutjats de Sabadell, gairebé 14 anys i mig després dels fets. La nit del 27 de setembre del 2003, el bar Bemba, un espai habitual de trobada de joves alternatius i crítics amb el govern socialista de l’exalcalde Manuel Bustos, s’acomiadava i el que havia de ser una festa va acabar amb unes hores de corredisses, trencadisses, detencions i més d’una vintena de ferits al centre de la ciutat i l’actuació de la nova brigada d’intervenció ràpida– els antiavalots– de la Policia Municipal i d’agents de la Policía Nacional. Els onze acusats entre els quals hi ha l’exjugador del Barça Oleguer Presas, tenien entre 18 i 22 anys quan els van detenir. Ahir, davant del jutge, negaven haver comès els delictes dels quals se’ls acusa –es demanen penes de fins a dos anys de presó per atemptat a l’autoritat i lesions– i, per tant, la seva participació en els incidents. En canvi, van assegurar haver tingut “por” i haver sofert “indefensió” davant l’actuació policial, qualificada de “desproporcionada”. La defensa va demanar la prescripció dels presumptes delictes, a més de qualificar de “vergonya” que gairebé quinze anys després se celebri el judici i va recordar que hi ha uns drets fonamentals que estableixen que “tothom té dret a tenir un judici en una data raonable”. Està previst que hi hagi una segona jornada el 7 de febrer amb les declaracions dels testimonis, entre els quals hi ha el cap de la Policia Municipal l’any 2003, Jordi Roviralta, i el portaveu socialista Josep Ayuso.

A primera hora del matí, es van concentrar davant dels jutjats un centenar de persones per donar suport als acusats. Hi havia l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, de la Crida per Sabadell, i alguns regidors. “Considerem que no hi ha causa. Des del primer dia hem estat al costat dels moviments socials i cal ressaltar que una de les primeres mesures del govern actual va ser dissoldre la unitat d’intervenció ràpida”, deia ahir Serracant a l’hora d’argumentar per què el govern quadripartit mostrava el seu suport al col·lectiu. “La nostra política respecte a la Policia Municipal està als antípodes de la política del govern Bustos”, hi afegia.

La intervenció policial va generar molta polèmica a Sabadell, com es va demostrar al carrer dies després dels fets amb una gran manifestació. De fet, El cas Bemba es va convertir en un dels exemples utilitzats a la capital vallesana per explicar el que es va acabar definint com a estil Bustos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona