Política

unió europea

palestina

Mahmud Abbas insta els països de la UE a reconèixer Palestina com a estat

Brussel·les defensa la solució de dos estats amb Jerusalem com a capital compartida perquè és “l’única via realista” per satisfer les aspiracions de les dues parts

El president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, ha instat aquest dilluns des de Brussel·les als països de la Unió Europea a reconèixer l’estat palestí. “Creiem que la UE és un verdader soci i amic i per això fem una crida als estats membres a reconèixer Palestina. No hi ha cap contradicció entre el reconeixement de Palestina i seguir amb les negociacions de pau”, ha dit el líder palestí.

Per la seva banda, l’Alta Representant de la Política Exterior de la UE, Federica Mogherini, ha defensat en una compareixença al costat d’Abbas la solució de dos estats: “Vull reafirmar el compromís ferm de la UE per la solució de dos estats, Israel i Palestina, amb una capital compartida, que és Jerusalem”.

Segons Mogherini, aquesta és la posició de la UE en base als acords d’Oslo i el “consens internacional” recollit a les resolucions de Nacions Unides i també “l’única via realista i viable per fer possibles les aspiracions de les dues parts”. La cap de la diplomàcia europea ha mostrat també el rebuig de la UE als assentaments construïts en territori palestí, que ha recordat que són “il·legals d’acord amb el dret internacional”.

Malgrat les paraules inicials de Mogherini, però, aquesta ha descartat en roda de premsa posterior a la reunió que s’hagi posat ja damunt de la taula el debat sobre un possible acord d’Associació entre Palestina i la UE, com ja existeix amb Israel. “El principal punt de conversa avui ha estat el paper de la UE per rellançar el procés de pau”, ha dit.

Davant les paraules de la italiana, Abbas ha indicat que la UE és el seu “soci més important” i ha apuntat, en aquest sentit, a les contribucions comunitàries a la “construcció de l’estat palestí i les seves institucions proveint suport financer”. Al mateix temps però ha advertit que la UE “hauria de jugar un paper polític a la regió amb una solució justa”. El president de l’ANP també ha dit que tot i que pot haver-hi la impressió que hi ha “obstacles” per a la negociació, Palestina està “compromesa” perquè considera que és “l’únic camí” per aconseguir la pau amb Israel.

D’altra banda, Abbas ha instat al compliment de les resolucions de l’ONU perquè aquestes no quedin en “paper mullat”. “Estem compromesos també amb complir els tractats que hem signat amb Israel però alhora instem Israel a complir perquè és impensable que un acord només sigui acomplert per una de les dues parts”, ha afegit.

Fa poques setmanes, a meitats de desembre, la UE va rebre a Brussel·les el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a qui també va transmetre el missatge d’una solució que passa per dos estats i Jerusalem com a capital compartida. La visita de Netanyahu va coincidir amb la decisió recent del president dels Estats Units, Donald Trump, de traslladar l’ambaixada nord-americana de Tel Aviv a Jerusalem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona