Política

Retorn amb garanties

Puigdemont es planteja assistir al ple d’investidura si es garanteix que no serà detingut

Insta el govern espanyol a fer possible la seva tornada com el primer pas per restaurar la democràcia i obrir un diàleg

L’any 1972 la guerra freda entre l’URSS i els Estats Units va protagonitzar un dels esdeveniments més mediàtics i simbòlics. La final mundial d’escacs entre Spassky i Fischer, dos genis que representaven dos mons, dues cultures oposades: el comunisme contra el capitalisme. Unes partides en què l’estratègia i la batalla psicològica van ser clau en la victòria de Fischer. Des de fa setmanes, salvant les distàncies, Puigdemont i el govern espanyol es mouen en un tauler d’escacs semblant. Cadascú mou les peces, però mirant de reüll el rival.

Ahir, Puigdemont va tornar a fer un nou moviment per intentar desconcertar l’oponent i trencar la seva numantina defensa. Va renunciar a la delegació de vot per a la investidura i va destacar que el millor per a la “restauració democràtica” és que pugui tornar amb “seguretat i tranquil·litat” per assistir al ple. És per aquest motiu que va fer una crida a les autoritats espanyoles perquè aquest fet sigui possible. Un oferiment de diàleg que Madrid va rebutjar i va menystenir, com va demostrar el ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, que va assegurar que no deixaran entrar el president a l’Estat ni al maleter d’un cotxe.

Carles Puigdemont ha aprofitat el viatge a Dinamarca per tornar a atreure els focus internacionals cap a Catalunya i per continuar pressionant l’executiu espanyol. Si dilluns va oferir una concorreguda conferència a la Universitat de Copenhaguen per denunciar la “repressió” de Rajoy, ahir es va reunir amb uns diputats danesos al Parlament i va obrir la porta a poder assistir a la investidura. Cap escenari està descartat, segons va explicar davant dels mitjans de comunicació.

En aquest context, el president va instar el govern espanyol a signar una treva i que així ell pugui tornar amb garanties i sense ser detingut. “La millor manera de contribuir a la solució política del conflicte és respectar el resultat de les urnes i de la decisió del Parlament”, va subratllar, i va mantenir que els pròxims dies treballarà perquè es pugui produir aquesta possibilitat. Seria el primer pas per poder restablir el diàleg entre les dues parts.

Això sí, Puigdemont no va voler donar cap pista més. Ni com seria aquest possible retorn, ni què passarà si no hi ha garanties, ni com es produiria llavors una investidura telemàtica. La partida d’escacs, doncs, durarà encara uns quants dies més, perquè Mariano Rajoy va recordar ahir, per enèsima vegada, que “no hi ha alternativa a la llei”.

Pel que fa la reunió amb nou diputats danesos de cinc grups diferents, Puigdemont es va mostrar satisfet per haver tingut “un diàleg lliure, franc i interessant” que, segons va avisar, “no podria mantenir a Catalunya perquè seria immediatament detingut”. De la seva banda, el diputat del grup Verd i Roig, Nikolaj Villumsen, va fer “una crida al govern espanyol, des de Dinamarca i des d’Europa” perquè doni cabuda a un referèndum pactat, mentre que el diputat del mateix grup Pelle Dragsted va subratllar que s’ha de fer possible el retorn i que assumeixi la presidència com a primer “pas de voluntat política”.

El viatge també ha estat envoltat de polèmica judicial davant la possibilitat que s’activés l’euroordre de detenció, una opció que el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, va acabar rebutjant –el fiscal sí que ho va sol·licitar–. Llarena, però, va fonamentar la seva decisió més en arguments polítics que no pas jurídics i va indicar que Puigdemont volia ser arrestat per tenir més fàcil delegar el vot i ser investit. Per tant, va refusar perseguir els suposats delictes de rebel·lió i sedició, que a diferència de Bèlgica sí que estan tipificats com a tals a Dinamarca, i va optar per intentar aturar la investidura. “Estic sorprès per l’argumentació del jutge, que diu que no detindrà algú a qui considera un perillós criminal perquè creu que vol ser detingut. És molt delirant”, va sentenciar Puigdemont. Quasi tant com el petó a la bandera espanyola que un ciutadà va demanar a Puigdemont mentre esmorzaven. Puigdemont hi va accedir recordant que no té res contra Espanya.

LES FRASES DE PUIGDEMONT

La meva obligació és treballar per a la restauració democràtica i el millor senyal seria que pogués ser al debat d’investidura
Estic sorprès per l’argumentació del jutge, que diu que no detindrà algú a qui considera un perillós criminal perquè creu que vol ser detingut

Torrent viatja avui a Brussel·les

El president del Parlament, Roger Torrent, té previst avui anar a Brussel·les per reunir-se amb Carles Puigdemont i els quatre consellers que són a l’exili, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Antoni Comín. En el seu discurs d’investidura, Torrent ja va deixar clar que defensaria els drets de tots els 135 diputats electes, inclosos els que són a l’exili i també a la presó, i que hi tindria un diàleg “franc, continuat i tranquil”. A més, el president de Parlament abordarà amb Puigdemont i els consellers la situació política i social. Ciutadans va carregar durament contra aquest viatge: “No pot ser que un president de tots els catalans vagi a l’estranger per parlar amb gent fugida de la justícia i a la qual s’imputen delictes tan greus com la malversació”, va afirmar el diputat Carlos Carrizosa. Per la seva part, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha enviat una carta a Torrent per demanar-li que no permeti una investidura telemàtica i faci cas als lletrats de la cambra catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona