Política

Unió Europea

Pérez de los Cobos va amagar a Estrasburg haver estat militant del PP

L’expresident del Tribunal Constitucional, a diferència dels altres dos candidats, passa per alt en el model de currículum el punt que fa referència a vinculació a partits polítics

L’expresident del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, no ha fet cap menció a la seva militància al PP entre el 2008 i el 2011 en la candidatura presentada per ser jutge del Tribunal Europeu de Drets Humans. Pérez de los Cobos és un dels tres candidats proposats pel govern espanyol per ocupar la plaça de jutge reservada a l’estat membre i l’únic dels tres que ha passat per alt el punt que fa referència a “llocs ocupats en partits polítics” en completar el currículum model per aspirar a ser jutge del tribunal amb seu a Estrasburg. Per contra, tant José Martín y Pérez de Nanclares com María Elósegui, els altres dos candidats, especifiquen que no pertanyen ni han ocupat cap càrrec en un partit polític. Fonts de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, que és qui ha d’escollir aquest dimarts el nou jutge, han declinat fer cap comentari sobre aquest punt. També han refusat respondre si aquesta qüestió va ser tractada durant l’entrevista que els membres de la comissió encarregada de l’elecció dels jutges van mantenir amb els tres candidats el 12 de gener passat. “La sessió va ser a porta tancada i la informació és confidencial”, han assegurat a l’ACN les mateixes fonts.

El que sí que recull el seu currículum és que Pérez de los Cobos va ser jutge del Tribunal Constitucional entre el 2011 i el 2017 i que va presidir el mateix tribunal entre el 2013 i el 2017. En la candidatura presentada pel govern espanyol es destaca, de fet, “la qualificació derivada d’ocupar la més alta posició en l’ordre constitucional com a jutge amb reconegudes competències en l’àmbit dels drets fonamentals”. D’acord amb el Conveni Europeu de Drets Humans, els jutges han de tenir un “alt caràcter moral” i posseir les qualificacions requerides pel nomenament en l’alt càrrec judicial.

Tot i que els jutges són escollits en relació a un estat, segueixen els casos com a individuals i no representen en cap cas l’estat. “Són totalment independents i no poden involucrar-se en cap activitat que pugui ser incompatible amb la seva obligació d’independència i imparcialitat”, resa el Tribunal d’Estrasburg.

Des del Consell d’Europa expliquen que si els candidats no compleixen els requisits mínims, han de ser rebutjats per la comissió parlamentària que els avalua i afirmen que els tres candidats espanyols van ser acceptats i considerats qualificats per optar al càrrec. En qualsevol cas el preferit per la comissió parlamentària que va entrevistar els candidats al gener és José Martín y Pérez de Nanclares, director de l’Assessoria Jurídica Internacional del Ministeri espanyol d’Afers Exteriors i Cooperació. El jutge que substituirà al Tribunal d’Estrasburg a Luis López Guerra es coneixerà, previsiblement, aquesta mateixa tarda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona