Política

Eleccions 21-D

Puigdemont: “Estic treballant per tornar a Catalunya”

En una roda de premsa a Dinamarca, deixa oberta la possibilitat d’assistir a la investidura: “No descarto res... Hauria de poder tornar”

Ironitza sobre la decisió del jutge Llarena: “Diu que no detenen un suposat criminal perquè el criminal vol ser detingut?!”

Després de reunir-se amb un grup de diputats danesos al parlament, Carles Puigdemont s’ha trobat, només uns minuts, amb els mitjans de comunicació. Tothom volia saber dues coses, fonamentalment: per què ha retirat la seva petició de delegar el vot, i què en pensa del fet que el jutge del Suprem Pablo Llarena no hagi atès la petició de la Fiscalia d’emetre una ordre de detenció, aprofitant que havia sortit de Brussel·les per anar a Dinamarca.

Sobre la primera qüestió, calia saber si ha retirat la petició de delegar el vot perquè pensa ser present a la sessió d’investidura. Anirà al Parlament? No ha dit ni sí ni no. “Jo no descarto res... Hauria de poder tornar a Espanya. Ara mateix, si es respectessin els resultats del 21-D, no ens hauríem de fer aquesta pregunta.” Puigdemont ha afirmat: “El meu esforç és que es respectin els resultats del 21-D. Estic treballant per tornar a Catalunya. El meu camí és aquest. Espero reunir-me amb el president del parlament català per veure com podem enfilar aquest procés.”

Ha insistit que cal que es restableixi la normalitat democràtica: “Quin millor signe hi hauria del restabliment de la normalitat democràtica que jo pogués tornar a Catalunya sense riscos?” El president, que inclou la seva investidura en la normalitat democràtica, ha demanat diàleg i, reiteradament, que es respectin els resultats del 21-D i les decisions que prengui el parlament català. “Convido totes les parts del conflicte a buscar un resultat positiu. El meu retorn a Barcelona no solament serà una bona notícia per als catalans, sinó per a tota la ciutadania espanyola. Hem de restablir la democràcia.” “La gent vol que es faci un debat al parlament de Catalunya, en el qual es puguin contrastar les diferents candidatures”, ha dit.

Puigdemont ha insistit en el caire internacional del conflicte que es viu en la relació Catalunya-Espanya. “És un tema que afecta tot Europa. No es tracta d’un afer intern d’Espanya.”

Tot i les referències a una possible tornada a Catalunya, Puigdemont, en un moment donat ha fet un comentari que ha quedat a l’aire: “No facin especulacions... No cal que reforcin més les fronteres.”

Puigdemont ha estat molt irònic sobre la decisió d’ahir del jutge Pablo Llarena, de no demanar la seva detenció, aprofitant que era fora de Brussel·les. Més que amb la decisió, ha estat irònic amb l’argumentari del jutge, segons el qual no emetria l’ordre perquè preveia que això volia Puigdemont, per assegurar-se la possibilitat d’exercir els seus drets com electe. Puigdemont ho ha trobat rocambolesc. “És sorprenent... No detenen un suposat criminal perquè aquest criminal vol ser detingut? L’argument és inversemblant!”

El vot delegat

Aquest matí, Junts per Catalunya (JxCat) ha retirat la petició de delegació de vot del seu candidat a presidir la Generalitat, Carles Puigdemont, per a la investidura. Fonts de la formació han explicat que el motiu és que JxCat no descarta “cap escenari”, tampoc que assisteixi al Parlament. La força independentista més votada el 21-D així ho ha comunicat a la Mesa del Parlament, reunida aquest dimarts al matí. De moment sí que es mantenen les peticions de delegació de vot per a la resta de diputats electes que es troben a Brussel·les: Clara Ponsatí i Lluís Puig (JxCat), i Meritxell Serret i Toni Comín (ERC).

  • 12:54 Acaba la trobada, d'uns minuts només, amb els mitjans
  • 12:53 Puigdemont: "Es tracta d'un sistema en moviment, d'una relació entre la llei i la voluntat del poble. No és una foto fixa"
  • 12:52 Li plantegen la relació entre lleis i democràcia
  • 12:52 Puigdemont: "Sobre la decisió d'ahir del jutge, és sorprenent... No detenen un suposat criminal perquè aquest criminal vol ser detingut? L'argument és inversemblant!"
  • 12:51 Puigdemont: "Jo no descarto res... Hauria de poder tornar a Espanya. Ara mateix, si es respectessin els resultats del 21-D, no ens hauríem de fer aquesta pregunta"
  • 12:50 Comença el torn de preguntes. Anirà al parlament?
  • 12:49 Puigdemont: "No facin especulacions... No cal que reforcin les fronteres [en referència la seva possible tornada]"
  • 12:48 Puigdemont: "La gent vol que es faci un debat al parlament de Catalunya, en el qual es puguin contrastar les diferents candidatures"
  • 12:48 Puigdemont: "S'han de respectar els resultats del 21-D i s'han de respectar les decisions que prengui el parlament de Catalunya"
  • 12:46 Puigdemont: "Quin millor signe hi hauria del restabliment de la normalitat democràtica que jo pogués tornar a Catalunya sense riscos?"
  • 12:44 Puigdemont: "El meu camí és aquest. Espero reunir-me amb el president del parlament català per veure com podem enfilar aquest procés"
  • 12:43 Puigdemont: "El meu esforç és que es respectin els resultats del 21-D. Estic treballant per tornar a Catalunya"
  • 12:42 Puigdemont: "Convido totes les parts del conflicte a buscar un resultat positiu. El meu retorn a Barcelona no solament serà una bona notícia per als catalans, sino per a tota la ciutadania espanyola. Hem de restablir la democràcia"
  • 12:41 Puigdemont: "Sóc al parlament danès per parlar d'un tema que no puc tractar al parlament espanyol ni al català, perquè si entrés al parlament català em detindrien i això no ajudaria a resoldre la situació"
  • 12:40 Puigdemont: "He mantingut un debat molt interessant, sobre un tema que afecta tot Europa. No es tracta d'un afer intern d'Espanya"
  • 12:39 Puigdemont ha entrat ja a la sala on es troben els periodistes
  • 12:37 La previsió és que la roda de premsa que oferirà Carles Puigdemont des de Dinamarca comenci d'aquí a uns minuts
  • 12:28 Els periodistes esperen que Puigdemont expliqui per què ha retirat la petició de delegar el seu vot
  • 12:26 Després de reunir-se amb diputats danesos de l'oposició, Carles Puigdemont té previst trobar-se amb els mitjans de comunicació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona