Política

Itàlia

Crim organitzat

La Cosa Nostra té una mestressa

Detinguda la successora de Totò Riina, el cap de la màfia siciliana

Mariangela di Trapani és filla, esposa, germana i nora de mafiosos

Amb part dels ‘capos’ empresonats, les dones agafen protagonisme

Totò Riina, el padrí més sanguinari de la història, cap de la família corleonesa, va morir el novembre passat a la presó a causa d’un càncer. Implicat en l’assassinat dels jutges Falcone i Borsellino i responsable de centenars d’altres morts, 40 amb les seves pròpies mans, va morir tranquil i orgullós del poder absolut que havia assolit. “M’he convertit en quelcom immens; he esdevingut un rei”, va dir al seu últim company de cel·la. Tenia raó: la història recent d’Itàlia no es pot entendre sense la figura de Riina, peça clau en les clavegueres de l’estat transalpí.

Els veritables capos no aspiren a tenir diners, sinó poder. I per mantenir el poder cal controlar el territori. És el que permet als padrins en cerca i captura viure durant anys a casa seva sense problemes. Riina va viure en cerca i captura a Sicília, en una vil·la amb piscina, durant més de 20 anys. Amb Riina i el seu successor, Bernardo Provenzano, mort el 2016 als 83 anys, morts i amb la majoria dels capos a la presó per les contínues batudes policials, la societat criminal més masclista ha hagut de recórrer a les dones per no perdre el control del territori.

Fa poques setmanes, un macrooperatiu policial va detenir Mariangela di Trapani i 24 persones al seu servei acusades d’associació mafiosa. Di Trapani, anomenada la Padrona, ‘la mestressa’, havia estat l’escollida per reorganitzar la Cosa Nostra. Com totes les dones mafioses, té una posició privilegiada: són les úniques que poden visitar marits i familiars empresonats en règim d’aïllament i portar les seves ordres al territori. Havia aconseguit atemorir els negociants i empresaris de Palerm i molts li pagaven el pizzo, l’impost mafiós. Di Trapani és filla, esposa, germana, nora i cunyada de mafiosos fidels a Riina. El seu marit, en presó perpètua, és el temut capo Salvino Madonia. El sogre, el patriarca Ciccio, va ser incriminat, entre d’altres, per l’assassinat de Piersanti Mattarella, president de Sicília i germà de l’actual president d’Itàlia. A Ciccio l’anomenaven “el terrorista”. Era un expert a manejar explosius i, a més, mantenia una estreta relació amb l’entorn de l’Ordine Nuovo, grup terrorista nazifeixista dels setanta que adoctrinava els militants amb cursos en què se’ls feia llegir el Mein Kampf de Hitler. Mariangela di Trapani, que va mamar màfia des de petita, decideix qui forma part del clan i quins sanguinaris càstigs mereixen els enemics. Com Riina Il Bestia, Di Trapani té fama de cruel. En un món on només existeixen “homes d’honor”, els vells capos expliquen que la Padrona s’ha guanyat el seu respecte “perquè actua i pensa com un home”. Quan la van detenir, va sortir a cara descoberta, amb la mirada desafiant i el cap ben alt.En temps de crisi, i aquest n’és un, les màfies sempre han recorregut a les dones com a transmissores d’informació i gestores dels recursos econòmics. Però la subalteritat de les dones és clara, fins i tot contemplada judicialment: fins a finals dels vuitanta, a Itàlia no eren acusades d’associació mafiosa perquè la Cosa Nostra o la ’Ndrangueta es consideraven organitzacions exclusivament masculines. Di Trapani no és la primera dona que mana a la Cosa Nostra, però sí una de les primeres que ho fa de manera oficial i pública. Com tots els capos de prestigi, continuarà manant des de la presó. I sortiran més Mariangelas, perquè la feminització del poder dins les màfies tot just s’acaba d’iniciar.

05.12.2017
Va ser arrestada
a Palerm Mariangela di Trapani, escollida pels vells ‘capos’ per reorganitzar la màfia siciliana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona