Política

parlament

investidura

Puigdemont: “Tenim temps per prendre decisions... No puc ser més explícit”

El president del Parlament, Roger Torrent, i Carles Puigdemont es reuneixen a Brussel·les

Torrent manté que Puigdemont “és el candidat a ser investit”

No descarten una investidura “presencial”, però mantenen que encara queden dies, fins a la data límit del 31 de gener

Tots dos denuncien la prohibició de reunir-se a la delegació de la Generalitat a Brussel·les, que a més a més ha estat tancada per l’Estat

  • 13:39 Acaba la intervenció de Carles Puigdemont, sense desvetllar quines passes pensa fer
  • 13:38 Carles Puigdemont: "S'ha de poder debatre al parlament, s'ha de respectar la voluntat dels catalans, i s'han de recuperar les institucions"
  • 13:37 Carles Puigdemont: "El límit és el 31 de gener, tenim temps per prendre decisions. No puc ser més explícit"
  • 13:37 Carles Puigdemont: "Si l'Estat espanyol arribés a entendre que el fet que el debat es pogués fer amb normalitat seria una gran passa..."
  • 13:36 Carles Puigdemont: "Qui no respecti el que va passar el 21-D, ja ho haurà d'explicar. Nosaltres aguantarem fins al final amb el compromís del 21-D"
  • 13:35 Carles Puigdemont: "Que no es descarti que puguem fer la investidura amb tothom present"
  • 13:34 Carles Puigdemont: "La investidura ideal? La presencial, però hi ha altres possibilitats"
  • 13:33 Carles Puigdemont explica que han estat tractant de com s'ha de portar el debat d'investidura
  • 13:31 Carles Puigdemont: "El president del Parlament i jo ens hem conjurat a ser fidels al que vol una majoria, que em vol com a candidat"
  • 13:31 Carles Puigdemont: "Abans que res, disculpes als periodistes, perquè ens han prohibit reunir-nos a la delegació de la Generalitat, i l'han tancada. Ahir érem al parlament danès, sense cap problema..."
  • 13:29 Ara intervé Carles Puigdemont
  • 13:29 El president del Parlament, Roger Torrent, acaba la seva compareixença a Brussel·les
  • 13:28 Roger Torrent: "Les despeses d'aquest viatge les he assumit jo, perquè no vull que es generi un debat que no toca. El que toca és per què he hagut de traslladar-me a Brussel·les"
  • 13:27 Roger Torrent: "El president Puigdemont no descarta ser present al debat d'investidura"
  • 13:26 Roger Torrent: "Cal desterrar el 155 i ens cal un govern que governi, i acabi amb la paralització". Amb aquestes paraules respon a la pregunta: es pot governar des de Brussel·les?
  • 13:24 Roger Torrent: "No ens hem d'acostumar a la judicialització de la política, i ho hem de denunciar"
  • 13:23 Roger Torrent: "La nostra obligació és respectar els mandats democràtics sorgits de les eleccions del 21 de desembre"
  • 13:23 Roger Torrent: "El president Puigdemont té dret a ser investit. De fet, ara mateix, és el candidat a ser investit president"
  • 13:22 Torrent ha explicat que demanarà als serveis jurídics del Parlament que estudiïn si s'han vulnerat drets, amb la prohibició de reunir-se a la seu de la Generalitat
  • 13:19 Roger Torrent: "És normal que parlem. És normal. El que no és normal és fer-ho aquí, i encara ho és menys que no pugui ser en una seu de la Generalitat de Catalunya"
  • 13:18 Roger Torrent: "Li he transmès al president que és prioritari tenir un govern, i recuperar les institucions. Necessitem foragitar el 155 del país"
  • 13:18 Torrent reitera el seu compromís a defensar els drets dels polítics electes, també els que són a la presó i els que són a l'exili
  • 13:16 Roger Torrent: "La trobada d'avui s'hauria de fer amb plena normalitat democràtica. És saludable que les dues principals institucions del país es puguin trobar. Ho hauríem de poder fer a Catalunya"
  • 13:15 Roger Torrent: "És una situació escandalosa, des d'un punt de vista democràtic"
  • 13:14 Roger Torrent: "És molt greu que el president del Parlament no es pugui reunir a una seu de la Generalitat. Es vulneren drets del president Puigdemont, dels consellers i de la institució que represento"
  • 13:13 Torrent, president del Parlament, intervé a Brussel·les

El president del Parlament, Roger Torrent, i Carles Puigdemont, han aconseguit reunir-se, després de superar els esculls posats per l’Estat espanyol. I després, passades les 13 hores, han comparegut davant dels mitjans de comunicació. Tots dos han explicat que durant la reunió han estat tractant del debat d’investidura, i que Puigdemont, segons els resultats del 21-D, és el candidat a ser investit. “El president Puigdemont té dret a ser investit. De fet, ara mateix, és el candidat a ser investit president”, ha dit Torrent. I ha afegit: “La nostra obligació és respectar els mandats democràtics sorgits de les eleccions del 21 de desembre.”

Com serà el debat d’investidura continua sent una incògnita. Totes les possibilitats estan obertes, han afirmat. Carles Puigdemont ho ha explicat: “El president del Parlament i jo ens hem conjurat a ser fidels al que vol una majoria, que em vol com a candidat. La investidura ideal? La presencial, però hi ha d’altres possibilitats...”

Pensen mantenir-se en la candidatura de Puigdemont fins al final. “Qui no respecti el que va passar el 21-D ho haurà d’explicar. Nosaltres aguantarem fins al final amb el compromís del 21-D.” Ara, sobre les passes a fer, ha dit: “El límit és el 31 de gener; tenim temps per prendre decisions. No puc ser més explícit”. Els tres objectius del President són, segons ha expressat: “Poder debatre al parlament, que es respecti la voluntat dels catalans, i recuperar les institucions.”

Torrent ha explicat que tot plegat no s’està vivint amb la normalitat democràtica que seria desitjable. “Li he transmès al President que és prioritari tenir un govern, i recuperar les institucions. Necessitem foragitar el 155 del país. És normal que parlem. És normal! El que no és normal és fer-ho aquí, i encara ho és menys que no pugui ser en una seu de la Generalitat de Catalunya.”

Torrent es referia al fet que el govern espanyol ha prohibit que la reunió entre els dos, i la trobada amb els quatre consellers que es troben a Brussel·les, se celebrés a la seu de la Generalitat a la capital europea. S’ha hagut de buscar un espai alternatiu. No s’ha acabat aquí, però, ja que coincidint amb aquesta prohibició, el govern espanyol ha tancat la delegació del Govern català davant de la Unió Europea. El ministeri d’Exteriors ha enviat un burofax ordenant a tots els treballadors que marxessin cap a casa “fins a nova ordre”. En l’escrit, que ha arribat a la delegació a través de l’ambaixada espanyola a Bèlgica, es recorda que la seu està sota la “tutela” del govern espanyol.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha aterrat aquest dimecres a primera hora a Brussel·les per reunir-se amb Carles Puigdemont, el mateix dia en què s’ha fet públic que la sessió d’investidura serà dimarts que ve. Torrent ha explicat que demanarà als serveis jurídics del Parlament que estudiïn si s’han vulnerat drets, amb la prohibició de reunir-se a la seu de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona