Política

parlament

investidura

Puigdemont deixa en suspens la delegació del vot i frena la impugnació del ple

Iceta reclama al president del Parlament que els asseguri la presència del candidat a la investidura

La mesa esquiva la petició dels electes a Brussel·les

El diputat electe i ja candidat oficial a ser investit president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va retirar ahir la petició de delegar el seu vot en el ple d’investidura que s’ha de celebrar al Parlament abans del dia 31 de gener. La sol·licitud s’havia de debatre i aprovar en la mesa del Parlament celebrada ahir al matí, però la decisió d’última hora de Puigdemont ho va impedir. Sobre la taula es mantenen, però, les mateixes peticions realitzades pels altres diputats electes que es són a Brussel·les, Clara Ponsatí i Lluís Puig, tot i que ahir els membres de la mesa van optar per no tractar el tema.

La petició de delegar el vot feta arribar per Puigdemont havia estat utilitzada el dia abans pel PSC per demanar al president del Parlament, Roger Torrent, que reconsiderés la proposta d’investir Puigdemont, ja que demostrava que el candidat no tenia previst assistir al ple en contra del que dicta el reglament.

Aquest era el primer pas d’un conjunt de tràmits que els socialistes estaven disposats a endegar per impedir una investidura a la cambra catalana sense el candidat i evitar d’aquesta manera el que consideren una “conculcació dels drets de participació” de la resta de diputats, ja que no permetia debatre cara a cara amb el candidat a ser investit president el programa d’acció de govern que està obligat a presentar,

La decisió de Puigdemont de no demanar, per ara, la delegació de vot, tot i que la podria presentar més endavant, deixa els socialistes sense fonaments per demanar la suspensió del ple, ja que es podria donar la possibilitat que finalment Puigdemont assisteixi a la sessió que es farà a principi de la setmana que ve. Davant el dubte, però, els socialistes van optar ahir per adreçar-se directament per carta a Torrent i demanar-li que vetlli pel drets de tots els diputats a participar en política, un dret que es podria vulnerar amb una investidura a distància en la qual el PSC ja va anunciar que no participarà. Ciutadans i el PP també es mostraven contraris a celebrar el ple. “Volem que Torrent ens garanteixi que Puigdemont serà present en el debat”, insistia ahir la portaveu del PSC, Eva Granados.

Un cop va finalitzar ahir la reunió de la mesa i sense haver tractat cap delegació de vot, Torrent va instar els grups a mantenir un nou contacte demà dijous per acabar de concretar com es farà el ple d’investidura. Ahir a la tarda, apareixia publicada en el BOPC la proposta de Torrent de designar candidat Puigdemont ara que, de moment, els motius que podrien servir per demanar la suspensió del ple s’han eliminat.

La CUP demana claredat

La CUP reclama a les forces majoritàries del bloc independentista que aclareixin el programa de govern que volen portar a terme després de la investidura. “Necessitem llum per poder decidir el nostre vot en el consell polític de dissabte”, recordaven els anticapitalistes tot advertint que no descarten haver de votar que no a la investidura si persisteix l’opacitat sobre el nou full de ruta que la CUP vol que serveixi per construir la República iniciada el 28-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona