Política

C’s defensa que facilitar el grup propi al PP “debilita el constitucionalisme”

La formació taronja avisa que d’aquesta manera la CUP es quedaria sola al grup mixt i podria participar a totes les comissions

Arrimadas demana a Torrent que “preservi” la institució del Parlament

Ciutadans (C’s) ha justificat aquest divendres el seu rebuig a cedir un diputat al PP perquè pugui formar grup parlamentari amb l’argument que això blindaria la majoria “separatista” a les comissions.

Els últims dies, les dues formacions unionistes s’han llançat retrets creuats per la negativa de la formació taronja a facilitar que els populars formin grup propi perquè puguin tenir grup propi a la cambra catalana. Aquest migdia el govern espanyol ha lamentat que el partit d’Inés Arrimadas no vulgui que el constitucionalisme sigui més fort.

Fonts de la formació taronja han replicat que el PP “menteix quan diu que si és en el grup mixt hi haurà majoria absoluta dels independentistes en totes les comissions”. Segons les fonts, seria “exactament al revés” perquè si el PP té grup propi, la CUP es quedarà “tot el grup mixt” i podrà participar a totes les comissions.

“Donar-li un grup al PP és donar-li un grup a la CUP perquè sempre sumin els separatistes”, ja que tindrien majoria absoluta en totes les comissions. “Això sí sí que debilita el constitucionalisme”, han subratllat.

En canvi, des de Ciutadans creuen que si el PP i la CUP comparteixen el grup mixt, aquests últims no podran participar en la meitat de les comissions ni aplicar el “corró separatista”, mentre que en les que participin el populars els constitucionalistes sortiran reforçats. “El bloc constitucionalista té majoria absoluta quan el lloc del grup mixt en les comissions l’ocupa el PP” i no la CUP, insisteixen des de la formació taronja.

Preservar el Parlament

La cap de llista de C’s, Inés Arrimadas, ha retret aquest divendres a Junts per Catalunya (JxCat) que vulgui “ressuscitar privilegis polítics” com el de la “immunitat” dels diputats del Parlament per “posar-los al servei d’una persona fugida” com Carles Puigdemont. És per això que ha demanat al nou president del Parlament, Roger Torrent, que “preservi” la institució.

En la roda de premsa posterior a la seva trobada amb Torrent –que ha tancat la ronda de contactes del president amb els grups parlamentaris–, Arrimadas ha reaccionat a la possibilitat que JxCat al·legui la “immunitat” de Puigdemont per poder tirar endavant la investidura.

En aquest sentit, ha acusat JxCat de voler “ressuscitar privilegis per a una persona com Puigdemont que està fugida de la justícia”. Segons ella, el que cal és suprimir privilegis perquè els càrrecs públics “siguin iguals davant la llei que la resta de ciutadans”. “Els agraden molt els privilegis polítics, nosaltres en canvi estem aquí per eliminar-los”, ha reivindicat.

En aquest sentit, ha advertit que no es pot “recargolar” el reglament del Parlament per facilitar una investidura de Puigdemont per “control remot”, i creu per això que el paper del president de la cambra catalana serà “clau”. “El president del Parlament haurà de decidir si posa la cambra catalana al servei de Puigdemont com si fos el seu cortijo o no. La seva responsabilitat en els pròxims dies serà molta”, ha dit.

Arrimadas ha instat Torrent a no cometre els “errors” de la seva antecessora, Carme Forcadell, a “preservar” una institució com el Parlament i a exercir el seu càrrec representant “tots” els catalans i diputats.

També l’ha avisat que si viatja a Brussel·les per reunir-se amb Puigdemont, aquest viatge no es pot finançar amb recursos públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia