Política

Setge al procés sobiranista

Nou imputats per l’ocupació de vies a Sants

Una jutgessa cita a declarar els primers identificats de l’acció, que qualifica de “pacífica”

Adif ha de valorar-ho

La titular del jutjat d’instrucció número 24 de Barcelona, la magistrada Maria Antònia Coscollola, ha citat a declarar en qualitat d’investigats pels delictes de desordres públics i de coaccions nou persones del miler que van participar en l’ocupació de les vies fèrries 1 i 7 de l’estació de Sants, mobilització emmarcada en la vaga general a Catalunya del 8 de novembre passat per defensar el resultat del referèndum a favor de la independència. La citació és per al 26 i el 27 de març.

Amb tot, la jutgessa indica en la resolució que en l’atestat policial, realitzat pels Mossos, “no consten danys materials, ni desperfectes a les vies, ni molt menys que s’usés la violència física en persones” i, per tant, hi afegeix que “l’ocupació de les vies va ser absolutament pacífica”. Inicialment, la magistrada va arxivar la denúncia presentada per la fiscalia, el 21 de desembre passat, i arran del recurs de reforma presentat pel ministeri fiscal, ara Coscollola ha admès iniciar una investigació contra nou persones que eren a les vies, mentre arxiva l’acusació vers una persona en no haver estat identificada dins les vies.

A més, la magistrada demana a ADIF que presenti un informe en el qual quantifiqui els trens i els viatgers afectats pels talls i “el perjudici econòmic generat” per l’acció, impulsada per la ciutadania i per grups, com ara el CDR (comitè de defensa de la república) de Sants. L’ocupació de les vies va començar a tres quarts de cinc de la tarda i va durar fins a dos quarts d’onze de la nit, l’hora de sortida del darrer tren d’alta velocitat.

L’acció judicial contra la mobilització ciutadana a Barcelona s’afegeix a la que divendres passat va iniciar un jutjat d’Igualada, que ha imputat 51 persones pel tall de l’A-2 per les vagues generals.

LA FRASE

No consten en l’atestat danys materials ni cap violència física a persones. L’ocupació va ser pacífica
Maria Antònia Coscollola
magistrada instr. 24 barcelona

Lamela vol informació de la vigilància a polítics per l’1-O

La magistrada de l’Audiencia Nacional Carmen Lamela, que manté la causa oberta contra l’exmajor dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, i la intendent Teresa Laplana sobre la seva col·laboració en un possible acte de sedició en la gran manifestació del 20 de setembre passat davant del Departament d’Economia, ha acceptat de reclamar algunes de les proves demanades per la seva defensa, exercida per la penalista Olga Tubau.

En concret, demana al cos dels Mossos “qui va ordenar i com es va gestar l’actuació de vigilància a polítics relacionats amb la preparació del referèndum de l’1-O”. Un tema cabdal perquè la Guàrdia Civil, en informes, acusa els Mossos d’ ajudar investigats en la causa del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, la majoria de l’àrea d’Economia d’eludir controls. Per això, també es demana l’acte de creació i ordres de la comissió TIC sobre seguretat i protecció dels càrrecs institucionals i polítics a Catalunya. Alhora sol·licita a la fiscalia catalana totes les accions fetes i ordenades als Mossos, i a afers interns quantes investigacions ha obert i tancat vers l’actuació d’agents. A la policia espanyola, li demana la instrucció sobre l’ús armes, i cita a declarar com a testimoni el cap del dispositiu policial de l’1-O, Diego Pérez de los Cobos, el 14 de febrer, que l’1 de febrer serà interrogat pel mateix al Suprem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hizbulá ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera libanesa

barcelona
parlament europeu

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona